tisdag 28 maj 2019

Dags för nytändning i en ny tid

Det är mycket mörker
Det är mycket mörker som beskrivs och som känns bland människor i väst. Tro mig, det är annorlunda bland miljarder människor i Afrika och i Asien. De är fulladdade med ambitioner, förhoppningar och framtidstro. Låt oss strunta i vårt självskapade ekonomiskt svåra läge i Sverige. Jag menar riskerna med en hög skuldsättning bland invånarna, många kommuner som redan går på knäna innan åldringsboomen och den misslyckade migrationspolitiken fullt ut slagit till, en valuta som allt mer betraktas som skräp och en skattebas fokuserad på självförsörjning och hög äkta sysselsättningsgrad (riktiga jobb med riktiga löner). Vi struntar i det egenskapade svenska ekonomiska problemen. Det som särskilt tynger många människor är en miljö och klimatkris som gör många ångestfyllda. Geopolitiska skiften (västvärldens dominans som fort försvagas) som gör många rädda. Och att särskilt våra svenska storstadsområden fylls med människor som lever i parallellsystem med mycket olika värderingar. Medialogiken fokuserar på negativa händelser och bidrar ständigt till att skapa oro hos många människor. Politikens kraft ligger i att skapa konflikter mellan idéer. Det innebär att de som är i opposition oftast inte är nöjda med det de som för tillfället sitter vid makten gör. Kritiken mot makten från oppositionen bidrar till att vissa känner en stor oro för utvecklingen. Ja, ja det här är inget nytt under solen. Det nya är att det saknas generella framtidsvisioner som attraherar många invånare och som faktiskt har geografiska perspektiv. Att världen är öppen och välkomnande för de rika och bästa innebär inte att den är öppen för övriga 7,1 miljarder människor.
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/angest/angest--starka-kanslor-av-oro/
http://www.startaeget.se/nyheter/saa_skapar_du_en_vision_foer_ditt_foeretag/587
Världen är full av möjligheter. Alla, även de socialt svagaste har dagligen många möjligheter. Varje dag kan vi "vända blad" och gå vidare. Det går. Det handlar nästan enbart om mental inställning och vilja att göra alla timmar som krävs för att försöka ta vara på möjligheter som finns. Aron Anderson är en härlig förebild om att även den som varit väldigt sjuk och blivit handikappad kan resa sig och göra något fantastiskt av sitt liv. Förebilder är alltid värdefulla för oss människor. Att deppa och oroa sig ibland är mänskligt. Att känna sig svag ibland är också mänskligt. Det är dock ett tillstånd det är klokt att snabbt ta sig ifrån, och det går alltid. Men det kräver en tydlig insikt om en eller flera möjligheter.
https://www.youtube.com/watch?v=rj_P1qkXDTI
Det är dags för många av oss Uppsalabor att byta "akvarium" och gå in i ett nytt större "akvarium" med nya spännande möjligheter och i ett sammanhang där ambitiösa men realistiska framtidsvisioner lyser med sin närvaro. Negativa spiraler i ett samhällsbygge är bara just negativa. Det är fantastiskt, och inte förvånande, att projektet Uppåt Uppsala bjuder på stora möjligheter att erbjuda Uppsalaborna ett större "akvarium". Ett akvarium som fokuserar på rätt saker och som skapar väldigt mycket bättre möjligheter för de fiskar som vill vara med och bidra mot den positiva framtid vi gemensamt kan skapa.
Dagens besvikelse
Facebook (FB). De är kass på att rimligt demokratiskt, och respektfullt mot sina användare, hålla ordning och reda på sitt medium. Du som följer min blogg vet att jag aldrig går över några lagliga eller anständighetsgränser ändå hindrar FB länkar till min blogg. Uselt företag vad avser vilja att stå upp för demokratin. Jag hoppas att några av de konkurrenter som utmanar FB lyckas. Både ur ett demokratiskt perspektiv och ur ett konkurrensperspektiv.
https://www.nytimes.com/2019/05/23/technology/facebook-content-rules-data.html

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune! Han är klok. Sverige behöver kunniga, kloka och modiga politiker. Vi kan vända en mycket negativ utveckling och gemensamt skapa en positiv framtid för alla.

”Skapandet av en permanent sorts etnisk underklass, som överhuvudtaget inte har praktiska möjligheter att lära sig hjälplig svenska. Denna underklass kommer inte ha någon som helst känsla av tillhörighet eller gemenskap med resten av landet, och kommer i praktiken att vara helt och hållet bidragsberoende, två faktorer som tillsammans är perfekta för att skapa hat och ressentiment åt båda hållen.”
”Visa mig den politiker som har någon som helst plan för att undvika utvecklingen jag skissade på ovan. Sverige är ett land där det visade sig att inga kommuner ens planerade för vad som skulle hända med deras ekonomi när det tvååriga etableringsstödet från staten tog slut.”
”Vi är just nu i ett läge där våra styrande försöker att undvika att tänka för mycket på framtiden, och istället bara hoppas att problemen ska lösa sig av sig själva, tids nog. Det är därför det är så farligt att förvänta sig att saker och ting om tio år kommer se ut som idag, fast bara sämre eller bättre. Vi vandrar just nu som nation ut i ett socialt och ekonomiskt minfält med ögonbindel på. Bli inte förvånad om saker och ting förr eller senare börjar att explodera på riktigt.”
https://www.gp.se/ledare/landet-som-inte-var-förberett-1.15265276



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar