tisdag 1 oktober 2024

Yta och PK

Dum, dummare och dummast

Har du en bra självkänsla? Vet du vem du är? Vågar du se mer än dina styrkor, i bästa fall även dina svagheter? Nästan alla människor har både styrkor och svagheter. Och nästan alla kan bli riktigt bra på det mesta om man bara är villig att lägga alla träningstimmar och den kosthållning det kräver. Om man vet vem man är vet man också vilka värderingar man anser vara viktigast. Om man vet vilka värderingar man uppskattar mest kan man på allvar bottna i en förhoppningsvis positiv självkänsla. För de allra flesta är den självkänslan inte beroende av att vår yta ska imponera på andra människor. De med riktigt stark självkänsla behöver inte flera hus, dyra bilar, dyra och ständiga resor, dyra kläder och så vidare för att visa upp för andra hur bra de vill att andra ska tycka att de är. De behöver definitivt inte ständigt operera om sig för att "bli snyggare". 

"Queen of trash" David Lagerkrantz skriver en läsvärd krönika i Expressen om en kvinna som sannolikt har en mycket dålig självkänsla men som lyckades lura många i PK Sverige där en kaxig kvinna kan komma långt bara för att hon är kvinna och sannolikt är en skrupelfri ”tuffing”. Samtidigt matchar hon väl profilen som saknar stark självkänsla och som vill få omgivningens respekt och kärlek genom prylar och operationer. 

"Hon blev nominerad till ett tjusigt entreprenörspris. Hon omsatte 129 miljoner, och plockade ut 13 miljoner i aktieutdelning, och förberedde företaget för försäljning. Det var en framgångssaga helt enkelt, med djärva grepp och girlpower, och med massor av lyxiga inköp. Men något var ruttet, rakt igenom ruttet, och inte mycket av skräpet gick till återvinning alls."

"Hundratusentals ton sopor dumpades i stället i stora högar som självantände och förstörde mark och vattendrag, och det talas i dag om den värsta miljöskandalen i modern tid. En giftig sörja av dioxiner, arsenik, PFAS, bly, och koppar sipprar ut på 21 platser runtom i landet och äventyrar människors hälsa, och jag tänker oundvikligen på camorran. Det kanske är fräckt. Skuldfrågan är inte avgjord. Rättegången mot Bella Nilsson och de tio andra åtalade väntas pågå långt in i 2025. Men jag kan inte låta bli."

"Röken sprider sig som en vidrig laglös dimma över landskapet, och ger oss en tydlig bild av vad som händer om vi lämnar bort viktiga samhällsuppgifter till oseriösa entreprenörer som lurar oss med billiga trick och rosa säckar."  

https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/darfor-gick-vi-pa-bella-nilssons-rosa-trick/

De som har råd får för mig göra vad de vill, inom lagarnas gränser, för sina pengar. Ett tips till dem som har drivkrafter som ”Queen of trash” är att:

1) följa lagarna 

2) lägga mycket pengar hos psykologer och filosofer 

3) ta del av Aristoteles och Buddismens budskap om måttfullhet

Det bästa vi kan ge våra barn är en god självkänsla och ett gott självförtroende. Toppat med stor respekt för sina medmänniskor, i olika ”förpackningar”, kommer det att ge barnen ett rikt liv fyllt med många stunder av lycka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar