söndag 3 januari 2021

Vems intressen

Elidioti

Mer och mer beskrivs vår framtid som nästan helt eldriven. I den framtiden blir med andra ord el och tillgången till el helt avgörande för att våra samhällen ska fungera. Det är ingen överdrift att påstå att det redan är så. Hur många dagar skulle vi klara oss utan elförsörjning? Aktiemarknaden har hittills klarat Coronapandemin med bravur. Hur tror du den skulle klara en månad utan elförsörjning? I ljuset av det är det av central betydelse att svenska politiker säkerställer att svenska intressen har hög tillgänglighet till prisvärd elförsörjning. Trots det går det knappt en dag utan att vi matas med information om hur bristfälligt vårt elförsörjningssystem är redan idag. Och trots det tillåter vi till exempel utländska etableringar av enorma dataserverparker runt om i Sverige. De suger ur möjlig kraft för svensk industri, eller bara elförsörjning till bostäder, skolor och sjukhus. Vems intressen företräder Sveriges ministrar? Dessutom skattesubventioneras dessa bolagsetableringar! Skattesubventioner till världens mest lönsamma bolag Google, Microsoft, Facebook och Amazon. Sverige behöver ansvarsfullare och kunnigare politiker. Det här är bara ett allvarligt exempel på hur misskött Sverige är. Om de (politiker) som ska bestämma vilka rutter ett kryssningsfartyg eller passagerarflygplan ska gå fattar dåliga beslut spelar det mindre roll om kaptenen (förvaltningschefer) är kompetent. Omställningsbehovet av Sverige är stort. Det brådskar. Om du tror att de som sitter i ledningen klarar av att göra vad som krävs, vad får dig att tro det?

Eftersom Sverige fortsätter att skära ner på kärnkraften, och EU sägs exkludera vattenkraft som miljövänlig...., är det bråttom att växla upp uppbyggnaden av bio- och vätgas system i Sverige. Produktion och distribution. Utan redundant (alternativ om ett system är ur funktion) infrastruktur och tillgång till prisvärd energiförsörjning kommer Sverige snabbt bli fattigare! Om det är något vi nu borde gå ut och demonstrera om är det ”Fixa en säker och tillräcklig energiförsörjning i Sverige”!

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/elbrist/

https://www.nyteknik.se/energi/svenska-kraftnat-risken-for-elbrist-okar-6996300

Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt om hur illa våra ansvariga politiker hanterar denna centrala energiförsörjningsfråga. 

"Det är en game changer i energifrågan. Hittills har det hetat att vi i de befolkningstäta delarna av landet måste ge oss till tåls tills flaskhalsarna mellan norra och södra Sverige har byggts bort. Sedan ska problemet med elförsörjningen vara löst. Nu hänger de förhoppningarna löst. Samtidigt har nuläget blivit alltmer ansträngt på många håll i landet. Larmrapporterna har duggat tätt under senare tid: Tillväxtverket har varnat för att framtida elbrist kan hota upp till 124 000 jobb i Mälardalen, Västra Götaland och Skåne. Länstyrelserna har understrukit allvaret i situationen och såväl Stockholms Handelskammare som Sydsvenska Handelskammaren har varnat för att alltifrån jobb och bostäder till nya företagsetableringar är i farozonen."

"Och det är inte bara i storstäderna som elbristen är ett faktum. Experter som jag talar med på såväl Svenska Kraftnät som Energimarknadsinspektionen vittnar om en ansträngd situation överlag. Nyligen stoppades exempelvis all anslutning av ny sol- och vindkraft i Värmland fram till år 2030 på grund av kapacitetsbrist i elnäten. Paradoxalt nog förhindras alltså ny elproduktion av bristen på befintlig el."

"Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svensk Kraftnät, berättar att marginalerna i elsystemet är små. När det inträffar en störning av något slag – ett större kraftverk som faller bort eller att en ledning slås ut – köper man upp reglerkraft på marknaden. Det händer numera ganska ofta att myndigheten har tömt eller nästan tömt listan på bud."

"Och efter att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 släcks ner vid årsskiftet kommer sårbarheten att öka ännu mer. 

– Vi kommer att bli mer importberoende och det blir svårare att trygga stabil el i näten, exempelvis under sommaren när det sker mycket underhåll, säger Niclas Damsgaard, och påminner om att Ringhals 1 återstartades i somras för att klara spänningshållningen i elsystemet."


"Det vore en historisk ironi om den gröna omställningen – det fossilfria stålet, elbilarna, elbussarna med mera – skulle försvåras av gamla ideologiska låsningar."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ygeman-och-de-rodgrona-har-blundat-for-elkrisen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar