måndag 18 november 2019

Skuldfällan

Den som spar hen har
Trots att vi lever i en ”konstig” tid där gamla ekonomiska sanningar inte längre tycks stämma tror jag snart ekonomins grunder snart gör sig påminda igen. Dagens minusränta syftar till att elda på konsumtion och investeringar på ett ”ohälsosamt” sätt. Kraften i ekonomin tål uppenbarligen inte en sund prissättning på pengar. Det har alltid varit klokt att spara. Det är självklart klokt att spara för att till exempel ha en buffert när kylskåpet går sönder eller för att ha en nödvändig insats till ett bostadsköp. Spara kan man göra på många sätt. Till exempel genom att amortera på ett bostadslån eller genom aktieköp i välskötta företag.

Samtidigt som många lån är väldigt billiga idag finns på finansmarknaden låneprodukter som har skyhöga räntor och avgifter. Jag kan inte förstå att det inte är olagligt att ta ockerräntor. Som vanligt är det nästan alltid ekonomiskt svaga människor som också utnyttjar dessa svindyra låneprodukter.

På SVT-nyheter kunde vi nyligen ta del av informationen att Kronofogdemyndigheten rapporterat att över 34.000 unga svenskar hamnat hos dem på grund av stora skuldproblem. Det finns självklart gott om andra åldrar bland Kronofogdemyndighetens "kunder". Samtidigt är det särskilt tragiskt när unga människor inleder sina liv med en sådan uppförsbacke. Och vilka tror du det är som får vara med och finansiera skuldsaneringar bland privatpersoner, skattebetalarna.

TV3 har en serie som heter "Skuldfällan". Då och då har jag sett delar av de programmen i samband med att jag tränar. Det är en sorglig upplevelse. Samtidigt lär man sig mycket om systemfel som finns i vårt samhällsbygge som sedan länge borde ha varit korrigerade. I det avsnitt jag såg den 11/11, tror det var en repris, kunde man följa en ung man som genom bland annat SMS-lån hamnat i en helt sjuk lånesituation. Jag har många gånger lyft upp problemen med liknande lån då det i programmet mycket tydligt visas att det rör sig om ockerräntor+avgifter. Det har länge varit obegripligt för mig att inte Sveriges riksdag städar upp i den oseriösa utlåningsmarknaden. 

https://viaplay.se/serier/lyxfallan
https://www.youtube.com/watch?v=Z4YA8rtjcDc
https://www.youtube.com/watch?v=ZOYVee-0RLI
https://www.youtube.com/watch?v=RHRiR2Al9NI
https://www.di.se/nyheter/skuldlavin-hos-kronofogden-sa-stor-blir-notan-for-kreditkopet/
Dagens besvikelse
Partier som inte kan skilja mellan sak och person. Det är helt absurt att en kärleksrelation ska leda till att en politiker måste lämna sina förtroendeuppdrag. Även aktiva vänsterpartister, miljöpartister och sverigedemokrater är människor. Och med tanke på att många tidigare Socialdemokratiska väljare idag väljer att rösta på SD, samt att LO har många SD-väljare, borde Socialdemokraterna visa lite mer respekt och tolerans för kärleken mellan två personer.
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/feministiska-s-sparkar-en-kvinna-for-mannens-asikt/

Dagens stjärna
Ulf Kristersson och Moderaterna. Dagens system uppmuntrar människosmugglare och oseriösa arbetsgivare. Arbetskraftsinvandringen ska vara fokuserad på högkvalificerad arbetskraft som efterfrågas inom näringsliv och offentlig sektor. Krav på kvalifikationer borde vara självklart. I övrigt ska vi ha bra vuxenutbildningar som snabbt praktiskt kan utbilda redan befintliga invånare inom bristyrken. Ett bidragsgeneröst land som Sverige har inte råd att uppmuntra ekonomiskt relaterad invandring kopplat till okvalificerade yrken. Att negligera sambanden mellan den typen av invandring och hållbarheten i bidragssystemen är oansvarigt.

"Enligt Migrationsverket bedömer OECD att Sverige har de mest generösa reglerna för arbetskraftsinvandring bland alla organisationens medlemmar. Detta bland annat eftersom det inte ställs några särskilda krav på kvalifikationer och eftersom det inte finns något tak för hur många arbetskraftsinvandrare som kan släppas in."
https://www.expressen.se/nyheter/moderaterna-vill-ha-stramare-arbetskraftsinvandring/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar