tisdag 5 november 2024

Styrsystem som ogillas

Mer makt närmare oss människor

Inte minst presidentvalet i USA vittnar om att populismen gillas av allt fler invånare. Av många inom den traditionella politiska eliten, inklusive ledarskribenter, ses populism som något dåligt. För allt fler ses det som bra att politiska företrädare ”kallar en spade för en spade” och talar med ett språk som de flesta förstår. Ordspråket att ”Tala med bönder på bönders vis och lärde män på latin” är relevant i sammanhanget. 

Så kallade populister väljer att ”tala som bönder” då det i väldigt stor utsträckning är ett språk som alla förstår. Min analys av att Kamala Harris inte lyckas bättre är att hon använder ett för avancerat språk jämfört med Trump. Och hon är för logisk i sitt resonemang och det gör henne också svår att hänga med för stora delar av befolkningen. När valen idag är så jämna måste man lära sig att kommunicera mer ”på bönders vis”. Marginalväljarna behöver enklare förstå de budskap partier och dess företrädare vill förmedla.

Även när en miljardär som Trump, född med guldsked, talar på ”bönders vis” klassas han som populist eftersom språket är direkt och enkelt. Att det är fullt med faktafel handlar säkerligen om att han inte är ”en latinare” med tillräckliga faktakunskaper och han bryr sig inte heller.

Janerik Larsson skriver en mycket bra och viktig artikel i Smedjan. Läs den om du bättre vill förstå hur dagens centraliserade statsstyrning ogillas av allt fler invånare. 

Medborgarna vill inte längre överlåta all beslutskompetens till ett enda maktcentrum, även om detta har utsetts genom allmänna val. Ingen enskild institution tillåts dominera samhällslivet. Demokratisk styrning av ett modernt specialiserat och differentierat samhälle kan därför inte baseras på en enda dominerande styrningsprincip eller beslutsprocess.”

”Petersson konstaterade också att en återgång knappast var möjlig. Det har varit en sanning som inte bara socialdemokratin haft svårt ta till sig. Även inom borgerligheten har nostalgin funnits – och finns även idag.”

”Förmodligen inser inte heller delar av Sverigedemokraternas ledning att dess framgång beror på helt andra faktorer än vad denna brukar tillskrivas.”

https://timbro.se/smedjan/populismen-ar-en-maktkritisk-rorelse/?utm_medium=ad&utm_source=facebook&utm_campaign=smedjan-weekly-ad&fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMAABHVQQrQa_EP7pxHUn59MEMkkN-YLPeNYM4FAlP0p1cjCBG4RdQ8uCsiRkNg_aem_dwAnOUOJqdLnVPc0d7g7UA

När eliten inte klarar av att styra samhället rimligt rättvist växer den så kallade populismen. När eliten inte levererar social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet växer populismen. Där är vi sedan några år tillbaka och därför växer missnöjet mot de traditionella maktstrukturerna och deras organisationer. Nedan en förklaring av vad populism är.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Populism

Trump 2 som president blir svårast för USAs omvärld. Det är där en amerikansk president har mest makt. Där möter han många ”lärde män” oavsett vad vi tycker om deras syn på demokrati. Och Trumps kraftigt annonserade ökade handelskrig kommer att krascha världsekonomin. 

Oavsett vad vi tycker om USA så ställs ändå även deras presidenter och borgmästare inför domstol när de begår brott. Trump har nog slagit det rekordet som president. Från New-York tycks många ledande politiker gilla att bryta lagar. Eric Adams, borgmästare NY, har säkert tagit emot mutor.

New Yorks demokratiske borgmästare Eric Adams åtalas misstänkt för att bland annat att ha tagit emot mutor och olagliga kampanjbidrag från utländska källor.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rPdL0e/kallor-new-york-borgmastare-atalas

Bra att även det svenska rättssystemet idag fällt en politisk person som genom sitt agerande sårat många och kraftigt skadat svenska intressen i världen. Paludan är fälld.

Fyra månaders fängelse blev domen mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp efter sina koranbränningar och kontroversiella uttalanden i Malmö under 2022.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/rasmus-paludan-doms-till-fangelse-efter-koranbranningar-i-malmo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar