Viktigt att ta på allvar
Visst kan det kännas provocerande att en person som aldrig dragit in en nettokrona i skatt, på riktigt arbete innan 50 års dagen, på hög ersättningsnivå nivå ändå är livstidsförsörjd av skattemedel, tycker att de flesta nu måste arbete längre än tills vi fyllt 70 år. Det är provocerande. Samtidigt är det en nödvändighet om dagens generösa bidrags- och pensionssystem ska kunna försvaras. På tok för många av Sveriges befolkning prognosticeras leva på bidrag eller pensioner framöver. Trots att Reinfeldt på många sätt provocerar lyfter han återigen en sanning som inga förnekelser i världen kan trolla bort. Skattetrycket på arbete är redan skadligt högt i Sverige. Höjda skatter på arbete påverkar motivationen att arbeta fler timmar negativt samtidigt som vi istället behöver få fler kompetenta att bidra med fler produktionstimmar.
https://www.expressen.se/ledare/det-ar-sjalvklart-att-vi-maste-jobba-langre/
Ann-Charlotte Martéus sågar fullständigt herr Reinfeldt i nedan ledarartikel.
”Fredrik Reinfeldt har skrivit en så kallad rapport: ”Att arbeta till 75 - en bra början”. Fast det är ingen rapport utan en tunn och flaxig, självgod inspirationsföreläsning.”
”Det är en skrift om arbetsamhet, skriven av en latmask.”
”Men 50 är det nya 30 och 70 är det nya 50, för det har han läst på Idagsidan i Svenska Dagbladet. Och hans poäng är, som sagt, att folk måste jobba längre, eftersom vi blir allt äldre.”
”Vi bjuds även en skopa demografi. Bästa boten mot en åldrande befolkning är migration, enligt Reinfeldt. Den modellen avfärdade demografen Martin Kolk nyligen som en ”kortsiktig illusion” eftersom migranter åldras i samma takt som infödda och själva blir pensionärer. Men detta stod förstås på SvD Debatt, inte Idagsidan.”
”Reinfeldt har inte ett enda smart inspel om hur vi ska kunna arbeta längre. Han resonerar inte kring forskningsrön om åldrandet efter 75 eller om kroppsarbetets sviter. Allt är självhjälps-fluff: vi måste ändra attityd, vara mer flexibla och positiva.”
”Jag kan randa en jämrans underlagsrapport, om det ska vara så. Den ska heta ”Vi har inte råd att sluta anstränga oss i 50-årsåldern - som Fredrik Reinfeldt.””
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/latmasken-reinfeldt-vill-att-vi-ska-jobba-hardare/
https://seniorarbetskraft.se/aktuellt/rapport-2-att-arbeta-till-75-en-bra-borjan/
Dagens besvikelse
Fegisar som tror att det är rätt att tiga om problem även när de känner till dem. Eller som av ideologiskt ”religiösa” skäl bedriver häxjakt mot dem som tänker annorlunda. Även inom arbetsmarknadspolitikens värld finns ”religiösa” tabun vi måste våga ta i respektfullt och seriöst. Även om den främsta budbäraren för behovet av att fler jobbar fler år är en ung man av skattemedel livstidsförsörjd person. De svenska välfärdssystemen är med dagens verklighet underfinansierade. Johan Lundberg skriver nedan lysande om hur vår tid är minst lika korkad som tidigare tiders människor vad avser förmågan att respektfullt tala om det olika människor ser och upplever. Och oförmågan att ge dem som tidigt såg ”rätt” erkännande när övriga tvingas inse detsamma.
”Men så har åsiktskorridoren under flera decennier fungerat. Vid en given punkt, och utan någon egentlig debatt som leder fram till en tydligt formulerad omprövning, svänger alla plötsligt i en ny riktning.”
”Att ge en Stockman upprättelse, att framhålla honom som modig sanningssägare, skulle ju bara få hans tidigare belackare att framstå som följsamma. Det skulle kunna leda till obehagliga frågor om varför man tidigare tyckte som man tyckte; varför man nu ändrat ståndpunkt; och varför man tidigare beskrivit den nuvarande ståndpunkten som ett fullgott skäl för bannlysning.”
”Men att åsiktskorridoren fungerar på detta sätt, betyder inte att den, så som DN:s Erik Helmerson tycks mena, har ”fallit”. Det betyder bara att den flyttas en smula. Och det betyder i sin tur inte att de som tidigare omfattade idéer som nu plötsligt anses comme il faut tas till heders igen. Dessa fortsätter vanligtvis att betraktas som i bästa fall märkliga och eljest, i värsta fall som fortsatt obehagliga: Att hela staden bestämt sig för att vattnet faktiskt är förgiftat, gör inte att Thomas Stockman får upprättelse, eller plötsligt anses vara mindre socialt märklig.”
”Otack är, som bekant, världens lön – och i den svenska åsiktskorridoren sådan den framträder i kulturlivet och på universitet har det under de senaste femtio åren åtminstone funnits en konstans och den kan sammanfattas i att den som tillhört rätt ideologiskt läger, noga besett, alltid har haft i princip rätt.”
”En följd av dessa förhållanden på universiteten är att Sverige numera lider brist på så kallade public intellectuals, det vill säga akademiker som deltar i det offentliga samtalet. På fyrtio-, femtio- och sextiotalen deltog filosofer, historiker, litteraturhistoriker och konsthistoriker inte bara i debatten. De styrde den; i alla fall delvis. Och de hade olika politisk färg.”
”stigmatiseringen sköts gladeligen av den nya sorts moralister som är lika engagerade som moralisterna var på Henrik Ibsens tid i att övervaka gränsen mellan de anständiga och de oanständiga.”
”En fråga man kan ställa sig är naturligtvis vilka som utgör nutidens motsvarigheter till borgerskapet i En folkefiende. Vad är det som krävs för att ett etablissemang ska ge upphov till social stigmatisering, till att utkomstmöjligheter går förlorade och att en liberal redaktör på en tidning som säger sig verka för åsiktsmässig pluralism och fritt meningsutbyte, börjar skruva på sig nervöst och förklara att han inte vill publicera något som slår hål på särskilt viktiga idéer, teorier, visioner eller drömmar?”
https://kvartal.se/artiklar/den-starkaste-mannen-i-varlden-ar-han-som-star-mest-ensam/
Dagens stjärnor
Bland annat Vingård, Skoog och Hedborg. Ja, det är ekonomiskt korkat och individuellt diskriminerande att inte låta människor som vill arbeta så länge som de vill och deras tjänster efterfrågas. Jag vill i princip arbeta tills jag dör. Jag hoppas jag rimligt friskt får leva till minst 80 års ålder. För att stimulera denna utveckling behövs smarta reformer. Till exempel att vi formellt vid 67 övergår från anställd till pensionsberättigad med automatisk egenföretagarstatus. Då kan också arbetsgivare motiveras att till ett överenskommet pris jobba vidare fler eller färre timmar.
”Det råder stor brist på arbetskraft i dag, och utvecklingen tycks fortsätta framöver. Arbetsförmedlingen visade nyligen att det inom de närmaste tio åren kommer behövas ett tillskott på omkring 485.000 sysselsatta för att inte påfrestningarna på välfärdssystemet ska bli för stora. Det är förvisso en utmaning, men som vi med råge kan tillgodose om vi lyckas ta tillvara morgondagens sysselsättningspotential hos befolkningen mellan 65–74 år.””
”Att inte ta tillvara den potential som finns hos seniorer är ett ohållbart slöseri med samhällets resurser och riskerar att urholka pensionerna.”
”Vad kan vi göra för att se bortom ett par födelsesiffror och i stället ställa in skärpan på människors kompetens och erfarenhet? Vad hindrar människor att arbeta högre upp i åldrarna? Hälsan, arbetsgivarnas fördomar, eftersatt arbetsmiljö, bristande konkurrensförmåga, lagar och regler eller värderingar hos oss själva och i vår omgivning?”
https://www.dn.se/debatt/stora-mojligheter-att-fa-fler-over-65-ar-att-jobba-vidare/
söndag 14 april 2019
Jobba eller svält
Etiketter:
arbetskraft,
Demografi,
fritt,
generationsansvar,
generellt välstånd,
incitament,
invandring,
kostnader,
pension,
rätt,
åsiktskorridorer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar