onsdag 3 juli 2024

Bidragshaveri

En ny socialtjänstlag

Äntligen har Sverige ett skarpt förslag på ny Socialtjänstlag. Varför? Bidrags-Sverige har till sist blivit ohållbart. Det generösa bidrags-Sverige var bara möjligt så länge som få invånare kunde försörja sig genom bidrag. Och ansågs väldigt dåligt att inte vara självförsörjande om man hade förutsättningarna för någon form av värdeskapande insats. 

Regeringen presenterade igår förslaget på den nya socialtjänstlagen. Mycket positivt att Socialdemokraterna står bakom förslaget. Mer av breda kompromisser tack! När jag började engagera mig politiskt var jag tydlig med att mitt övergripande mål vara att återupprätta principen ”Gör din plikt, kräv din rätt” och att alla arbetsföra med försörjningsstöd ska utföra mätbara arbetsinsatser eller studieresultat. På partistämma efter partistämma och i motioner inom Uppsala kommunfullmäktige har jag motionerat om förändringar i Socialtjänstlagen. Det här är bra för Sverige. Nu måste det skyndsamt röstas igenom i Sveriges riksdag och implementeras i våra kommuner.

Nedan lite citat från Regeringskansliet kopplat till förändringen. Utmärkt att förändringen både skärper kraven på den enskilde med stödbehov men också på Socialförvaltningarnas arbetssätt. 

Med över 40 år på nacken är den gamla socialtjänstlagen inte anpassad för dagens samhällsutmaningar.”

”Samarbetspartierna lägger därför nu fram de första delarna av en ny socialtjänstlag. Det innebär startskottet för den största omställningen av svensk socialpolitik på decennier.”

”Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät. Den har en avgörande roll för att förebygga att människor hamnar fel i livet och ingripa när de behöver stöd. Det kan handla om ett barn som behöver komma bort från våld i hemmet, en kvinna som behöver hjälp med att fly till ett skyddat boende eller en ungdom på väg att dras in i kriminella miljöer. Den ska finnas där när livet inte blev som man hade tänkt sig och stöd utifrån behövs.”

”Under alldeles för lång tid har samhället gjort för lite och för sent, trots att vi är väl medvetna om att sociala problem går att förebygga. Om insatser erbjuds innan problemen växt sig för stora kan vi lyckas bryta en negativ utveckling.”

Fokus i den nya Socialtjänstlagen är:

”1. Arbeta förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.

2. Bli lättare att nå.

3. Erbjuda insatser utan långa utredningar.

4. Använda arbetsmetoder med stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.”

https://www.regeringen.se/debattartiklar/2024/07/sa-har-gor-vi-om-socialtjanstlagen/

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/07/socialtjanstministern-presenterar-forslag-till-ny-socialtjanstlag/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar