tisdag 7 april 2020

Minskade intäkter och ökade kostnader

Det går fort
Väldigt många företagare tvingas nu se sina livsverk "gå upp i rök". Det går inte att få ett bolag att fungera när intäkterna är borta samtidigt som många kostnader fortsätter att rulla in. Idag känner de flesta till att många företagare kämpar för sina företags överlevnad. Och konkurserna ökar för varje dag som går. Den negativa spiralen är igång. Och i takt med att lågkonjunkturen slår in blir allt fler människor permitterade och uppsagda. Det innebär att arbetslösheten ökar kraftigt och att skatteintäkterna snabbt faller. Redan tungt belånade hushåll, företag och offentliga verksamheter blir allt mer livegna om de lyckas låna mer. Inte ens billiga pengar är roligt att ha när skuldbergen blir för tunga. Glöm inte "Den som är satt i skuld är icke fri". Effekterna av att höja skatterna för allt färre skattebetalare, som redan betalar höga skatter, blir sannolikt förödande för oss alla om den vägen väljs innan kraftiga reformer får verka. I den verkliga verkligheten måste man kostnadsanpassa sitt liv och sin verksamhet till en förändrad verklighet. Det innebär nu ett hårt ekonomiskt saneringsarbete i enskilda människors liv och i väldigt många verksamheter. Jag har länge förundrats över strategin att ösa ut billiga pengar på marknaden istället för att reformera för att säkerställa en robustare ekonomi. Verkligheten hinner alltid ikapp dem som ändå har förmånen att leva.

"Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden och är högre än under finanskrisen 2008. 25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens statistik."
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/rekordhog-okning-av-arbetslosheten
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7447195
https://www.di.se/nyheter/uppmaningen-staten-maste-satsa-en-miljon-per-raddat-jobb/
En positiv effekt av dagens stora problem är att många fler svenskar lär sig att det inte långsiktigt går att ha väldigt mycket högre kostnader än intäkter. En sådan verksamhet går omkull vare sig det är din privatekonomi, ett företag, en kommun eller en stat. Vissa säger då att en kommun eller en stat inte kan "gå omkull". Organisationsformen kan inte gå omkull men dess ekonomi kan definitivt haverera. Det innebär mycket sämre villkor för dess invånare. Jag delar många av de perspektiv som flera i nedan artikel ger uttryck för. Under allt för lång tid har Sveriges, och världens, ekonomier dopats med billiga pengar. Det kommer att komma en hårdlandning. Vad händer då? Personligen anser jag att det krävs en ny ekonomisk modell för att hantera det som kommer. Den nya modellen behöver skapas nu, inte när den stora kreditkrisen är ett faktum. Den ekonomiska storm vi går mot är en kreditkris som beror på att pengar allt för länge varit för billiga, köerna för att försöka få lån (som många seriösa kreditgivare inte vill bevilja) är långa och staternas ekonomiska "mediciner" är snart slut. Börja skapa det nya ekonomiska systemet! "Billiga" krediter är alltid farliga om man väljer en livsstil som man inte har täckning för. Ett enkelt sätt att förstå vad som då händer är att titta på ett avsnitt av programmet "Lyxfällan".
https://www.tv.nu/program/lyxfallan

Nedan en artikel där ett antal personer med daglig inblick i det finansiella systemet reflekterar.

"Men det har inte saknats varningar för den här utvecklingen. Det är lätt att sänka priset pengar men betydligt svårare att återgå till normala förhållanden. Därför har kritiker och ekonomer talat om detta som ”Riksbankens riskabla experiment”. Ett abnormt läge som företag och konsumenter nu anpassat sig efter. Därför varnar man för att Coronakrisen kommer att fördjupa det här beroendet av stimulans, och att de åtgärder som görs för att dämpa dess effekter, kan vara de som för oss ett steg närmare den stora kraschen."

"Och även om alla är överens om att det just nu inte finns något annat val än att elda på med stimulanser så riskerar Coronakrisen att fördjupa ekonomiernas beroende av gratispengar. En struktur som det kommer att bli ännu svårare att bryta när krisen är över menar man."


"Därför kan Coronakrisen och de gigantiska stimulanserna som följer i dess spår föra oss ett steg närmare den riktigt stora kraschen. Då kommer frågan om pengars värde och hur systemet runt pengar fungerar att bli ifrågasatt och satt på sin spets.

– I och med att Centralbanker och stater nu fortsätter med ”mer av det samma” så ökar skulderna. En dag går inte det längre och då kommer smällen. Investerare som lånat ut pengar kommer en dag börja tappa förtroendet för ett system som bygger på en aldrig sinande ström av billiga pengar. De kommer börja värdera risken att inte få tillbaka det man lånat ut, eller att pengarna inte är värda så mycket vid återbetalningen. Börjar några större långivare dra sig ur så kan fler och fler bli rädda för att hamna sist i kön, vilket är receptet på någon som kan liknas vid en ”bank run”." 

"Men ju längre du har ett system där likviditetstillförseln inte står i relation till den reala ekonomin desto större blir risken. Ett scenario är att coronakrisen utlöser en recession i ekonomin som det tar lång tid att återhämta sig ifrån. I sin tur har många länder lånat mycket pengar och haft det svårt att klara av sina skulder, och nu vräker de på med ännu mer lån för att parera krisen. Då har du plötsligt en penningpolitik som gett ut stora krediter tillsammans med länder som är mer eller mindre bankrutta. Det blir parallella krutdurkar som kan bli dödsstöten för förtroendet för det finansiella system som skapades efter finanskrisen 2008, fortsätter Fredrik NG Andersson."
https://www.fplus.se/experterna-da-kommer-stora-finanskraschen-gar-inte-att-stoppa/a/lAyMjk

Dagens besvikelse
Panikåtgärder för kortsiktig livräddning när världen är i behov av ett reformerat ekonomiskt system. Parallellt med alla återkommande krispaket borde i vart fall världens demokratier samla sina smartaste ekonomer och andra samhällsvetare för att skapa ett nytt och mer hållbart ekonomiskt system. Det nuvarande närmar sig kollaps. Att börsen då och då gör stora glädjeskutt på grund av att redan tungt belånade länder belånar sig kraftigt mycket mer kan jämföras med narkomaner som tar en ny sil för att kortsiktigt känna sig bättre. Strukturella problem måste lösas strukturellt med omfattande reformer. Att börsen i USA kraftigt gick upp igen är sannolikt kopplat till att USA tydligen överväger ännu mer paketlösningar än de tidigare annonserade på 2.000 miljarder dollar. Håll i hatten, det här är ohållbart. "Kejsaren är naken". Jag är helt övertygad om att vi kan skapa en ljus framtid men det kräver några tuffa år av kraftigt reformarbete in i ett nytt ekonomiskt system. Varje dag som får gå innan den omställningen börjar gör att omställningsarbetet blir smärtsammare.
https://www.di.se/live/uppgifter-om-ett-nytt-stimulanspaket-i-usa/

Dagens stjärna
Karin Pihl, GP. En mycket bra artikel om hur viktigt det är att vi får många fler svenskar att börja med mer regelbunden fysisk aktivitet. Det är väldigt viktigt för att stärka svensk folkhälsa. Människor som har en god kondition mår bättre än människor med dålig kondition. Människor med god kondition kan bättre stå emot till exempel kraftiga virussjukdomar. Människor med god kondition orkar arbeta hårdare i tuffa ekonomiska tider som nu. Många av oss människor kan få en god kondition genom att alltid välja tillfällen till vardagsmotion. Gå och cykla så ofta som möjligt. Gå i trappor.

”Att sitta still dag ut och dag in är inte bra. Det kan till och med vara farligt. Motion är däremot en god investering i sin egen hälsa. Den som regelbundet motionerar löper en mindre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och livsstilsrelaterade sjukdomar som fetma och typ 2-diabetes. Dessutom stärker motion immunförsvaret och bidrar till att sänka stresshormoner. De flesta vet detta. Ändå är vi svenskar inte så fysiskt aktiva som vi borde. Brist på motion och ohälsosam kost är ett av de största folkhälsoproblemen – större än rökning. Inte ens tio procent av befolkningen röker dagligen. Värre är det med konditionen. Nästan hälften av den vuxna befolkningen har då dålig syreupptagningsförmåga att det är hälsovådligt, visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan.”
”Folkhälsopolitik har något präktigt över sig. Alternativt osar det gammeldags folkhems-Sverige, från tiden då alla svenskar skulle göra morgongymnastik, ivrigt påhejade av en hurtig radioröst. Hälsan är var och ens ensak. Men livsstilsrelaterad ohälsa innebär en stor kostnad för samhället. Enbart fetma kostar samhället hela 70 miljarder per år, enligt Folkhälsomyndigheten. Därför är det inte dumt att kommuner sätter upp utomhusgym och elljusspår. Allt som gör det lättare för folk att röra på sig är bra.”
”Att hålla sig fysiskt aktiv handlar inte om att man ska tukta sin kropp inför ”beach 2020” eller att alla ska förvandlas till sportfånar. Det handlar om att må bra och inte glömma att med bara lite motion, inte minst i karantäntider, kan man förebygga sjukdomar.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar