torsdag 21 november 2019

Vi måste säkra kompetent ledarskap

Vilka företrädare vill du ha?
Igår blev jag petad ifrån att ingå i kommunstyrelsens arbetsutskott samt i mark- och exploateringsutskottet till kommunstyrelsen i Uppsala kommun. Den 21/10 2019 lanserades Utvecklingspartiet Demokraterna, ett lokalt och regionalt parti, som hoppas får ett starkt folkligt stöd i kommun- och regionvalen 2022. Vi får se om Uppsalaborna gillar partiets agenda och dess företrädare. Helt klart är att jag och Utvecklingspartiet Demokraterna nu ses som ett stort hot för tappade röster av många av dagens partier representerade i Uppsala kommuns kommunstyrelse. Det nya partiet har bland annat en stark ambition att säkerställa att enbart kunniga och erfarna människor ska erbjudas som ledande representanter för Uppsalaborna. Kunniga och erfarna undersköterskor, lärare, rörmokare, socialsekreterare, målare, frisörer, företagare, forskningsledare, konsulter och så vidare. Människor med ordentlig förankring i den verkliga verkligheten och dess praktiska utmaningar. Och människor som tränats i ledarskapets svåra konster.

I förrgår träffade jag flera internationellt aktiva experter inom artificiell intelligens samt företagsledare. I ett av rundabordssamtalen kunde vi tyvärr konstatera att kommuner och Sverige kraftigt försvagas på grund av att de flesta politiska företrädare partierna idag lyfter fram saknar de kunskaper och erfarenheter som krävs för att starkt bidra till en attraktiv och konkurrenskraftig framtid för just vår del av världen. Håkan Boström, GP, är en av alla som på ett klokt sätt reflekterar över att Sverige idag leds mycket inkompetent. Det dagens ansvariga ledare misslyckas med drabbar främst kommande generationer Uppsalabor och svenskar. Du och jag har ett stort ansvar att försöka bryta denna negativa utveckling.


”I söndagens SVT Agenda förnekade statsministern helt sonika kopplingen mellan de senaste decenniernas havererade migrations- och integrationspolitik och den kraftiga ökningen av gängrelaterad brottslighet. Om de sociala klyftorna varit desamma hade det inte spelat någon roll om det bara bott infödda svenskar i de utsatta områdena, menade statsministern. Då hade vi haft samma brottsutveckling som idag.”
”Men det är ju bara det att de sociala klyftorna inte varit desamma om det bara bott infödda svenskar i de här områdena. En stor del av ojämlikheten i dagens Sverige är en direkt följd av att Sverige under 2000-talet tagit emot fler människor från fattiga länder än något annat västland, räknat som andel av befolkningen. Mellan 2004 och 2017 ökade Sveriges befolkning med en miljon människor, en ökning som fortsätter och nästan helt och hållet kan förklaras av invandring.”
”Hur absurt hans resonemang är framgår ännu tydligare om man jämför Europas länder. Sverige har högst andel dödsskjutningar bland män under 29 år i Europa, tio gånger fler än Tyskland. Men de sociala klyftorna är större i Tyskland. Sverige är faktiskt ett av Europas mest jämlika länder (Finland och Norge är marginellt mer jämlika). Flera studier har visat att kultur, normer och etniska motsättningar spelar en central roll för uppkomsten av kriminella ungdomsgäng. Utanförskapsområden utmärks av bristande tillit, bland annat för att de består av människor som talar en mängd olika språk och har olika referensramar. Det finns också en generationskonflikt. Föräldraauktoriteten undergrävs när barnen växer upp i ett annat land än sina föräldrar, och indirekt får ett övertag mot den äldre generationen. Givetvis är det också svårare att klara skolan om man inte har svenska som modersmål. Givetvis är det lätt hänt att det väcks ett agg mot det svenska samhället hos en del av dessa ungdomar.”
”Vem som helst som tänker efter förstår detta. Människor blir inte automatiskt kriminella för att de är fattiga, något mer måste till. Många socialdemokratiska kärnväljare lär uppfatta Stefan Löfvens förklaring som en förolämpning.”
”Vi såg inte detta komma”, hävdade statsministern vidare. Vilka vi? Ni som blundade så hårt när andra påtalade problemen? Ni som fortsatte upprepa att ”Sverige aldrig varit tryggare” genom att blanda samman helt olika kategorier av brott?
https://www.gp.se/ledare/varför-sitter-statsministern-och-fabulerar-i-tv-1.20495717

Och SVT sammanfattar väl Löfvens bristande förmåga till ledarskap i nedan bifogat inslag. Löfven är Socialdemokraternas högsta chef och Sveriges statsminister... En stor ”sågning” är inte överdrivet sagt. Dagens usla politiska ledarskap i Uppsala och Sverige kommer att kosta oss invånare mycket i form av bland annat välståndstapp, ett växande utanförskap och en växande otrygghet. I Uppsala fungerar inte ens akutmottagning. När det våra skattepengar verkligen ska hjälpa oss med inte fungerar borde de flesta inse att vi har stora bekymmer, oavsett vilka politiska skygglappar man har.
https://www.svt.se/nyheter/statsministerns-svarta-vecka
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/skyddsombud-stoppade-arbetet-pa-akuten-5455564.aspx

Dagens besvikelse
De som inte fattar att omfattande verklighetskompetens, inklusive några år i ett riktigt jobb, är viktigt för att väl kunna tjäna invånarna som politiker. Kompetens är på många sätt mätbart. Även inom politiken måste meritokrati tillämpas. Riktig meritokrati. Att tränas i mediahantering klarar alla av som vågar stå upp för något. Att klara av att leda kräver träning i att leda i den verkliga verkligheten. Vi behöver många fler med omfattande arbetslivserfarenhet som också är beredda att tjäna invånarnas gemensamt bästa. De med bäst kunskaper, erfarenheter och goda referenser ska självklart få de viktigaste politiska ledarrollerna om vi vill att framtiden ska bli bättre än sämre. Det fattar vem som helst. Problemet är bara att väldigt många av dagens ledande politiker, dina och mina så kallade företrädare, saknar relevanta bakgrunder för att väl kunna kämpa för en attraktiv och konkurrenskraftig framtid i just våra samhällen. De kan inte kompetent matcha en myndighetschef, en förvaltningschef eller en offentlig bolagschef. Det behövs.

Dagens stjärnor
Håkan Boström, GP. Historien kommer att redogöra för vilka som var klarsynta och ansvarsfulla, och vilka som inte har varit det i svensk politik de senaste 15 åren.

”Vi såg inte detta komma”, hävdade statsministern vidare. Vilka vi? Ni som blundade så hårt när andra påtalade problemen? Ni som fortsatte upprepa att ”Sverige aldrig varit tryggare” genom att blanda samman helt olika kategorier av brott?
https://www.gp.se/ledare/varför-sitter-statsministern-och-fabulerar-i-tv-1.20495717

Peter Kadhammar, Aftonbladet. Han är en av alla som sjunger mycket kritiskt i kören mot Stefan Löfvens duglighet som statsminister. 

”Sverige upplever en våg av våld och kriminalitet som utgår från invandrartäta utanförskapsområden. Det kräver en del nytänkande och det är bråttom. Inte bara för att stävja brottsligheten som sker här och nu utan för att förhindra att den etnifieras. Det farligaste som kan ske att kriminaliteten biter sig fast i enklaver där gangsterismen traderas från generation till generation.”

”Löfven är statsminister men det var en förlorare som talade.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/VbXK8p/lofvens-brakfiasko-beror-pa-sverigedemokraterna?fbclid=IwAR0QwVMOa2Xnuugb1d8nhDVFVu5NdVPhxCQomKd4M4xUgYdG7H1SEnTB9C8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar