måndag 26 augusti 2024

Skrota Arbetsförmedlingen

Gör om! Gör rätt!

Det finns på tok för mycket lagar och regler i vårt samhälle. Och sjukligt många myndigheter. Med det sagt säger jag inte att ”kontorspersonal” är dåliga personer. Många av dem är mycket skickliga på det de gör och jobbar hårt. Dessa duktiga personer behövs i stor utsträckning i andra yrkesroller. Både näringsliv och offentlig sektor uttrycker återkommande oro kopplat till kompetensförsörjningen. Det är hög tid att avveckla och omfördela arbetsuppgifter. Mindre mänskliga insatser för uppföljning och dokumentation och mer till värdeskapande insatser behövs.

Länge under modern tid, de senaste 500 åren, arbetade väldigt många människor inom jordbruket. Så är det inte längre. I supermodern tid arbetade väldigt många inom industrin. Så är det inte längre i de mest utvecklade samhällena. Och nu när Europa och USA plockar ”hem” fabriker är det klokt att inse att dessa nya fabriker måste vara supermoderna. Det innebär extremt automatiserade. Det innebär att få arbetstillfällen skapas inom modern tillverkningsindustri. E-handeln har också kommit för att stanna. Även det bjuder på färre jobb. Tjänstesamhället måste bli betydligt mer omfattande och stora delar av skatteunderlaget måste komma ifrån värden som skapas i den digitala och automatiserade världen. För att omställningen ska gå fortare är det hög tid att skrota Arbetsförmedlingen.

””Socialdemokraterna menar att Arbetsförmedlingen är ”en politiskt förstörd myndighet”.”

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/s-forslaget-lagg-ner-arbetsformedlingen/

Även UNTs ledare tycker att Arbetsförmedlingen med fördel kan skrotas. En övergripande strukturreform behövs. Avveckla alla Regioner. Stärk upp länsorganisationerna något. Inga kommuner med färre än 50.000 invånare. Riksdagen får tillhandahålla ett ”ledigajobb” system. Lägg ner Arbetsförmedlingen och låt kommunerna med +50.000 invånare ta över Arbetsförmedlingens uppgifter. Inför formella bygde- och stadsdelsråd. Inför nationella former för beslutande folkomröstningar där bygde- och stadsdelsrådens röster viktas högre om de är starkt berörda. Det är dags för ordentliga strukturreformer av Sverige! Hur hade Axel Oxienstierna reformerat den offentliga byråkratin om han levt idag? 

Nyligen meddelade S att de vill lägga ner Arbetsförmedlingen. Det är helt rätt. Anledningen är att de tycker att privatiseringen av myndigheten är ett problem och att det behövs en mer statlig arbetsmarknadspolitik. Det är helt fel. Regeringen borde dock inse att myndigheten är vanskött och inte lyckas med sitt uppdrag. Den borde läggas ner.”

Det är synd att myndigheten fungerar så illa. Uppdraget den har är trots allt viktigt. Svenskt Näringsliv uppskattar att ungefär 1,3 miljoner människor inte är självförsörjande. Det är påfrestande för välfärden, tillväxten och samhället i stort.”

Utanförskapet är för stort och arbetslösheten för hög. Det finns inte utrymme att lägga tid och resurser på en så dysfunktionell myndighet som Arbetsförmedlingen. Lyssna på S och lägg ner den!”

https://unt.se/ledare/artikel/vi-borde-lyssna-pa-s-och-lagga-ner-arbetsformedlingen/lz4m7npr

Ingen svensk har utövat lika mycket makt som rikskansler Axel Oxenstierna gjorde under 1600-talets första hälft. Byråkratin var hans vapen när han byggde ett nytt, modernare Sverige.”

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/stormaktstiden/tema-stormaktstid-den-maktige-oxenstierna

https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/7882

Nyligen träffade jag en kvinna född 1965. Hon berättade hur hon behandlats av en ung ”jobbcoach” genom Arbetsförmedlingen. Jobbcoachen hade bland annat tryckt ner henne på grund av ålder. Det samtalet gjorde mig övertygad om att Arbetsförmedlingen bör skrotas och att kommuner samt näringslivet får ta över uppdragen. Samhall kan få uppdraget att säkra en enkel nationell digital matchningsplatform. Ålderism är vår tids största diskriminering. Min morfar och t ex Torsten Wiesel, nyligen 100 åring, exemplifierar väl hur korkat det är att döma ut människor bara på grund av en siffra! Livet börjar i magen. När det slutar vet ingen.

Utsida är en sak, insida en annan. Det är ett fårat ansikte som dyker upp på datorskärmen. Men glimten i ögat finns kvar och inombords känner han sig som 30 till 40 år.”

https://www.kva.se/nyheter/torsten-wiesel-100-ar-av-hojdpunkter/

Vad väntar regeringen på? Lägg ner Arbetsförmedlingen! När? Nu!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar