fredag 22 november 2019

Skolsegregationen måste brytas

Stort samhällsvärde
Ett samhälle som lyckas ge alla sina barn och unga en mycket bra bildningsgrund blir också ett attraktivt och framgångsrikt samhälle. Det är också ett rimligt rättvist samhälle. Barn och unga har inte haft chansen att än skapa sin egen lycka utan alla föds in i mer eller mindre olika socioekonomiska verkligheter. Praktiska och teoretiska stjärnor finns bland alla samhällsklasser. Vi behöver motivera och vårda alla dessa potentiella stjärnor ömt för att försvara och utveckla vårt gemensamma välstånd. Trots jantetänkande och andra former av avundssjuka förstår nästan alla att vi behöver stjärnorna för att framgång ska skapas. I takt med att vi har fler stjärnor runt omkring oss kommer också välståndet att öka för oss alla.

Hamid Zafar är en stjärna i vårt svenska samhälle. Nedan några nya värdefulla reflektioner från honom.

”Politikerna måste våga ta till åtgärder mot ojämlikheten. Det finns gott om inspiration från andra länder.”

”I skolan i Biskopsgården var de svenska barnen inte bara en minoritet. Svenskarna var försvinnande få i hela bostadsområdet. Var är alla svenskar frågade han mig.”


”Bostadssegregationen pekas ofta ut som den främsta boven bakom skolsegregationen och det som bidragit allra mest till den demografiska förändringen i städerna. Konsekvensen har blivit att skillnaden mellan skolorna ökat successivt. En kartläggning i Dagens Samhälle (3/10-2019) visar att i våra storstäder finns skolor där 100 procent av eleverna är behöriga till gymnasiet. I samma kommuner finns skolor där knappt 33 procent av eleverna blir gymnasiebehöriga. Nästan samtliga av dessa skolor ligger i utsatta områden. Skillnaderna är hisnande.”
”Utöver resultaten finns det något annat som lätt glöms bort i diskussionen om segregationen, och något som jag observerat på nära håll under mina år som verksam rektor i Göteborgs förorter. Den övervägande delen av dessa elever har mycket begränsad kontakt med majoritetssamhällets befolkning. Nästan inga av barnen har kamrater eller grannar med svensk bakgrund. Du kan med andra ord vara född i Sverige och växa upp här men knappt komma i kontakt med majoritetskulturen. Självklart gör detta något med sammanhållningen i Sverige.”
”Bostadssegregationen framstår som en koloss som politikerna inte förmår att rucka på. Men vi kan inte vänta på att bostadssegregationen har lösts innan vi tar itu med den segregerade skolan. Tidigare i vintras kom OECD med en rapport med fokus på den svenska skolsegregationen. Rapporten presenterar också beprövade förslag för att begränsa skillnaderna, från bland annat Nederländerna. Där har man exempelvis infört ett tredje urvalskriterium när föräldrar söker skola för sina barn. Utöver syskonförtur och närhetsprincip så lottas platser till populära skolor. Något som gör att föräldrar från alla stadsdelar har möjlighet att få plats för sitt barn på specifika skolor.”
”Danmark har man gått ännu längre. I vissa kommuner har man fördelat barnen jämnt på skolorna för att ha en bra blandning, med målet att ha ett tak på 20 procent elever med utländsk bakgrund på varje skola. I Skolkommissionens utredning från 2017 presenteras liknande förslag genom att ge huvudmän ansvar för att skapa en allsidig elevsammansättning på skolorna. Förslaget har bemötts med ljummet intresse av riksdagen.”
”Det är synd. Politikerna måste ta skolsegregationen på allvar och inte enbart betrakta den som ett isolerat skolproblem. De negativa konsekvenserna av den får långsiktiga effekter på samhället. Det illustreras inte minst av den senaste tidens mörka tidningsrubriker om gängkrig.”
https://www.gp.se/ledare/skolsegregationen-får-konsekvenser-för-hela-samhället-1.20408484
Dagens besvikelse
Januariöverenskommelsen som försvårar, till och med hindrar, nödvändiga ändringar av migrations- och integrationspolitiken.
Lena Melin, Aftonbladet uttrycker en stor besvikelse över det politiska ledarskapet, det är befogat. 
”Alla partier, möjligen med undantag av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som knappast påverkat verkligheten på den här punkten, borde skämmas. I årtionden har de i stort sett negligerat utvecklingen i vissa av våra förorter. Trots att alla visste att det skulle sluta i katastrof.”

”Hösten 2019 utgör inget undantag. Partierna har vimsat omkring på ett sätt som borde få dem att känna skammens rodnad. Till och med på en vanlig medborgare färgas kinderna rosa. Vad jag syftar på har du säkert redan räknat ut. Det handlar om gängkriminaliteten och skjutningarna. Det eskalerande gatuvåldet i vissa stadsdelar.”

”Sanningen i den här frågan är följande: riksdagen ägnar sig åt symbolpolitik mot gängkriminaliteten och har gjort det under många år. De angriper inte orsakerna och knappt ens kriminaliteten eftersom brottslingarna hela tiden ligger före lagstiftarna, bland annat med sitt sätt att kommunicera. Riksdagens ledamöter måste göra tre saker. Först ska de skämmas, och när de skämts klart ska de tänka långsiktigt. Och för en gångs skull vara lite, lite smartare än de kriminella.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/K3X9Qe/partiledarna-borde-skammas

Torbjörn Nilssons analys är sannolikt nära verkligheten. Löfven har snart gjort sitt. Men vem ska ta över och vad krävs av en sådan person för att S ska försöka stoppa sin negativa trend? Det blir intressant att se vem de ska pröva den här gången. Det är ingen lätt uppgift att försöka vända den negativa utvecklingen där utanförskapsproblemen växer sig allt starkare och sprider sig in i samhällets olika verksamheter. Oavsett vem som tror sig klara av rollen som statsminister måste utanförskapstillväxten stoppas och segregationen brytas.
https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/stefan-lofven-blev-aldrig-nagon-politiker/

Dagens stjärna
Widar Andersson. Han är en klok sosse. Nästa statsminister kanske....

”Tidigare stadiga samhällsbärare när det gäller grundläggande statliga uppgifter har lämnat staten vind för våg och av SD-blyga skäl mer eller mindre blundat för och förnekat framväxten av allvarliga socialpolitiska problem i Sverige. Partierna har fastnat i invandringsnojor. Av rädsla för att angripas av varandra och av ideologiska ytterkantsgrupper i organisationer och i media så har det svenska samhället tillåtits att försämras och förråas på ett helt osannolikt sätt.”

”Socialdemokraterna har ett än mer pressat läge. Genom att av invandringsnojiga skäl vända ryggen åt den socialpolitiska problemanhopningen i Sverige så vänder man också ryggen åt stora delar av sina kärnväljare i de stora och breda grupperna av skötsamma och lojala löntagare och skattebetalare.”

En stor och allvarlig förlust under samhällsutvecklingen det senaste decenniet är förlusten av medborgerligt förtroende för politiken. Den partiledare som vinner omröstningarna når som högst upp till cirka fyrtio procent. Nästan alla – ibland alla – partiledare har minussiffror; det vill säga att det är fler som saknar än som har förtroende för dem.”

”Dels ska den svenska samhällsmodellen värnas. Svartarbete och låglönekonkurrens motarbetas. Tiggeri förbjudas. Barn och ungdomar ska gå i bra skolor. Bidrag ska vara låga och helst tillfälliga. Mördare ska inte gå fria i parti och minut. Arbete och egenförsörjning ska vara huvudregeln. Pensionerna ska gå att leva på. Sjukvården ska ha tillräckliga resurser.
Jag hoppas att SD: s 24 procent ska bli en väckarklocka. Sverige har allvarliga socialpolitiska problem. Det är dags att sluta skjuta på budbäraren för att istället ta itu med problemen.”
https://app-mobil.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/ta-sd-s-24-procent-pa-stort-allvar/?blog=2518025&entry=10001289&fbclid=IwAR3MOUDqH_q1lRXsCDUPGu-LUSVec-2MFaw6E4z8hWD5Nv8xxKZUyDflkTE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar