onsdag 27 november 2019

Fantastisk framtid med rätt prioriteringar

Bättre välståndsfördelning
Det råder ingen tvekan om att framtiden kommer att bjuda på gott om problemlösningar av dagens stora problem. Människan är fantastisk på just problemlösning. Särskilt forskare och entreprenörer leder vägen framåt. Om offentligt styrda verksamheter var betydligt mer nytänkande, och mycket bättre på att driva utvecklingsprojekt, skulle vi betydligt bättre än nu klara av de stora problem som råder inom leverans av välfärdens kärnuppdrag. Artificiell intelligens, nanoteknologi och 3D printing är ”bara” tre enormt omdanande teknikområden som skapar helt nya möjligheter att både lösa gamla och nya problem samtidigt som massor av nya möjligheter kan skapas. Ett litet exportberoende land som Sverige behöver fortsätta att vara bra att utnyttja nya tekniklandvinningar för att skapa nya framgångsrika globala företag. Sverige är fortfarande en imponerande mylla för att leverera världsledande forskare, världsledande företag och världsledande idrottsprestationer. Hur vårdas den myllan? Frågan universitetsledningarna. Fråga idrottsrörelserna. Fråga företagare som vill växa från lite till större. Sverige kan även i framtiden erbjuda sina invånare ett attraktivt samhälle att leva i. Det går. Det kräver dock politiska förändringar i Sverige och dess delar. Och precis som bland andra Barack Obama och Warren Buffet konkluderar behövs en rimligare förmögenhetsspridning runt om på vår jord. Att leva ytligt bra, ”ur hand i mun”, men med svag ”livlina” för svåra tider representerar en skenfrihet för många.
https://techworld.idg.se/2.2524/1.699032/ai-sa-funkar
https://youtu.be/2yp7TmTfIAE
https://3dprinting.com/what-is-3d-printing/
Om man inte lyckas göra något värdeskapande och vettigt, i vår nya verklighet, kan man i Sverige ofta allt för lätt utnyttja skattepengar. Håkan Boström, GP, bjuder nedan på lite idéer om hur allt fler kan leva på skattepengar. Populära värdegrundsbudskap och lögner räcker tydligen långt i dagens Sverige. Men hur länge håller det i takt med att redan 8 av 10 kommuner har stora ekonomiska problem? Och att ”vanliga” invånares pengar går till höga arvoden till nonsenstyckare är ingen klok välståndsfördelning. Det är glasklart en ansvarslös prioritering av hur offentliga medel används. Om allt liknande slöseri får ett slut kan den generella välfärdens kärnverksamhet förbättras.

”Med hjälp av en i högsta grad medveten framtoning och ställningstaganden helt i linje med tidens budord – feminism, miljö, mänskliga rättigheter – har hon på kort tid avancerat till tidningskrönikör i kvällspressen och välbetald föreläsare. Hon var sommarpratare i Sveriges Radio 2017 och blev utsedd till ”årets jurist” 2018 – den första som fått utmärkelsen utan att ha en juristexamen. Samma år fick hon svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.”

”Hur det blev en självklarhet i Sverige att skattepengar ska gå till höga arvoden åt en influencer i 20-årsåldern utan examen? Svaret är förstås att Claeson tycker rätt saker. Att kunskap och opartiskhet har nedvärderats i samma takt som värdegrundsaktivismen ätit sig in i den offentliga sektorn.”

”Att vissa reagerat på avslöjandena med att det inte spelar någon roll om Claeson skarvar på sanningen – hon gör det ju för en god sak – säger det mesta om tillståndet. Om rätt sorts fördomar bekräftas, som i fallet med Härnösandseleverna, om rätt sorts världsbild reproduceras med hjälp av klippande och klistrande, ja då är ”fake news” mer eller mindre accepterat.”


”Så rullar värdegrundsindustrin på. Tjänstemän, aktivister och mediekändisar fortsätter kapa åt sig arvoden och nyinrättade tjänster. Fler priser och utmärkelser delas ut. Granskningen är ofta minimal. Det är ju ändå för en god sak. Ikväll (25 november) talar Linnéa Claeson inbjuden av Länsstyrelsen i Västerås. Och skattebetalarna får hosta upp ytterligare 45 000 kronor.”
https://www.gp.se/ledare/värdegrundsprofitörerna-lever-gott-i-dagens-sverige-och-du-betalar-1.20764211

Under flera år har jag lyft fram exempel efter exempel på hur illa Uppsalas ekonomi sköts. Ineffektivitet, slöseri, ofinansierade statliga åtaganden som drabbar kommuner (inte kommunernas fel) och skuldberg. Som vanligt klarar inte dagens politiska system att i tid ta tag i problem och ställa om reala i tid. Att landets kommuner skulle köra in i kris, om inte omfattande reformarbete startades för över tre år sedan, var inte svårt att se. 3D printing, nanoteknologi och artificiell intelligens kommer ”runt hörnet” att även hjälpa det offentliga uppdraget att uppfyllas väl. Hur många nämnder och offentliga styrelser tror du jobbar med liknande utvecklingsfrågor? Jag törs påstå, inte alls.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/kartlaggning-atta-av-tio-kommuner-planerar-besparingar

Jag är helt övertygad om att vi kan ställa om Uppsalas och övriga Sveriges negativa utveckling och inom tre mandatperioder, 12 år, åter ha ett imponerande samhällsbygge med fokus på attraktivitet och konkurrenskraft. Det kommer inte att hända av sig själv. Det kräver ledarskap som förstår hur värdefull ny teknologi är för att vi ska lyckas. Och det kräver en obefläckad ny politisk rörelse som helt fokuserar på invånarnyttan. Utvecklingspartiet Demokraterna är en sådan ny politisk kraft.

Dagens besvikelse
Regeringen. Som den bäddat får landets folk ligga. Med tanke på alla bidrag Malmö kommun får är det lätt att tolka det som att regeringen tycker att alla landets problem kan samlas där.
https://www.di.se/nyheter/regeringen-rycker-ut-efter-hatskt-flyktingbrak-skamligt/

Dagens stjärna
Torbjörn Nilsson, Expressen. Både Socialdemokrater och liberaler är på dekis. Bland annat för att de nu strukturellt samarbetar. En ny politisk tid stundar. Tiden för mer liberal symbolpolitik är slut. Partierna som gärna kallar sig liberala började driva för många marginella symbolfrågor. Tiden för Socialdemokratins ledarförmåga är slut, de attraherar inte längre de begåvade människor de en gång gjorde. Sverige behöver nytändning. Utvecklingspartiet Demokraterna är ett modernt och obefläckat alternativ.


”Under hela sin partiledartid har Stefan Löfven försökt få med ett eller flera borgerliga partier i sitt regeringsunderlag. Så har hans dröm sett ut. Samarbete högerut har haft och har ett egenvärde. Det är väl problemet. För Stefan Löfven är januariavtalet inte ett medel, men ett mål i sig. Vilken talepunkt partiet än lägger fast.”

Utvecklingspartiet Demokraterna är ett modernt och obefläckat alternativ.
https://updem.se/








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar