måndag 30 september 2024

Europas kris

Europa mest i behov av Marknadsekonomi 2.0

Det är dags att vakna! Hur gör vi det? Går det att byta ut de flesta ledande politiker vi har? Sannolikt inte. I Europa är inte längre statskupper sannolika även om det självklart kan inträffa om en ekonomisk kris blir för kraftfull. Det är dags för Europas människor att till 100% fokusera på stärkt konkurrenskraft. Vad krävs då? Delar av svaren finns i min bok ”En stund på jorden”. Det är ett stort misslyckande att inte EU lyckats enas om ETT språk som alla EUs medlemsländer ska utbilda våra barn i vid sidan om det nuvarande. Det stora misslyckandet vittnar tydligt om hur Europas framtid hämmas av de tidigare stora kolonialmakternas självbilder. De kan helt enkel inte enas om ett språk som ska vara EUs gränsöverskridande språk. Varför inte norska? Då kanske Norge kan bli en del av EU om de får reservera oljefonden till dem som lever i Norge… Något annat? Ja! Skolan måste prestera mycket bättre, särskilt i Sverige. Något annat? Ja! Europas förmåga att skapa framgångsrika mjukvarubolag måste kraftigt förbättras. Något annat? Ja! Vi måste bli självförsörjande på billig energi. 

Nedan BBC-artikel är mycket läsvärd för den som vill föröka förstå verkliga verkligheter. Draghis rapport om Europas kris exemplifieras väl i reportaget. USA styrs av affärs- och finansmän. Det är i Asien det händer. Asiaterna är många, de är minst lika smarta som oss andra och de är mycket företagsamma. Kineserna kan bli jordens mäktigaste ekonomi, och det passar inte USAs självbild. Därför fokuserar de på Kina och övriga Asien. I Europa är inte affärslivet lika mäktigt som i USA. Europa är väldigt beroende av USA. Kina är mycket mindre beroende av USA. Även om politiken styr mycket i Kina är de ändå snabbfotade och företagsvänliga. I Europa har allt fler broilers tagit över politiken. Broilers som saknar affärsförståelse.


Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. EU och USA måste samarbeta mycket mer om dessa områdens värderingar ska kunna balansera andra delar av världens värderingar. Det är framförallt de mäktigaste affärsmännen i USA som måste börja förstå detta bättre. Glöm inte att USA blev självständigt kopplat till en handelskonflikt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar