söndag 17 november 2019

Laga det som gått sönder

Demokratifrågor ingen valvinnare
En av Utvecklingspartiet Demokraternas viktigaste bidrag till vår demokrati är att vitalisera den. Det är tveklöst en mycket viktig fråga för vår samhällsutveckling. Samtidigt är det tyvärr inte en valvinnande fråga, det inser vi inom Utvecklingspartiet Demokraterna, UP. Därför pågår självklart ett omfattande partiarbete för att forma den sakpolitik som kommer att leda Uppsala mot attraktivitet och konkurrenskraft. Och varje gång riksdagen och Sveriges regering fattar beslut som fortsätter att leda Uppsala kommun fel kommer vi att göra vår gemensamma röst hörd. Sverige och dess delar behöver nu lagas parallellt med att vi stärker de näringar som har kraften att kunna bidra till att Sverige återigen blir internationellt attraktivt och konkurrenskraftigt. Tyvärr talar mycket för att vi minst kommer att förlora tiden fram till årsskiftet 2022 innan en klokare samling politiker och partier kan axla de stora problem och utmaningar vi har på vårt "bord". Även om demokratifrågorna inte är ”kioskvältare” är de fundamentalt viktiga att ta i. Glappet mellan folket och dess företrädare måste ordentligt minska. En sak har vi tydligt lärt oss de senaste åren, 349 riksdagsledamöter utan tillräcklig verklighetsförankring leder oss fel.
https://updem.se/

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, har rätt, demokrati är svårt och det ökande politikerföraktet behöver brytas.


Demokratisering är svårt. Kanske upptäcker människor att samma korrupta eliter hänger kvar och fortsätter att sko sig. De kanske saknar trygga, stabila strukturer från förr som nu faller sönder.”

”Men demokrativurmen kan öka också, enligt studien. I länder där demokratin är hotad eller undergrävs ökar entusiasmen. Under Hugo Chávez bärsärkagång i Venezuela kom demokratin att skattas lika högt som den annars bara gör i Skandinavien, enlig studien. Och i USA har synen på demokratin försämrats under hela 2000-talet, men för några år sedan vände det uppåt - samtidigt som den politiska polariseringen ökade och Washington var lamslaget av krokbenspolitik. Man saknar inte kon förrän båset är tomt?”

”Här i Sverige minskar förtroendet för politiker som i tilltagande grad tycks stå handfallna inför stora samhällsproblem. Vi måste vårda vårt styrelseskick, våra institutioner och normer. Inte ta dem för givna, inte låta dem förfalla. Inte mixtra, som osnutna centerpartister. Det finns inga demokratiska reservdelar eller startpaket att beställa på nätet.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/vem-ska-man-ringa-om-demokratin-gar-sonder/

Det som är, och ska vara, valvinnares frågor är de som gör vårt gemensamma samhälle attraktivt och konkurrenskraftigt. Även om några partier äntligen insett hur dåligt de förvaltat väljarförtroendet saknar de flesta riksdagspartier idag förtroende bland invånarna. Inte konstigt då allt fler inser vilken dålig situation de försatt det svenska samhället i. ”Öppna era hjärtan” borde alltid vara en självklarhet hos väljarnas företrädare i förhållande till dem politiker ska företräda. Det är dags att föra en konsekvent politik som öppnar hjärtat för allt fler av landets invånare som har det mycket svårt. Och de blir allt fler. Förr talades det mycket om relativ fattigdom. Idag lever allt fler barn och vuxna, inom Sveriges gränser, i riktig fattigdom. Jag vill inte leva i ett samhälle som inte klarar av att se till att våra socioekonomiskt svagaste har en anständig levnadssituation. Sverige ska inte ta emot fler människor som sannolikt behöver över tio år för att i bästa fall bli något självförsörjande. ”Godhetsidiotin” måste få ett slut. Nedan ett litet TV4 inslag som exemplifierar vad ”godhetsnaivister” och nyliberaler bjuder på i närheten av dig.

”Barnfattigdomen drabbar de unga i de mest utsatta områdena och klyftorna i Sverige fortsätter öka, det visar en ny rapport från organisationen Majblomman. Tove Lindahl Greve, generalsekreterare, berättar vad det innebär.”
https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/klyftorna-ökar-och-barn-drabbas-får-naturligtvis-konsekvenser-12510372
Dagens besvikelse
Flera års oansvarig politik. Oansvarig politik som gjort vårt samhälle onödigt ekonomiskt och socialt svagt. Kraftiga skattehöjningar för det stora flertalet invånare kommer inte att leda oss rätt. Kan det vara så att vissa partier och dess ledare gillar att vi får allt fler fattiga i Sverige. Då kan ju de som har det ekonomiskt svårt ändå se att det finns många som har det sämre.... (mest en ironisk kommentar).
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/miljardoverskott-men-sparpaket-vantar-30175

Flera av de förbättringsförslag jag länge lyft fram, för att försöka bryta den allvarliga och växande utanförskapsproblematiken, annonserades igår som Liberalernas nya väg framåt. Jag har hört engagerade motargument bland liberaler i Uppsala kopplat till flera av dessa nya L-riks förslag. Har jag problem med att de nu bättre börjar ta ansvar för vägval som leder mer rätt än fel? Nej. Men precis som för många andra riksdagspartier har Liberalerna förlorat sin trovärdighet bland väldigt många väljare. De leder inte, de reagerar och de gör det sent.

Dagens stjärna
Paulina Neuding. Växande allvarliga problem måste snabbt tas på allvar och lösas.

"Trots den mardrömslika upptrappningen – fem detonationer på två dagar, på olika platser i landet, till synes oberoende av varandra, men del av samma våg av som saknar motstycke i länder som inte befinner sig i krig – försvinner likväl explosionerna ner i nyhetsflödet under dagen. När jag slår på Ekot klockan tre på fredag eftermiddag sägs ingenting om några bomber." 


"I Polen hade tre bomber inom loppet av två timmar i huvudstaden varit en stor nyhet i dagar framöver. Likadant i Tyskland om något liknande hände i Berlin. Likadant i Storbritannien. Det är just nu bara i Sverige i hela Europa som en sådan nyhet kan prioriteras bort till förmån för diskussioner om skönhetsideal i sociala medier, därför att de betraktas som en del av vardagen."
"Och i stället för att tjafsa om Sverigebilden när vi ser utländska reaktioner på våldet, gör vi just nu klokt i att ta hjälp av omvärldens blick på Sverige för att behålla markkontakten.Utomlands ser man på oss med förskräckelse."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar