torsdag 28 november 2019

Omstart

Konsekvenstänkande borde vara ett skall krav
Hur ser partiers urvalsprocess ut när de idag väljer och röstar fram företrädare.Hur duktiga är vi väljare på att utvärdera partiernas toppnamn? Vilka meritförteckningar har dessa kandidater, framförallt från insatser utanför den partiideologiska världen? Jag tror de flesta av oss är dåliga på att utvärdera individerna, samtidigt är det dessa individer som gör stor nytta eller stor skada. Eftersom livet lärt mig hur viktiga enskilda individer är anser jag att det personliga ansvaret inom svensk politik ska uppgraderas. Och då i förhållande till dem vi ledande politiker ska tjäna, invånarna i just vårt unika samhälle. Inte i förhållande till partiet. Jag tycker att vi invånare minst ska få rösta fram den person vi anser mest kompetent att leda kommunen, regionen och landet. Då skulle det personliga ansvaret stärkas kraftigt och invånarnyttan få mer betydelse än partiernas interna politiska strider. Sveriges demokratiska system behöver en omstart och det behöver vitaliseras. Omstart i form av moderna arbetsformer och vitalisering med många fler politiker med omfattande meriter från icke politisk verksamhet.

Alice Teodorescu skriver en bra gästkrönika i GP om ansvarslösa politiker som saknar konsekvenstänkande. Nästan alla svenskar inser att det blir dåliga resultat när människor, och grupper, utan rimlig förmåga till konsekvenstänkande får bestämma. Det är bland annat därför vi väljare borde gå igenom alla ledande politikers meritförteckningar mer innan vi röstar. Särskilt i en kommun och i en region är individernas personlighet och meriter viktigare än partitillhörighet.

”Det behövs ett större mått av politiskt ansvar redan vid utformandet av välfärdssystem och reformer. Vilka kryphål finns inbyggda, vad kan komma att missbrukas, vilka incitament skapas?”

”En irakisk försvarsminister med dubbelt medborgarskap som utreds för grova bidragsbrott mot Försäkringskassan. Handel och fusk med arbetstillstånd och rena skenanställningar inom ramen för ett av världens mest generösa system för arbetskraftsinvandring. Föräldrar som tvingat sina barn att spela apatiska för att beviljas uppehållstillstånd. Vuxna män som utgett sig för att vara barn för att öka möjligheterna att, trots avsaknad av asylskäl, ändå få stanna. Allt i Sverige. Men varför sker det just i Sverige?”


”För att vi låter det ske. Det är med andra ord ingen tillfällighet att det sker just här, det är snarare helt logiskt. Människan är till sin natur styrd av incitament. Desperata människor utgör inget undantag från denna huvudregel, snarare tvärtom. Även om man på delvis goda grunder kan ifrågasätta enskilda individers moraliska överväganden, ställda inför valet att missbruka eller att vara ärliga trots de uppenbara kryphålen, är det primärt mot det svenska systemet som kritiken ska riktas Skapar man ett system som uppfattas som i internationell jämförelse är väldigt generöst, och därför ytterst attraktivt, måste tillsynen och kontrollen vara rigid. Enbart så behåller man legitimiteten och säkerställer att välfärdssystemet inte missbrukas.”
”När Sveriges socialdemokratiska statsminister på bästa sändningstid (SVT 17/11) hävdade att ingen såg gängkriminaliteten och den grova brottsligheten komma gjorde han det för att framstå som anständig och god.”
”Det kan tyckas cyniskt men utgångspunkten bör vara att det som kan missbrukas också kommer att missbrukas. Den som inte förstår detta samband bör avstå från att hänvisa till sitt naiva sinnelag (denna omskrivning för senfärdighet, slapphet och ignorans) eller ens till en överlägsen människosyn och istället inse sin del i det större problemet.”
https://www.gp.se/ledare/det-blir-alltid-som-man-tänkt-sig-1.20805520

