lördag 23 november 2019

En sjuk sjukvård

Bristande sjukvård en effekt av uselt ledarskap
Är vi påväg in i det tyska sjukvårdssystemet, eller något liknande? Enligt nedan kan det vara en verklighet inom kort eftersom både region- och riskdagspolitiker inte klarat av att driva och utveckla sjukvårdsverksamheten på ett framgångsrikt sätt. I Tyskland kan man få olika vård av samma läkare beroende av vilken försäkring man har. Då talar jag om hur det fungerar i deras sjukvårdssystem generellt, inte för att man som i Sverige kan ha en särskild sjukvårdsförsäkring.

Karin Pihl, GP, reflekterar klokt om sjukvårdens situation i Göteborg och Sverige i övrigt. I sin iver glömmer hon att ytterligare en grund till vårdbehovet är den kraftiga invandringen de senaste tio åren. Det faktumet och en allt äldre befolkning sätter omsorg och sjukvård under det kraftiga tryck den är.

"Bristen på vårdplatser och specialistläkare leder till att patienter behöver vänta i månader för att få vård, och att tvångsinlagda patienter skrivs ut för tidigt."

"Besparingar, avskrivna underskott, uppsägningar och anställningsstopp vittnar om ett strukturellt problem i svensk sjukvård. Allt kan inte skyllas på regionpolitikerna, trots att de i vissa fall borde skärpa till sig, som i skandalen kring det nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset. Det har blivit dubbelt så dyrt."

"Kärnan i det problem som så gott som alla landets regioner plågas av är att vårdbehovet ökar snabbare än skatteintäkterna. Exempelvis tog Sahlgrenska emot 8 000 fler patienter i fjol än vad man hade räknat och budgeterat för. Vårdbehovet ökar hela tiden. Grunden till det är egentligen positiv: Livslängden ökar. Medicinsk forskning och medicinteknisk utveckling går framåt i ett rasande tempo. Men det kostar så klart."

"Nu har också finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius, insett sin egen oförmåga och förespråkar en statlig styrning. Dessutom med större inslag av privata försäkringar."

"Vem ska betala för kostnadsökningarna? Regionerna? Staten? Patienterna själva? Ju förr den frågan diskuteras, desto bättre."
https://www.gp.se/ledare/m%C3%A5ste-man-vara-kriminell-f%C3%B6r-att-f%C3%A5-v%C3%A5rd-1.20495790

Det är ingen tvekan om att sjukvården på många sätt utsätts för vanstyre. Gunnar Wetterberg är en klok person och ger nedan några skarpa reflektioner på hur illa sjukvården hanteras. Det afrikanska uttrycket "fisken ruttnar från huvudet" kan väl inte tolkas på annat sätt än att vi invånare måste säkerställa ett kompetentare "fiskhuvud". Du vet väl att det är regionpolitiker som sitter högst upp i sjukvårdsverksamhetens ansvarskedja? Så är det. Och Göteborgs- och Stockholmsregionen är inte mycket sämre än Region Uppsala på att sköta sjukvårdsverksamheter. Förbättringspotentialen är enorm. Mycket kan förbättras fort, med ett kompetent politiskt ledarskap.

"SKL beräknar att befolkningen över 80 år kommer att öka med nästan 50 procent fram till 2028. Att strypa och minska personalen när de största behoven ökar är bisarr politik. När stoppen upphör och regionen vill rekrytera kommer brända barn att sky elden."


"Vanstyret beror inte bara på den blågröna koalitionen i Stockholmsregionen. Ekonomirapporten pekar på statens tillkortakommanden. Trots att de yngre och de äldsta blir allt fler hade januariöverenskommelsen inte plats för de tillskott som behövs. Rapporten bedömer att drygt 40 miljarder kronor kommer att saknas 2023. Det handlar inte bara om för lite pengar, utan också om pengar på fel sätt. I början av 1990-talet städades praktiskt taget alla öronmärkta statsbidrag bort, och kommuner och landsting fick själva bedöma var resurserna gjorde störst nytta. Staten styrde med lagar om vad som skulle göras, men hur det skulle gå till fick man i stor utsträckning avgöra lokalt och regionalt. Sedan dess har regeringarna excellerat i bundna bidrag, ofta frampressade av gläfsande stödpartier. Kommunerna har tvingats anställa allt fler administratörer för att hantera pappersexercisen kring smulorna från budgetförhandlingarnas bord. Nu har staten dessutom konstruerat bidrag som hämmar effektiviteten. Likvärdighetsbidraget till skolan förutsätter att kommunerna inte minskar sina utgifter för skolan. Det innebär i praktiken att alla effektiviseringar bestraffas – det är alldeles stolligt." 
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/staten-maste-slanta-upp-miljarder-till-valfarden/

Dagens besvikelse
Friskolesystemet i Sverige måste seriöst ses över. Det finns stora negativa effekter med dagens system och det måste åtgärdas. Det är självklart en sjuk ordning när en skola som Vetenskapsskolan i Göteborg inte skyndsamt stängs ner.

”Det är bra att det har blivit svårare att starta friskola. Nu måste det bli betydligt lättare att lägga ner dem.”

”Vetenskapsskolan i Göteborg borde egentligen stoppas upp och ställas ut på museum, androm politiker till varnagel. Lämplig titel: ”Allt som är fel med Sveriges friskolesystem”. Den förre ägaren, Abdel Nasser El Nadi, har klassats som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo och ska utvisas så fort möjlighet ges. Vetenskapsskolan har fått 275 miljoner kronor av svenska skattebetalare sedan starten. Nyligen avslöjade Doku och Expressen att El Nadi har fört ut mångmiljonbelopp till konton i Malta och Saudiarabien. Inte konstigt, friskolor kan ta ut hur stora vinster som helst. Dessutom har minst fyra IS-återvändare arbetat på skolan, liksom sju andra som kan knytas till våldsamma islamistiska miljöer, kunde Dokument och Expressen berätta i somras.”

”Förra veckan fick politikerna i Göteborgs kommunstyrelse nog. Samtliga ledamöter och partier vill stänga Vetenskapsskolan - numera ”Safirskolan” - omedelbart. Men kommunpolitiker kan bara lägga ner kommunala skolor, inte fristående. Kommunstyrelsen måste rikta sitt krav till Skolinspektionen. Men Skolinspektionen har inte bråttom att lägga ner friskolor. Redan 2012 riktades hård kritik mot Vetenskapsskolan. Det gällde alltifrån bristande trygghet och studiero  till att rektorn ”saknar pedagogisk insikt”, personalen ”saknar utbildning för de uppgifter de i huvudsak ska bedriva” och ”eleverna erbjuds inte utbildning i den omfattning de har rätt till”. Det mesta var helt uselt.”

”År 2016 avslöjade extremistgranskaren Sofie Löwenmark att Vetenskapsskolan var sammanvävd med Sveriges förenade muslimer, att El Nadi figurerade rikligt i radikalislamistiska sammanhang och stod nära Gävlemoskéns Abo Raad - som också han anses vara ett säkerhetshot med utvisningsbeslut. Men det gick bra att fortsätta. Göteborgs politiker kan knappast vänta sig snabba åtgärder.”

”Friskolereformen tycks i hög grad ha varit svaret på frågan: ”Vad är bra för friskoleföretagen?” Men det enda försvarbara perspektivet när det handlar om en central, skattefinansierad verksamhet är självklart: ”Vad är bra för eleverna och samhället?” Det måste vara utgångspunkten. Friskolor ska ha lika bra eller bättre kvalitet än kommunala skolor. De ska ge ett mervärde. Om de inte håller måttet ska de läggas ner.”

Svensk naivism, och minoritetsstyret i Uppsala kommun som dragit ner på fuskjakten kopplade till bidragstagare. När Iraks försvarsminister kan utnyttja svenska skattepengar förstår de flesta hur mycket bidragssystemen ”läcker”. Helt sjukt!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-iraks-forsvarsminister-ar-svensk-medborgare-folkbokford-i-stockholm
https://www.expressen.se/kronikorer/kassem-hamade/irak-gor-ingenting-om-inte-sverige-gor-nagot/

Dagens stjärna
Dagens Samhälle. Bra att de hjälper till att belysa hur det offentliga Sverige styrs och hur våra gemensamma skattepengar används.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ds-insikt-lanserar-nya-siffror-21886









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar