måndag 5 augusti 2024

Kaffe för framgång

Dricker du lagom mycket kaffe?

Du vet väl att kaffedrickande har många positiva effekter? Det har det. Särskilt i tuffa tider som nu är det mycket bättre att dricka några koppar kaffe istället för att fly in i drogrus. Tuffa tider är det och finansmarknaden tycks tro att de blir tuffare. I vart fall är osäkerheterna och konfliktytorna många just nu. Nedan en länk som ger ett hälsoperspektiv på kaffedrickande.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26677204/

Lagom är nästan alltid bäst, även om det är tråkigt. Det är därför många naturlagar strävar efter balans mellan olika krafter. Inte minst vi människor hamnar ständigt i konflikt när någon blir för stark, stöddig eller farligt egenkär. Dagens stormakt, USA, har av många makter och individer inte ansetts tillräckligt balanserade och därför växer också BRICS+ i styrka. Tyvärr bidrar också bland andra USAs ensidiga stöd till team Netanyahu, och oförmåga att få till nödhjälp till alla svårt lidande kvinnor och barn på Gaza, till att motståndet mot väst ökar i styrka.

Som vanligt spekuleras det för fullt om varför vi nu har en global börskrasch. Nästan komiskt att flera tolkar det som en reaktion på arbetsmarknadssiffror i USA. Det har självklart betydelse MEN det sägs ofta att finansmarknaden hatar osäkerhet. Världen kokar just nu av osäkerhet. Hur går det i kriget i Ukraina? Hur går det i Mallanöstern? Vem blir USAs nästa president? Hur stor ”game-changer” är AI? Vilka allvarliga långvariga problem skapar klimatförändringarna? Är inflationsrisken borta? Kommer räntorna att kraftigt sänkas? Kommer Kina inom kort passa på att ta tillbaka Taiwan medans väst har det jobbigt med team Putin och team Netanyahu? Blir det då ett 3:e världskrig? Anledningarna till att börserna skakar är många och det är sunt. Snart är det nog köpläge igen. Att ha svenska kronor är oftast sämre än att ha aktier i välskötta bolag.

Nu är tider för att dricka kaffe. Du vet väl att kaffe gör mycket gott för hur vår hjärna kan prestera? Som vanligt är dock ”lagom” en klok mängd. 

Nedan BBC reportage om kaffe är sevärt. 

Billions of people around the world rely on a little cup of coffee to get them through the day. But have you ever stopped to think what it does to your body? We take a deep dive into your coffee cup, to see what the caffeinated drink does to the human body and what happens if you have one too many espressos. We also take a short trip down to memory lane, from bean to cup, to see how it went from humble beginnings in Ethiopia, to a worldwide billion-dollar industry.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0j1w1y4/what-does-coffee-do-to-your-body-

I Uppsala stad finns massor av fik. Det är uppenbarligen en fungerande affärsverksamhet. Många kaféer räcker dock inte för att en stad ska vara rolig. I en ledare i UNT skriver Josefin Wicklund om hur staden kan bli roligare. Uppsala kan, och måste, bli roligare. Inte minst behövs ett dansställe som har öppet varje helg för +30 åringar. Wicklund går dock helt fel med det hon önskar. Hon tycks inte veta att det snart bor runt 100.000 Uppsalabor i det som kallas centrala staden. Bl a av det skälet finns goda skäl att inte tillåta alkoholförsäljning så sent som 04:00. Och bullernivåer är viktiga att ha koll på om människor ska få lite behövlig sömn. Hon går helt enkelt fel i vad som gör Uppsala roligare för fler. Kaffedrickares volym är mycket mindre än alkoholdrickares. 

När bullerreglerna avskaffas, alkohollagarna ändras och regelkrånglet för företagarna försvinner kan Uppsala vara sitt bästa jag.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/sa-kan-uppsala-bli-en-roligare-stad/jd0km10l



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar