söndag 11 augusti 2024

Ledarskapets avgörande betydelse

Uppsala är körernas stad

Vissa neggopellar med koppling till Uppsala gnäller och gnäller över hur dåligt de tycker det mesta är i lokalsamhället. Det blir oftast icke konstruktivt gnäll och ”luktar” mest partipropaganda. Två av många styrkor med Uppsala är att vi har två högre lärosäten i världsklass och massor av körer. Delar av de styrkorna är att vi har gott om spetskompetensutbildade, körledare och dirigenter. Spetskompetens är avgörande för global konkurrenskraft. Och de som kan leda körer och orkestrar att prestera bra tillsammans är ofta duktiga ledare. Ett samhälle med gott om högteknologisk spetskompetens och bra ledare kan skapa mycket värde för sitt närsamhälle genom att hjälpa många andra att utvecklas och prestera på topp av sin förmåga.

Sofie Jeannin är värd att lyssna på som en av årets sommarpratare 2024 i SR/P1. 

Hon leder körer och orkestrar över hela världen och blev som första kvinna någonsin chefsdirigent för brittiska kören BBC Singers. Tidigare har hon lett den Franska Radiokören, också som första kvinna, och är även chefsdirigent för Radio France barn- och ungdomskör. Svenskfranska Sofi Jeannin är själv mezzosopran och vill att alla ska få sjunga.”

– Ett kallt huvud och ett brinnande hjärta. Som dirigent måste jag fatta snabba analytiska beslut och samtidigt våga känna och förmedla.”

https://sverigesradio.se/avsnitt/sofi-jeannin-sommarpratare-2024

I Sverige har det politiska ledarskapet kraftigt misslyckats med skolpolitiken. Inte minst i den tidigare statsministern Göran Perssons hemmaplan syns misslyckandet tydligt. Som vanligt hjälper det inte att gnälla över gjorda misstag utan istället fokusera på att laga och stärka det som andra förstört. Rösta klokare! 

Lärdomsstaden Uppsala måste visa vägen och nu börja få till en skola som efter elevers grundskola och gymnasiet levererar konkurrenskraftiga invånare. Ska ”kören” svenskar må bra, och prestera bra, tillsammans måste skolan mycket bättre än nu leverera bättre individuellt klokt bildningsstöd i en bildningsmiljö med höga förväntningar. Både privata och offentliga skolor men ett gemensamt kösystem samt ett rättvisare betygssystem. Expressens kritik i nedan ledare är mycket relevant.

När eleverna byter årskurs är deras förkunskaper avsevärt lägre i dag än tidigare. Det anser en stor majoritet av de mest erfarna lärarna i en stor undersökning. Försämringen gäller majoriteten av eleverna. Men allra tydligast är det för barn till föräldrar med svag ekonomi, skriver Vi LärareDetta återspeglas inte i betygssättningen. Mellan 2014 och 2021 steg betygspoängen för niorna rejält. Friskolorna var generösast.”

Ändå är det många som går ut nian utan att vara behöriga till nationella program. Grundskolorna måste enligt lag ordna lovskola för elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte nå kunskapskraven för betyget E. Men för tonåringarna är deltagandet frivilligt.”

I Katrineholm hade exempelvis en av fyra elever bommat behörighet vid skolavslutningen i år.”

Ändå är verksamheten inne på sjunde året. Utan att Skolverket samlar statistik och utvärderar. Utan att Skolinspektionen kontrollerar undervisningen. Det är rent kunskapsförakt. Och det kostar mycket pengar.”

Så om bidraget ska finnas kvar borde medlen koncentreras dit det kan göra verklig skillnad, till skolor i områden där få talar svenska och i yngre årskurser.”

”Skolminister Lotta Edholm (L) måste inse att dagens lovlärare varken är Albus Dumbledore eller Minerva McGonagall. De goda resultaten som redovisas är en följd av institutionaliserat självbedrägeri. Inte av trollkonster.”

https://www.expressen.se/ledare/lovskolan-ar-mer-magisk-an-hogwarts/

När du röstar, var noga med vilka ”körledare” partierna erbjuder. Bara erfarna och spårbart kvalificerade politiker kan leda våra samhällen mot en ljus framtid. Hade vi haft det hade inte svenska skattebetalare än en gång bli blåsta på många miljarder samtidigt som redan väldigt rika blir allt rikare på kortsiktiga affärer. Andreas Cervenka, med Uppsalabakgrund, beskriver i Aftonbladet nedan, hur idiotiskt vi leds. Blir några av de ”ansvariga” politikerna på något sätt återbetalningsskyldiga för i vart fall de arvoden de fått för ett uselt arbete? Nej. Svensk vänskapskorruption är också korruption. 

Jätteprojekten Northvolt och H2GS har lockat hundratals miljarder i kapital och garantier från skattebetalare. Finansmannen Harald Mix står bara för några promille av risken men har redan tjänat över 15 miljarder på pappret. En krasch skulle slå stenhårt mot Sverige.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/93kmMW/cervenka-miljardaren-spelar-hogt-med-sverige-som-insats

Vill vi att Sverige ska förbli ett framgångsrikt samhälle, med ett generellt högt välstånd, måste vi rösta fram bättre ”kör- och orkesterledare”! Frågor på det?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar