fredag 4 oktober 2024

Att våga sätta gränser

Möjlighet inte samma sak som klokt

Sjukvården, medicintekniken och läkemedelsindustrin blir allt bättre på att laga oss när vi skadas och att bota oss när vi blir sjuka. Det är ett faktum. Samtidigt är våra resurser begränsade och politiker måste för oss invånare prioritera vad vi ska få för våra skattepengar och avgifter, och vad vi inte ska få. Tyvärr är politiken dålig på att ta tydlig ställning om vad vi inte får.eller inte borde få för våra skattepengar kopplat till sjukvård. Den enskilde och dennes närmaste kan självklart tycka att allt som är möjligt att göras ska göras. Det är tyvärr en omöjlig ordning. Generellt saknar jag dessa prioriteringsdebatter inom svensk politik.

100% av de väldigt för tidigt födda barnen får livslånga funktionshinder. Många med kraftiga funktionshinder. Det är nu bevisat genom uppföljning och forskningsresultat. 

I Uppsala är de sämst i klassen och sätter in intensivvård redan i vecka 21. Gränsen för så kallad livsduglighet är idag vecka 22. Det struntar ansvariga läkare på neonatalavdelningen i Uppsala. Frågar du mig är det inte ok att enskilda läkare och läkarteam får agera på det sättet. Politiken måste sätta tydliga regler som måste tillämpas i hela landet. Det är också det som flera läkare framför i nedan två delar av Uppdrag granskning i SVT.

https://www.svtplay.se/video/jR5LynE/uppdrag-granskning/mirakelbarnen-fodd-i-vecka-22?info=visa

https://www.svtplay.se/video/KGVZP4d/uppdrag-granskning/mirakelbarnen-pa-gransen-till-abort?info=visa



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar