torsdag 9 maj 2024

Klimatförändringarna

Flera tankar i huvudet samtidigt

Volym har alltid betydelse. Kanske lärde sig även outbildade i Sverige volymers praktiska betydelse i efterdyningarna av invandringsvågorna från 2015 och några år framåt. Viktiga lärdomar om man vill undvika stora misstag. Bisaker är alltid bisaker och huvudsaker är alltid huvudsaker. All kraft på jorden styrs i stor utsträckning av mängden tillgänglig energi. Att mäta mängden energi en enskild människa förbrukar är viktigt ur ett rättviseperspektiv. Att påstå att det är fel att särskilt prioritera förbättringsinsatser i folkrika länder med 100-tals miljoner naturutsugare är naivt. Eller bara missriktat aktivistiskt. Med det sagt måste alla ta sitt ansvar för att kommande generationer människor ska få det bra. Även om egennyttan är en del av människans natur måste den som vill göra positiv skillnad på allvar själv förändra sitt beteende men också prioritera insatser där de ger mest effekt. Mängden har betydelse för effekten. Enkelt att förstå om man lärt sig mängdlära. Mängdläran är viktig även för klimatforskare. 

Nedan debattör har både rätt och fel. Rätt i att allt fler människor på jorden genom sin efterfrågan på välstånd och status negativt påverkar sin omgivande natur och därigenom klimatet. 

Sehlin tycker också att vi ska sola oss i våra framsteg – samtidigt som den SD-stödda regeringen ökar Sveriges utsläpp. Men med mer än 30 sekunders sökning kanske han hade förstått att vi inte alls är världsledande om man tittar på utsläpp per person i stället för per nation. Sehlin, som bland annat pekar ut Indien som syndabock, gör det uppenbara misstaget att jämföra utsläppen från Sveriges 10 miljoner invånare med de från över en miljard indier.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/sverigedemokraterna-i-uppsala-forvillar-om-klimatet/lz4w551r

Och i Uppsala är många partier ”övertygade” om att just deras miljötänkande är rätt. Och Tjänstemannapartiet, utan lagligt tjänstemannaansvar, vägrar att inse att de och flera partier i kommunfullmäktige tänkt fel när de band upp Uppsala kommun i Fyrspårsavtalet. Många av de ledande inom Tjänstemannapartiet bor i Stockholm och varför ska de på riktigt oroa sig för de sociala, miljö- och skattekonsekvenserna snabb, kraftig, tät och hög bebyggelse och spårväg kommer att leda till. Dessutom på en liten geografisk yta i en geografiskt mycket stor kommun.

Jag var med och byggde världens första 3G system i Tokyo. Jag brydde mig om tre saker. Att kunderna var nöjda med oss som leverantör. Att projekten levererade med överenskommen kvalité och tid. Att projekten levererades lönsamt. Brydde jag mig om hur det långsiktigt skulle bli för tokyoborna? Nej, jag hade basen där några dagar men visste att den bara gällde under några år. Det är viktigt att förstå att platsengagemanget är mycket betydelsefullt. Det är därför det är så viktigt att vi röstar fram politiker som verkligen bryr sig om närsamhället och dess positiva utveckling. Politiker som lägger timmarna som krävs för att inte bli bortkollrade av andra intressen än Uppsalabornas. Utvecklingspartiet demokraterna fokuserar helt på Uppsalabornas bästa. 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/trots-hotande-miljobrott-kommunen-planerar-for-fler-bostader/r2dg91xj

NIMBY, Not In My BackYard, är ett ständigt problem för politiker. En hel del av det som behöver göras för en positiv utveckling vill närboende ska göras någon annanstans än bredvid deras boende. Lokala och regionala politiker måste ta sin företrädarroll på större allvar när många ledande tjänstemän som påverkar mycket inte bor och betalar lokal skatt i den kommun där de verkar. Gör om! Gör rätt! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar