lördag 31 mars 2018

Öppet eller stängt

Globalt mot lokalt, eller välutbildad mot lågutbildad?
Få har sannolikt missat att vi har det stökigt politiskt inom de demokratiska delarna av mänskligheten. Övriga har självklart sina egna utmaningar men i totalitära system matas inte befolkningen ständigt med olika argument om bästa väg framåt. I en diktatur finns en grupp människor som bär på de enda sanningarna. Och folket i just det samhället får finna sig i den sanningen eller fly. I takt med att tekniken gjort det mycket enkelt att fly långa avstånd har också moderna flyktingströmmar ökat. Flyktingströmmar som skapat och skapar stora motsättningar mellan EUs medlemsländer. Flyktingströmmar som bidragit till att de största politiska motkrafterna idag kan sammanfattas ”öppenhet mot slutenhet”.

Det går inte en dag utan att vi möter reflektioner om öppenhet mot slutenhet. Lotta Grönings krönika är inget undantag. Ja, det är bättre att alltid vara ansvarsfull när man har ledaruppdrag! Visst borde vi kunna förvänta oss att all skatt vi betalar bland annat går till kunniga tjänstemän som kan bidra till löpande kloka politiska ställningstaganden. Det var inte svårt att inse klokare vägvalsmöjligheter för länge sedan.

Bättre integration prioriterat
Hur mycket regeringen än skärper migrationspolitiken har vi redan en stor integrationsutmaning. Vi måste kraftigt förbättre integrationen runt om i hela landet. Vi försökte som nation vara värdens samvete. Det höll ett tag men verklighetens volymer blev för krävande. I en värld med runt 60 miljoner flyktingar är det ett omöjligt uppdrag att ta på sina axlar. Även en tänkande person som kämpar för ett öppet samhälle borde nu inse att bättre integration är prioriterat. Om man inser det kan med fördel migrationspolitiken fokuseras på arbetskraftsinvandring tills vi mycket bättre lyckas inkludera mot självförsörjning. Stängda gränser är en dum idé. Misslyckad integration drabbar alla, särskilt dem som inte får rimliga chanser att lagligt bygga en bättre framtid för sig och sin familj. Du tror väl inte att ett liv i bidragsberoende och meningslöshet lockar särskilt många? ”Klarar vi inga avvikelser skulle vi aldrig ha släppt in någon. Nu har vi gjort det. Då får vi faktiskt sluta löjla oss och erkänna att vi står inför en mängd svåra avvägningar.”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/att-gapa-om-en-broschyr-har-inget-att-gora-med-problemet/

Vilka är dagens stora politiska ”block”?
Förr stod ”höger” mot ”vänster”. Idag hävdar allt fler att den stora kampen står mellan ”öppet” mot ”stängt”. Vad tycker du? Jag tycker nedan artikel är mycket läsvärd. Den konkluderar att kampen främst handlar om ”outbildade” mot ”välutbildade”. Personligen anser jag inte att bildningskonflikten  är något nytt. Motsättningarna mellan öppet och stängt är mycket kraftfullare då i de striderna blandas människor med mycket olika bildningsbakgrund, av olika skäl. Vi är i en ny tid. Långt ifrån alla politiskt aktiva har insett det. Eller vill inse det. Insikten om det nya har till exempel stor betydelse för vilka som har bäst förutsättningar att samarbeta.

”My final reason for criticising the open-closed division is that there is a much better way to understand modern politics: that is through the prism of meritocracy, in particular the divide between those who pass exams and those who do not.  Passing exams gives you an opportunity to enter a world that is protected from the downside of globalisation.”
http://discovery.economist.com/features/some-thoughts-on-the-open-v-closed-divide-166249601

Dagens kalkoner
”Strukturdumister”. Ja, Ljungren slår ”huvudet på spiken”. Förenklingarna fördummar och ”sanningarna” är relativa och subjektiva. Dessutom saknas allt för ofta flerdimensionella konsekvensresonemang utifrån politiska förslag som läggs. Verkligheten är komplex. Bidrar dagens politiska retorik till samhällsfördumningen? Är det så enkelt att verkligheten blivit så komplex att få, om någon, längre klarar av att se helhetssamband? Är det kanske därför som många debatter är så ointressanta eftersom det förenklas till den grad att det inte blir trovärdigt?
http://www.gp.se/ledare/ljunggren-därför-hade-mao-rätt-1.5478011

Dagens stjärna
Frida Boisen. När tar just vårt samhälle sockerchockerna vi ständigt utsätts för på allvar? Bonus Malus är en klok skatteväxlingsidé som med fördel kan användas inom många områden. Inga förbud, bara mer eller mindre dyrt. ”Gör slut med godiset. Prova en vecka, eller fram till sommaren. Bara för att känna skillnaden. Jag tänker i alla fall fylla påskäggen med kärlek och tid istället. Det är våra barn värda!”
https://www.expressen.se/kronikorer/frida-boisen-1/sverige-ar-varldens-mest-godisatande-land/
https://synonymerna.se/bonus-malus

1 kommentar:

  1. Väldigt intressant läsning om sockerberoendet i dagens samhälle. Det är alltid spännande att diskutera ämnet med folk och se vilka tankeakrobatiker de genomför för att inte framstå som sockerberoende... Jag har gjort en omröstning om ämnet för att se vad folk säger. Rösta gärna! https://www.plusett.nu/omrostning-5808/forsoker-du-dra-ner-pa-din-sockerkonsumtion

    SvaraRadera