Och återkommande bjuder även Stockholms kommun, och Stockholms läns landsting, på mycket dyra exempel på bristande förmåga att ta ansvar utifrån rimlig förmåga till konsekvenstänkande. Tänka sig att politiker som uppvisar svag förmåga till ansvarsfullt konsekvenstänkande kan få månadsarvoden på över 100.000 kronor. Som invånarna betalar. Du bryr dig väl om att värdera meritförteckningar kopplade till partiernas toppkandidater? Det har självklart stor praktisk betydelse.
https://www.expressen.se/debatt/i-sju-ars-tid-har-anna-konig-jerlmyr-morkat-sanningen/?fbclid=IwAR0JuX2JmLJ192lVoF619B6xWcoC6RxaEhmS4XA7E2eqv9xAs4DS-wPD-h8
Dagens besvikelse
Politiker, och politiska partier, som inte förstår, eller vill, prioritera. Det finns gott om "good to have" inom kommuner och regioner som måste prioriteras ner om kärnverksamheter som socialförvaltning inte rimligt klarar av sina viktiga uppdrag.
Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Han är en skarp analytiker med en vass penna.

"Som dörrmatta har Jonas Sjöstedt ingen makt, men gör han sig fri från denna position är risken stor att han bidrar till Socialdemokraternas nedgång och död. Och det kommer knappast att hjälpa Vänsterpartiet att nå LO-kollektivets väljare." 

"Vänsterpartiet är i denna terräng i ett särskilt pressat läge, vilket hotet om misstroende intygar. Partiet vill knappast tvinga fram en kabinettsfråga; givet den horribla utvecklingen för socialdemokratin är chansen mycket god att det inte kommer att komma några regeringar åt vänster på ett bra tag, efter att denna regering faller. "

”Vänsterpartiet är i denna terräng i ett särskilt pressat läge, vilket hotet om misstroende intygar. Partiet vill knappast tvinga fram en kabinettsfråga; givet den horribla utvecklingen för socialdemokratin är chansen mycket god att det inte kommer att komma några regeringar åt vänster på ett bra tag, efter att denna regering faller.”

”Hela relationen mellan Vänsterpartiet och regeringen är dessutom djupt dysfunktionell. Socialdemokraterna behöver Vänsterpartiet för att kunna upprätthålla sitt nuvarande maktinnehav, men dess andra samarbetspartners behöver av ideologiska skäl fortsätta att veva om kominternen och de galna socialisterna i ”VPK”. Resultatet blir att partiet görs till en total dörrmatta; lojalt släpper de igenom Socialdemokraternas regeringsförslag, och som tack får de glåpord och högljudda löften om att de aldrig någonsin kommer att få bestämma någonting överhuvudtaget.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sjostedt-fast-under-lofvens-fotsulor-30386?fbclid=IwAR2VmEycOIaHeCJ-HMvB3bjbvESceAVbGdXtpYpvz_5T39tr4jDTk-I_STE

Ett lysande exempel på hur illa Socialdemokraterna har skött sitt politiska arbete (helt i linje med Kyeyunes resonemang) framgår i dagens debattartikel i UNT. Den är skriven av Socialdemokraternas "dörrmatta" och Vänsterpartiets ledare i Uppsala.

”I valrörelsen för ett drygt år sedan stod Socialdemokraterna i debattpanel efter debattpanel och framförde att man aldrig ska prioritera skattesänkningar före välfärden och att man ska sätta stopp för vinstjakten i välfärden. Nu är denna retorik ett minne blott. Ett år senare upplever vi just nu nationella skattesänkningar för de allra rikaste och en lokal privatiseringsvåg som är större än vad högerpartierna förmått genomföra. Iscensatt av Socialdemokraterna.”

 ” I dag finns ett valfrihetssystem och den enskilt mest valda utföraren är den kommunala regin. Alla de som valt kommunen som utförare ska nu, mot sin vilja, tvingas över till privata utförare som genom att konkurrera med lågt pris ska spara pengar. På samma fullmäktige ska man fatta beslut om att höja ersättningen till privata äldreboenden. Trots att dessa privata aktörer redan i dag får en markant högre timersättning än vad den kommunala regin får för motsvarande insats. Trots att denna sortens äldreomsorg enligt kommunen själv är kostnadsdrivande. Trots att äldrenämnden har ekonomiska underskott och sparkrav.”
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/historisk-privatisering-av-uppsalas-valfard-5455731.aspx




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar