onsdag 29 juli 2020

Galna på gatan

Skydda de "vanliga"
För tillfället deltar jag i en kampanj för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa. Allt fler i Sverige lider av psykisk ohälsa. Sociala medier, tid att känna efter för mycket och hemska erfarenheter från andra länder och hedersförtryck har säkert bidragit till att den psykiska ohälsan ökar i Sverige. Det är viktigt att vi tar all ohälsa på största allvar och att vi inte stigmatiserar olika sjukdomar. Precis som vi alla kan drabbas av en cancer kan vi, eller någon nära, drabbas av allvarlig psykisk ohälsa. Och väldigt många, och allt fler, lever i hedersförtryckande kulturer. Vi behöver alla bli bättre på att känna igen symptom på psykisk ohälsa och bidra till att människor som faller allt djupare ner i någon av de former av psykisk ohälsa som finns får snabb professionell hjälp. Snabb professionell hjälp! Inte som nu då köerna till professionell hjälp både för barn och vuxna är under all kritik. Och hedersförtryckta har fortfarande svårt att förstås och ges det stöd de behöver få av oss andra.

I min värld är alla människor som kan begå allvarliga fysiska brott mot andra människor psykiskt sjuka. Jag kan inte förstå hur man annars kan skada eller mörda andra människor. Det är fruktansvärt att vår generella kunskap om psykisk ohälsa och att psykiatrin fungerar så dåligt att Linköpingsmördaren levt i frihet under många år. En person som klassas som gravt psykiskt störd borde inte kunna undgå att upptäckas och få den hjälp som krävs. Det måste väl anses som ett under att inga andra skadats eller mördats av honom sedan de hemska morden på en liten pojke och en dam.

Gång efter gång när jag är ute och träffar personal bland dem som ska leverera välfärdens kärnverksamheter är de tydliga med att de inte aktivt inkluderas i verksamhetsutvecklingen. Det är för mig obegripligt hur man kan driva verksamheter så dåligt. Och vilka bär skulden? De ansvariga politikerna så klart. 

Hur störd är inte den man som mördade och styckade Wilma? Och de som eventuellt hjälpt honom att gömma stora delar av hennes kropp? Wilma, en ung kvinna som inte ens fick fylla 18 år på grund av att en enligt mig mycket störd person får gå fritt ute på våra gator. Usch! Jag tycker att det direktiv som är kopplat till straffrågor, i den dåliga Januariöverenskommelsen, måste kompletteras. Inte bara de som begår hedersrelaterade brott ska utvisas. Alla som varit medborgare i mindre än typ tio år ska alltid utvisas när de begått grova brott. Jag är helt säker på att över 80 procent av svenskarna, inklusive nyligen invandrade, håller med! Återigen visar riksdagen sin oförmåga att leverera i linje med rimliga förväntningar från invånarna. Ett problem i sammanhanget är att inavel bidrar till både inlärningssvårigheter och psykiska störningar. Sverige har historiska erfarenheter av inavelns negativa effekter, därför är det också förbjudet i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar