fredag 27 september 2024

Korruption i olika former

Vänskapskorruption

Om privata pengar vill finansiera familj och vänner före möjliga mest meriterade är det ok. Ibland händer det. I det offentliga, skattefinansierat, ska självklart öppna processer och meritokrati tillämpas. Det vill säga bland sökande till en tjänst ska den som har bäst kvalifikationer kopplat till en kravspecifikation få jobbet. Om politiker både kan bevilja sig själva ansvarsfrihet och anställa sina vänner inom myndighets-Sverige är Sverige verkligen i kraschläge. Vi blir också noll trovärdiga i klankritik om vi inte på allvar visar att full transparens och meritokrati gäller vid tillsättningar av alla offentliga tjänster.

Om Anna Kindberg-Batra får vara kvar som Landshövding är det ett uttryck för ytters dåligt ledarskap i Regeringen och i Moderaterna. Det är extremt allvarlig kritik hon får om sitt beteende av Justitieombudsmannen. Hon har bland annat brutit mot grundlagen. Hon exemplifierar tydligt broilifieringen av svensk politik. De växer helt upp i sin politikerbubbla där de brukar formera sig i falanger som kämpar internt om makten. Om de lyckas nå högst upp i det egna partiet kan de få regeringsuppdrag. Ofta tar de med sig dem de gillar. Det är ok i politiskt tillsatta roller men inte i övrigt. I övrigt är det inte ok att ”ta med sig polarna” utan respekt för lagarna. Mona Sahlin var kort Socialdemokraternas ordförande. Även hon en broiler. Det gick inte så bra. Sahlin och Batra exemplifierar väl hur tokigt det blivit när politik blivit ett yrke. Nedan några reflektioner från Dagens juridik och Expressen på JOs hårda syn på Batras beteende.

— Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant i ett uttalande.”

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/jo-riktar-allvarlig-kritik-mot-anna-kinberg-batra/

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/jos-beslut-om-anna-kinberg-batras-rekryteringar/

Hur kan vi reformera politiken så att broilereran får ett slut? Broilifieringen i kombination med öppna dörrar till lobbyister (ofta tidigare broilers) är direkt skadligt för svenskt välstånd. Vi väljare måste rösta på partier som Utvecklingspartiet demokraterna som enbart ger ledande politiska uppdrag till människor med relevanta erfarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar