fredag 9 juni 2023

Opinionsvindarna

Hur svårt kan det vara?

Det talas nu i Uppsala en hel del om att Socialdemokraterna är bra på maktspel. Hur kan någon vara förvånad? Det är det parti som mest dominerat i svensk politik i snart 100 år. Och som nu dessutom får nationella opinionsmätningar som indikerar ett nationellt stöd runt 40 procent. Som vanligt är det den som vet vad den vill och som tränar mest som blir bäst. 

Personligen gillar jag inte maktkoncentration och är övertygad om att decentraliserad makt är bäst för alla verksamheter. Decentraliserad makt som ändå har ramar i form av processer och så få regelverk som möjligt. Decentraliserad makt leder nästan alltid till bäst måluppfyllelse. I tider där vi talar om stärkt försvarsförmåga är det också en global sanning att de samhällen som klarat att vinna över mycket större och starkare fiender har varit uppbyggda av starkt självbestämmande enheter. Återigen inom tydliga ramar. I västvärlden inom juridiska ramar, lagar. Även om sossarna är starkt styrda från centralt håll har de samtidigt en jämfört med de flesta övriga partier en stark lokal organisation. Det är viktigt. Erfarenheten, träningen, nationella regelstyrningen och lokal kraft ger resultat. Särskilt i sammanhang när den närmaste konkurrenten inte ens har hälften så mycket väljarstöd.

Den senaste opinionsmätningen från SCB är en intressant läsning. SVT presenterar den genom nedan länk. Precis som i Uppsala jobbar Liberalerna nationellt på att avveckla sig själva. Bland annat har de visat sig särskilt skickliga på att inte hantera skattepengar varsamt. Nationellt får inte den tidigare "Alliansen" (M, C, KD och L) mer än 30,4 procents stöd samtidigt som Socialdemokraterna ensamt får 38,6 procent. Om det kan man tycka mycket. Bland annat att de inte upplevs företräda "vanliga" invånare i tillräcklig utsträckning.

Socialdemokraterna: 38,6 (+4,0* sedan november) (+8,3* sedan valet) 

Moderaterna: 19,1 (+0,2 sedan november) (0,0 sedan valet) 

Sverigedemokraterna: 18,0 (-0,2 sedan november) (-2,5* sedan valet) 

Vänsterpartiet: 7,3 (-0,3 sedan november) (+0,6 sedan valet) 

Centerpartiet: 4,2 (-1,2* sedan november) (-2,5* sedan valet) 

Miljöpartiet: 4,1 (+0,3 sedan november) (-1,0* sedan valet) 

Kristdemokraterna: 3,7 (-1,2* sedan november) (-1,6* sedan valet) 

Liberalerna: 3,4 (-0,7* sedan november) (-1,2* sedan valet) 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socialdemokraterna-okar-i-scb-s-matning-1

I Uppsala har Socialdemokraterna gjort en uppgörelse med Liberalerna. Bland annat ska L i praktiken stötta S budget. De säger sig redan ha budgetförhandlat om satsningen på spårväg, extremt byggande i södra stadsdelarna och flera specificerade insatser. Det mesta de kommit överens om är självklart kostnadsdrivande för att de ska framställa sitt svek mot M, C och KD som rättfärdigt. Partier de nyligen påstod sig vara i samma lag som. Bra maktspel från sossarna men Liberalerna fortsätter att ställa till det när de får påverka. 

Liberalernas våta dröm om en kraftigt nytt utanförskapssamhälle i södra stadsdelarna och en svindyr spårväg kommer att försvaga Uppsalas ekonomi kraftigt. Hur är det ens möjligt att inte inse? Och att skolan och äldreomsorgen är prioriterad i en tid som är ekonomiskt jobbig är redan klart i det Hållbarhetsavtal S har med UP. Det faktumet har vi varit tydliga med. Karl Rydå, UNT, skriver läsvärt om att Liberalernas dåliga politiska teater fortsätter. Glöm inte att hälften av Uppsala kommuns budget går till skolan. Liberalerna kanske vill lägga ner kultur-, idrotts- och äldreomsorgen i Uppsala kommun? Min bedömning är att Liberalerna i Uppsala nu är historia efter valet 2026. Imponerande arbete av det tidigare kommunalrådet Hassan och det nuvarande Claesson. 

"De senaste 20 åren har Uppsala styre varit omväxlande rödgrönt, borgerligt eller, som föregående mandatperiod, blocköverskridande. För hårt prövade rektorer och lärare har det spelat mindre roll, skolan har ständigt varit på undantag. I valrörelse efter valrörelse har det lovats både det ena och det andra, men i praktiken har det nästan alltid slutat med ytterst magra uppräkningar av skolans resurser."

"Föräldrar, elever, lärare och rektorer har all rätt att vara upprörda. Det är också rätt att rikta ilskan mot samtliga partier i fullmäktige. Erik Pelling och hans rödgröna styre ska dock inte skyllas för att ha gjort för lite för skolan i budgeten för 2023. Däremot ska han och hans samarbetspartier skyllas för allt de inte gjorde för skolan mellan 2014 och 2022. Detsamma gäller för vad alliansen inte åstadkom under sina åtta år vid makten."

Ett av huvudskälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna, UP, bildades är för att skolan under lång tid misskötts. För UP är skolan prioriterad. Det framgår både av vårt politiska program, vår  kommunala budget och i Hållbarhetsavtalet. Den kloke, som önskar ansvarsfull politik, röstar på UP. Som du ser ovan är Karl Rydå med all rätt kritisk mot samtliga övriga partier. 

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/pelling-och-claesson-kan-inte-radda-skolan-i-ar/l7xxyg8r

P.S Den som inte förstår att den kraftiga befolkningsökningen har en stark koppling till skolans problem ska veta att det är så. Och en naiv ambition kopplad till "inkludering". Skollokalerna äter upp stora resurser från den pedagogiska verksamheten. Och vill man bygga så mycket, och fort, som Liberalerna vill måste kommunens skolfastighetsbolag ha råd att underhålla gamla och investera i nya skollokaler. Då kan man inte bara sänka hyrorna även om det är ett bolag helt ägt av kommunens invånare. Det saknas konskevenstänkande och systemtänkande inom flera av våra politiska partier. Och du som bor i Uppsala, Liberalerna har suttit i styret av Uppsala kommun 12 av åren sedan 2006 och 2023. De har en mycket stor skuld till varför det är så illa som det är. Både i kommunen och i riket. Och glöm inte, det handlar inte bara om pengar!!! Sossarna vinner på att övriga riksdagspartier inte är tillräckligt duktiga. För Uppsalabornas bästa utgår jag ifrån att S hedrar Hållbarhetsavtalet. Ett sätt att klara ekonomin är att hälften av all lektionstid äger rum i naturen och digitalt. Då kan kanske alla som älskar kraftig bebyggelse finansiera sin dumhet. Undrar vad Liberalerna säger om det..... 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar