torsdag 8 augusti 2024

Granskning av makten

All offentlig makt måste granskas

Trots att SKR inte är någon myndighet har de alltså tilldelats rena förvaltningsuppdrag. Hur SKR väljer att agera och prioritera har stor påverkan på den vård svenska folket erbjuds. Ändå har folket ingen möjlighet att utkräva ansvar. SKR svarar inte inför riksdagen. Inte heller finns någon insyn. Möjligheterna att granska organisationens förehavanden är kraftigt begränsade. Eftersom SKR officiellt sett är en privat förening råder inte offentlighetsprincipen. Den journalist eller vetgiriga medborgare som vill ha ut handlingar får nobben. Det gör att korruption och mygel blir svårare att upptäcka. Varje gång den frågan  har kommit på tal har SKR-pamparna slagit ifrån sig. Vi är inte en myndighet, säger de. Nej – och just därför måste SKR:s makt begränsas. Utredningen föreslår att regeringen hittar andra sätt att styra, exempelvis genom nationella samordnare, och genom att Socialstyrelsen – som till skillnad från SKR är en riktig myndighet – i stället tar över delar av uppgifterna. Regeringen måste omedelbart ta till sig av förslagen. För som utredaren Lena Marcusson konstaterar:

SKR har en form av offentlig makt som egentligen inte finns.”

https://www.expressen.se/ledare/satt-stopp-for-makten-som-verkar-i-det-dolda/


I Uppsala borde någon på allvar granska hur Region Uppsala hanterat spårvägsprojektet. Även om det är Uppsala kommuns skattebetalare som får ta den största ekonomiska smällen kopplat till spårvägens driftsekonomi får även Enköpingsborna, Östhammarsborna, Knivstaborna, Bålstaborna, Tierpsborna och Hebyborna vara med och ta konsekvenserna av ett onödigt, omodernt och extremt dyrt projekt. Särskilt 2 kapitlet i nedan lag är läsvärd för den som bryr sig. 

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20101065-om-kollektivtrafik_sfs-2010-1065/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar