onsdag 11 september 2024

Staten för stor och dålig

Fokusera

Staten har blivit för stor och för byråkratisk. Och ”staten”, det vill säga riksdagspolitikerna som styr den, har grovt misslyckats med sina kärnuppdrag under många år. Vilka är kärnuppdragen? Rättssystemet, Försvaret, socialförsäkringssystemet, basinfrastrukturen och skolan. Ja, skolan styrs i stor grad av staten bland annat genom lagstiftning. Vi är många som vill se en ändring till det bättre.

Expressens ledare lyfter nedan föredömligt upp exempel på hur staten misslyckas med viktiga uppgifter som den fått, och som inga andra offentliga verksamheter har. Allt för ofta drabbas både kommuner och regioner av att statens kontrollmonopol fungerar dåligt. Och även vi som är mycket näringslivsvänliga måste sätta invånarnas bästa före oseriöst företagande. Ett oseriöst och ibland systemhotande företagande som förstör för seriösa företagare.

”Vad i helvete har de för sig på banken efter tre?” undrade Hasse å Tage i revyn Lådan 1966.”

”Ungefär samma fråga inställer sig när det gäller myndigheten Inspektionen för vård och omsorg. Vad har de för sig på Ivo efter klockan tre – och, för den delen, före tre? Myndigheten ska bland annat kontrollera vandeln hos de aktörer som verkar inom vård och omsorg. Se till att oseriösa och kriminella element inte kan driva exempelvis assistansbolag, hemtjänst och HVB-hem. Det är en hyperviktig uppgift i dagens maffiainfekterade Sverige. Men den tycks tyvärr inte skötas speciellt effektivt.”

Efter att inspektörer hade larmat tog det under våren mellan 7 och 13 månader för Ivo att stoppa skumma aktörer. Sådant sölande ger bolagen gott om tid att byta företrädare och göra skenöverlåtelser. Och på så vis kan de fortsätta att håva in skattepengar och missköta de arma som behöver vård och omsorg.”

Det absolut bästa motmedlet mot välfärdsbrottslighet är att göra det utomordentligt svårt för skojare att få in en enda tå på välfärdsmarknaden. Lagstiftningen måste därför bli mindre pro business och mer pro svenska folket. Det är där regeringen borde sätta in stöten, socialförsäkringsminister Anna Tenje.”

https://www.expressen.se/ledare/maffian-tar-over-nar-staten-solar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar