tisdag 21 april 2020

Ärlighet och ledningsförmåga

Är sanningen farlig?
I alla tider har makthavare förpackat information för att passa egna syften. Det är inget konstigt med det. Den som har makten, och resurserna, att styra våra tankar och verklighetsuppfattningar som de vill gör det. Det gör du och jag också eftersom vi kommunicerar med andra utifrån vad vi faktamässigt vet eller vad vi känner. Inom de stora maktkamperna kommunicerar man också för att gynna egna agendor. Det är därför det finns en stor marknad för PR-jobb och lobbyister.

Peter Santesson skriver i Dagens samhälle om sin nyfikenhet om varför myndigheten kommunicerar som de gör runt behovet av munskydd. Det har jag också undrat över. I bästa fall handlar det om en medvetenhet om bristen på munskydd. Det är i så fall ett faktum som man ärligt kan förhålla sig till genom att då säga det och istället ge tydliga rekommendationer om hur man ändå kan minska smittriskerna genom att använda tillfälliga lösningar som i vart fall är bättre än inget skydd alls. Folkhälsomyndigheten har inte sagt att man inte ska använda munskydd. De har om och om och om igen sagt att vi ska anstränga oss mycket för att skydda våra äldsta och sköraste invånare. Vad det innebär, utöver att regelbundet noga tvätta händerna och att hålla +1 meters avstånd är upp till ansvariga för andra människors välbefinnande. På med munskydd inom omsorgen och sjukvården. I någon form.

"Någonstans finns förklaringen som gör detta begripligt och rimligt. Den är jag nyfiken på."


"Jag önskar att jag inbillade mig, men nog har frågan om man ska använda munskydd fått en märklig laddning, som om det var något mer som stod på spel. När de kommer på tal i sociala medier ger sig snabbt någon in i trådarna, hoppar och studsar av iver att få markera att det minsann inte ger något skydd att täcka munnen. Budskapet framförs med sådan konstig frenesi. Med samma angelägna underton som om saken gällde källsortering, cykelhjälmar eller klimatsmart leverne. Munskydd tycks ha en moralisk dimension – i att inte ha på sig dem, det vill säga."
"Man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vet du väl! Och då använder man inte munskydd! Jag är inte smittskyddsläkare, som det heter numera. Men jag är inte heller rudis på att analysera sociala processer. Här pågår något under ytan."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vad-handlar-motviljan-mot-munskydd-om-32166
Dagens besvikelse
Landsting/regioner. Under lång tid har de flesta, förutom Region Halland, misslyckats med att vara en attraktiv arbetsgivare och att verka inom givna ekonomiska ramar. Verksamheterna har också misslyckats med att rimligt fort ställa om och genomföra den decentraliserade vårdreform som det länge talats om. Mobila vårdteam har använts i allt för liten utsträckning. Etableringar av ”vårdcentrum” går i snigeltakt. Och förmågan att maximera nyttan av tillgänglig digital infrastruktur har mycket att önska. Regionerna borde avvecklas. Två dåliga effekter av att regioner upplevs som dåliga arbetsgivare är att stafettbemanning ökat kraftigt de senaste åren och nu tvingas sjukvårdspersonal under lång tid jobba under krisavtal. Krisavtal innebär att de får dubbelt betalt men får också jobba väldigt många fler timmar + alltid vara beredda på att jobba igen. Krisavtalet var tänkt att vara kortvariga förhållanden. Om den praktiska tillämpningen av detta avtal fortsätter under lång tid kommer många bland dessa viktiga yrkesgrupper bli utbrända. Hur bra är det?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7456108

Region Uppsala tillhör en av regionerna som under lång tid haft väldigt svårt att klara sina uppdrag. Och den har definitivt inte klarat sina uppdrag inom givna ekonomiska ramar trots höga skatteintäkter. Gång efter gång har skatten höjts. Det har självklart inte hjälpt eftersom problemen är kopplade till ledningsarbetet och hur pengarna används. Det är hög tid för oss invånare att inse det. Vad ska Region Uppsala göra nu? Att avveckla runt 1000 personer bland de anställda matchar sannolikt det enorma prognostiserade underskottet bara för år 2020. Om stora uppsägningar blir ett resultat av misskötseln innebär det en effektivisering på 8,7 procent. Det är självklart möjligt. Med tanke på att Region Uppsala satsat mest av alla regioner på digitalisering borde redan många effektiviseringar ha varit realiserade? Varför tycks inte alla hundratals fler miljoner som Region Uppsala lagt på olika digitala lösningar gjort Region Uppsala bättre i jämförelse med andra regioner? Av de runt 11.500 medarbetarna finns inom Region Uppsala finns allt för många som inte jobbar med Regionens kärnverksamheter. Med fördel kan de till exempel skola om sig till viktiga sjuksköterskor, undersköterskor, poliser eller något värdeskapande inom vårt viktiga näringsliv. Gör om! Gör rätt! Att år efter år acceptera alla dessa brister är inte ok.

"Utifrån månadsrapporterna för mars skriver regionen ner prognosen för resultatet från ett underskott på 324 miljoner kronor till minus 589 miljoner. Men siffrorna kan bli mycket värre än så. Enbart intäktsbortfallet i kollektivtrafiken väntas landa på 300 miljoner kronor. De stora effekterna för Akademiska sjukhuset kom först under april och är heller inte medräknade i den nya prognosen."
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/regionen-gar-mot-enorma-underskott-5555898.aspx
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/fastigheter-och-administration-tynger-regionen-5388919.aspx

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Hans integritet och kritiska spets är värd att hylla.

”Om det inte finns skyddsmasker: säg det i så fall! Ljug inte för personalen, försök inte få det till att dessa saker inte längre ”behövs”. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende kan vi syssla med senare, efter att dammet lagt sig och krisen är över. Just nu är det för farligt att syssla med sådant; när moralen hos en tjänstemannakår nått botten väntar potentiellt farliga konsekvenser. Detta är en eld man inte bör leka med.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tank-om-vardpersonalen-slutar-ga-till-jobbet-32252

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar