torsdag 1 augusti 2024

Feltänkt

Hållbarhet i dess tre perspektiv

Jag lever mycket hellre i ett samhälle som växer än i ett som stagnerar och krymper. Med det sagt är det politiskt särskiljande hur man ser på tillväxtens omfattning för att den ska vara rimligt socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbar. Tillväxt mätt i BNP är det vanligaste måttet. Du vet väl att snabb befolkningstillväxt, som i Uppsala, nästan alltid försämrar BNP? Det gör den. Den som strävar efter ökat välstånd i ett närsamhälle gör klokt i att fokusera på ökad självförsörjning bland sina invånare. Om många även har hög självförsörjningsförmåga kan jag garantera att det samhället är välmående. Volym har alltid betydelse. Ibland till det bättre. Ibland till det sämre. Den moderna världen behöver skapa Marknadsekonomi 2.0 där vi mäter välstånd på ett modernare sätt. HDI är bra men vi behöver fler hårdare kapitalistiskt drivande mått. 

https://www.tillvaxtanalys.se/download/18.62dd45451715a00666f21f6e/1586366222775/tillvaxtfakta2010_webb.pdf

https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2019/snabb-befolkningsokning-bromsar-bnp-per-capita/

https://hdr.undp.org/data-center/human-development-index#/indicies/HDI

UNTs ledare, som tydligt förespråkar hög tillväxt, och ogillade den nyligen genomförda folkomröstningen, har uppenbarligen svårt att förstå vad hållbarhet i samhällsutvecklingen kräver. Nedan beklagar Josefin Fällgren att tempot i Uppsalas befolkningstillväxt minskar. Enligt UP är det positivt då det ger oss en chans att komma ikapp och sedan växla upp samhällsfunktioner på ett socialt- och ekonomiskt hållbart sätt. Hon tycks inte fatta att vi har växtvärk i våra skolor, inom sjukvården och inom rättssystemet. Dessutom har länge nybyggen prioriterats före underhåll av de tillgångar vi redan har. Om hon förstod sig på ekonomi skulle hon istället oroa sig över ”Vilka är det som utvandrar?” och ”Hur bygger vi så att t ex ungdomar har råd att flytta hemifrån?”.

Men samtidigt som politikerna debatterar spårvägar, folkomröstningar och detaljplaner i oändlighet är grundfrågan värd att ställa. Är en minskad eller oförändrad befolkning verkligen det bästa för Uppsala?”

År 2023 var Sveriges befolkningsökning den lägsta på 22 år enligt statistik från SCB. Detta berodde på en kombination av minskat barnafödande, minskad invandring och ökad utvandring från Sverige.”

”I Uppsala är orsakerna desamma. Minskande invandring och barnafödande i kombination med Uppsala-specifika faktorer som att många i barnafödande ålder är studenter. Det kommer alltid nya studenter men risken att de kommer börja jobba och bilda familj någon annanstans än Uppsala är stor.”

”Verkligheten i Uppsala är en avtagande befolkningsökning, ett stort antal unga i studentålder som konstant byts ut och en åldrande befolkning med ökade vård- och omsorgsbehov.”

https://unt.se/ledare/artikel/uppsala-hade-matt-bra-av-vaxtvark/lq41938r

Alla apartier i Uppsala kommunfullmäktige, inklusive Utvecklingspartiet demokraterna, vill att Uppsala ska växa. Vi har dock olika syn på hur det praktiskt genomförs på ett socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt klokt sätt. 

Allt är relativt

Jämfört med situationen i Palestina och Israel är Uppsala ett himmelrike på jorden. Jag blir förbannad över att extremisterna på båda sidor får förstöra så mycket för så många. Nu kanske team Netanyahus agerande efter den fruktansvärda och oacceptabla Hamasattacken leder oss mot ett 3:e världskrig. Om Kina skulle anse att läget är perfekt nu att ta tillbaka Taiwan är vi sannolikt där. År 2024. Bedrövligt hanterat av världens ”ledare”. Usch!

Och NATO kompisen Turkiets ledare säger att Turkiet är redo att anfalla Israel för att försvara palestinierna. Är vi 2024 påväg in i ännu ett religiöst krig? 

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sa under ett partimöte på söndagen att Turkiet kan komma att gå in i Israel på samma sätt som man tidigare gjort i Libyen och Nagorno-Karabach, rapporterar Reuters.

– Vi måste vara mycket starka så att Israel inte kan göra dessa löjliga saker mot Palestina. Precis som vi gick in i Karabach, precis som vi gick in i Libyen, kan vi göra något liknande mot dem, sa han under mötet.”

https://www.bbc.com/news/articles/c2q07kd3ld6o

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/erdogan-hotar-israel-uppseendevackande-uttalande-aven-for-honom

https://news.sky.com/video/turkish-president-erdogan-appears-to-threaten-to-invade-israel-over-their-actions-in-gaza-13186956

https://www.bbc.com/news/articles/c6p2ydk7er1o

https://edition.cnn.com/world/live-news/israel-hamas-haniyeh-iran-tensions-08-01-24-intl-hnk/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar