måndag 27 november 2023

Folkbildning

En stärkt demokrati

För Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är demokratifrågorna centrala. När andra partier år efter år verkat för allt mer centralstyrning verkar vi för mer makt nära oss invånare. Allt för många svenskar tar vår demokrati för självklar. Det är oklokt. Inte minst i ljuset av att totalitära krafter växer sig allt starkare även i Sverige. Centralt för ett demokratiskt samhälle är att alla invånare har rätten till en god basutbildning. Också att folkbildningen kan fortsätta hela livet utan att det ska vara endast de rikas privilegium. Kunskap är, och har alltid varit, makt. Kunskap får man genom utbildning och praktisk träning. 

År 2024 får röstberättigade Uppsalabor chansen att göra sin röst hörd om hur de vill att kommunen ska byggas ut. Invånarna får chansen att påverka hur Uppsala långsiktigt ska byggas ut. Invånarna får chansen att lära sig hur kommunens långsiktiga byggplanering går till. Att genomföra en rådgivande folkomröstning om hur Uppsala bäst byggs ut är inte bara en demokratisk chans att tala om vad man tycker, det är också en folkbildningschans som UP anser viktig. Folkomröstningen den 9/6 gör det möjligt för Uppsala kommun att inte bara bättre få en känsla för vad invånarna tycker om Uppsalas byggplaner, det är en chans till viktig folkbildning om hur processen för byggplaneringen går till. Det är hög tid för dem som bryr sig att inse att det redan under framtagandet av en Översiktsplan i en kommun är viktigt att starkt försöka påverka politiken. Nu får Uppsalaborna den chansen. En chans att säga att tusentals bostäder kan planeras om från förtätning av staden till att istället stärka hela kommunen längs befintliga järnvägar. Det är ingen liten sak. 

Betydelsen av denna rådgivande folkomröstning och dess folkbildande betydelse smutskastas av flera partier i Uppsala samt av debattredaktionen på UNT. Det är pinsamt att läsa nedan ledarartikel av Johan Rudström i dagens tidning. Positivt med artikeln är att han insett att UP ställer kraftig koncentration i södra stadsdelarna mot stärkt bebyggelse i kransorter längs Dalabanan och Ostkustbanan. Det är vad frågan handlar om.

"Vem ska ta initiativet och säga något om att ”utnyttja er demokratiska rätt och rösta för ett bättre Uppsala, rösta Ja den 9 juni”. Blickarna går till det parti, Utvecklingspartiet demokraterna, som lockade 3 955 väljare i valet, 2,6 procent. Många av dem bor i de sydöstra stadsdelarna. De ville inte ha spårvagn, inte heller någon ny stor stadsdel vid Lunsen. Folkomröstningsfrågan är designad för dem – bygg där och inte här."

"Om man kalkylerar med att 60 procent röstar i EU-valet (fem procents uppgång från 2019) lägger kanske de flesta sin röst i den lokala folkomröstningen också, av någon slags pliktkänsla. Frågan är bara på vad? Det är inte som med kärnkraften att man kunde gå på partilinjen, oavsett vad man tyckte i sakfrågan."

"En proteströst den 9 juni är varken ett ja eller ett nej till ”Ska Uppsala kommun i översiktsplanen…”. Några tiotusen blankröster skulle däremot sända ett tydligt budskap till Stadshuset."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/en-blankrost-for-ett-battre-uppsala/lyg7q09l

Rudström har en helt annan syn på värdet av invånarinflytande än jag. Det är med stolthet jag konstaterar att Uppsalaborna 2024 både får en chans att bilda Stadsdels- och bygderåd samt att den 9/6 2024 kunna påverka både omförhandlingen av Fyrspårsavtalet och kommande översiktsplan. Grattis till Uppsalaborna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar