torsdag 12 september 2024

I bubblarnas värld

Penningtvätt är kriminellt

Att väldigt rika fondförvaltare och riskkapitalister lever i en bubbla långt ifrån medelklassens verklighet är ett faktum. Att en av dem anser att ansvarsutkrävandet av en VD för brottsliga handlingar är mycket provocerande. Få svenska börs VDar är underbetalda idag. Särskilt bankdirektörer är inte underbetalda. Alla som begår brott ska ställas till svars för det. Oavsett om man är VD för stora företag, kommunalråd eller riskkapitalist. Vi ska vara lika inför lagen. ”Krav på högre löner”.. Mesiga styrelser som inte klarar av att ge VDar rimliga ersättningspaket för det uppdrag de har.

Fängelsedomen mot Swedbankchefen Birgitte Bonnesen förvånade finansmannen Christer Gardell, medgrundare och delägare i aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsens allra största ägare. Krav på högre direktörslöner kan bli en effekt, tror han.”

https://www.di.se/live/gardell-bonnesens-dom-kan-pressa-upp-vd-loner/

Aftonbladet bjuder nedan på ett reportage om Bonnesens dom i Svea hovrätt. 

I centrum för rättsfallet står en rad uttalanden som Bonnesen gjorde under åren 2018 och 2019, kopplat till den penningtvättskandal som då skuggade storbanken. Hovrätten har kommit fram till att tidigare vd:n genom det hon sagt gjort sig skyldig till grovt svindleri.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rz6MyA/bonnesen-doms-far-fangelse-i-ett-ar-och-tre-manader

”Alliansen” finns inte längre. Det är dags för så kallade borgerliga väljare att fatta det. Nationellt är det numera avtal som försöker skapa mer eller mindre svaga styren av det allt mindre Sveriges riksdag styr över. EU och NATO styr allt mer över oss svenskar. Decemberöverenskommelsen, Januariöverenskommelsen och Tidöavtalet. Lokalt och regionalt handlar det politiska styret nästan uteslutande om att för skattepengar skapa så mycket lokalt och regionalt verksamhetsvärde som möjligt. Det är i huvudsak ett operativt uppdrag. Politiker ska i nämnder och styrelser se till att kvalitetsambitioner nås och att de ekonomiska ramarna efterlevs. I den politiska världen avgörs vilka som får uppdrag eller ej av partiers medlemmar. På individnivå är medlemmarna domarna, i mycket liten grad medborgarna. 

I samband med Riksdagens öppnande blev det återigen tydligt för svenskarna att M, SD, KD och L försöker styra Sverige tillsammans. Om det kan man tycka mycket. Så länge S och M inte kan tänka sig att samregera är Ms enda chans att få styra genom stöd från SD. Så ser verkligheten ut. Även om Sveriges riksdag egentligen bestämmer allt mindre måste V och MP hållas långt ifrån att sitta i en svensk regering. Varför? Det finns många skäl. Främst att deras migrationspolitik är vansinnig.  Också för att deras förståelse för näringslivets betydelse och behov är extremt låg. I min värld skulle det vara spiken i kistan för svensk välståndsutveckling om MP och V får ingå i en regering efter valet 2026. Om team Tidö går till val som ett avtalslag 2026 måste S parera det. Den enda chans de då har att lyckas vinna Rosenbad är att bilda en minoritetsregering med C. Vad tycker vi om det? Jag tycker att Sverige styrs hattigt och det skadar oss invånare. I denna ansvarslösa och avtalsdrivna tid borde ansvarsfulla politiker se till att de partier med mest väljarstöd kompromissar fram en politik som håller oavsett vilka andra politiska avtal som tecknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar