lördag 31 augusti 2024

Crazy

Rika självgoda tokstollar

Människans historia är full av rika självgoda tokstollar med extrema självbilder. Många psykologer skulle säkerligen klassa dem med några diagnoser som inte representerar särskilt älskvärda personer. Men diagnoser som får dem att autistiskt driva sina övertygelser utan minsta empati med i ekvationen. Trump är en av dessa personligheter. En del andra av dessa lirare tycks också behöva sprida sina gener för att känna sig stora nog. De tycks tro att just deras gener berikar mänskligheten. Kanske, kanske inte. Det beror på hur många störningar i deras genbank som belastar barnen. Ryssen Pavel Durov och Elon Musk tillhör denna grupp superegon som med hjälp av stora förmögenheter kan bjuda omvärlden på en rubbad reality-show. Nedan i BBC-reportaget kan du läsa lite om Durov. Man kan säga att Björn Natthiko Lindeblad är deras raka motsats. Vilka av dem tror du tyckte/tycker att de har det rikaste livet? 

https://edition.cnn.com/2024/08/26/tech/pavel-durov-telegram-profile-intl/index.html

Till exempel Ramses II, Egyptisk farao som regerade lääänge, skaffade mååånga barn. Inte minst i Luxor kan man ta del av vilken grandios självbild han hade. Gjorde alla hans barn och deras avkomma att Egypten som ”samhällskoncept” överlevde som rikt och geopolitiskt mäktigt? Nej skulle jag svara. 

Människans evolution och maktkampernas former förändras. Och samhällen som inte kan skapa urvalsprocesser där de mest lämpade blir dess ledare förlorar snabbt i styrka. Tycker du att dagens urvalsprocesser för vilka som leder kommuner, regioner och staten erbjuder oss de mest lämpade? De relevant kunniga, erfarna och meriterade. Nej. Det är bland annat därför som analyser av svensk krishantering konstaterar att Sveriges offentliga representation idag brister i förmåga till snabb handlingskraft. Så blir det när det är ängsliga ideologiskt programmerade, utan relevant praktisk skolning, som ska styra. De historiska lärdomarna från Romarriket vittnar tydligt om att framgångskraften överlevde så länge som den utvalt bästa fick högsta makten. Och precis som när den första Bernadotte kom till Sverige/Norge var det ofta en person som gått från relativt enkla förhållanden och visat sin ledarförmåga i krig.

https://varldenshistoria.se/civilisationer/egyptier/den-sjalvcentrerade-farao-ramses-ii-skrot-sig-till-storhet

Av något skäl tycks många med allvarliga psykiska störningar vilja ha många barn. Eller, de bara får/sprider många barn längs de vägar de kantar. Om det kan man tycka mycket. Väldigt ofta är det vare sig bra för barnen eller samhällena de föds in i. Samtidigt som abortfrågan är stor i USA har vissa stater börjat med ”tillfällig” kemisk sterilisering av personer som bland annat lider av schizofreni. Vad tycker du om det? Tillfällig sterilisering är en metod för att försöka undvika spridning av allvarliga sjukdomar. Eftersom vissa superrika tycks vilja ha många barn kan en annan metod för att hantera ojämlikheten mellan fattig och rik vara att skatten kraftigt höjs, och bidragen sänks, för den som har fler än tre barn. Vad tror du om ett sådant skattesystem? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar