torsdag 26 september 2019

Vår svenska flagga

Symbol för vad?
Håkan Boström, GP, har fattat att i ett land som vill lyckas betydligt bättre än hittills så måste vår svenska flagga vara den självklara symbolen för inkludering och att lagen gäller oss alla jämlikt i Sverige. Världen är full av människor som har starka känslor kopplade till flaggor. ”Svenska flaggan tillhör alla svenska medborgare, oavsett ursprung, kön, sexuell läggning eller politisk åskådning. Den gör inte några andra anspråk än att representera medborgarna. Låt den vara den inkluderande symbol den är.”

”Staten och kommunens uppgift är inte att driva politisk opinionsbildning via olika manifestationer. Det är en uppgift för partier och civilsamhälle. Det här är en grundläggande liberal princip som lätt glöms bort när det kommer till symboler som många liberaler själva gillar - vilket diskussionen om kommunala Pride-flaggor visat.”

”I vilken mån Erixon menar vad hon säger är egentligen sekundärt. Till motsatsen är bevisad får man nog utgå från att hon gör det och välkomna ställningstagandet. Viktigare ur liberal synvinkel är att hon principiellt sett har rätt i sak. Det är civilsamhället som ska manifestera för olika grupper och driva politiska linjer. Stat och kommun – det vill säga förvaltningen – ska inte ta politisk ställning, inte ens i frågor där en förkrossande majoritet ställer sig bakom politiken. Trenden mot ökad politisering av förvaltningen, som smugit sig in via olika värdegrundsdokument, bör brytas. Stats- och kommunalförvaltningen ska upprätthålla lagen. De ska kompromisslöst värna HBTQ-personers rätt att slippa bli utsatta för diskriminering. Det är en grundläggande rättighet. Men det betyder inte att förvaltningen ska ta ställning för en politisk rörelse, oavsett hur stor uppslutning den har.”

”Svenska flaggan tillhör alla svenska medborgare, oavsett ursprung, kön, sexuell läggning eller politisk åskådning. Den gör inte några andra anspråk än att representera medborgarna. Låt den vara den inkluderande symbol den är.”
https://www.gp.se/ledare/en-flagga-för-alla-1.18488194

För 10 år sedan skrev jag tillsammans med tidigare ledande politiker på UNT debatt om den svenska flaggans värdegrundsbetydelse. Och senast jag bloggade om den svenska flaggans viktiga betydelse var i februari 2016.
http://stefanhanna.blogspot.com/2016/02/inbjudande-och-inkluderande.html?m=1
Dagens besvikelse
De som inte fattar hur viktigt det är att hålla fast vid likabehandlingsprincipen. Jesper Sandström, GP, skriver klokt om att inga ska särbehandlas på grund av sin nationella bakgrund. Nej, det är inte rimligt att socialt svaga inte behandlas jämlikt. Jag har röstat nej till liknande idioti i Uppsala kommuns kommunstyrelse.
https://www.gp.se/ledare/är-det-rimligt-att-nyanlända-får-gå-före-i-bostadskön-1.18510797

Dagens stjärna
Anosh Ghasri. Ja, vi har tio tusentals människor som inte ingår i flaggans värme i Sverige. Vi kan inte heller låta alla som vill få rätten till det svenska samhällskontraktet. Alla dessa tusentals lever både mycket utsatt och utgör en fara för resten av invånarna. Det innebär ändå inte att amnesti är en klok väg att vandra. Den som tycker det saknar rimligt konsekvenstänkande.
”Är det ändå inte väldigt fräckt att känna förakt mot någon som varken lovat något eller är skyldig dig något? Jo. Och om det kan man tycka vad man vill, men det är likväl ett faktum som man måste förhålla sig till. När människor brottas med besvikelser, förnedring, hopplöshet och misslyckanden, hur ogrundade dessa upplevelser än kan vara, lurar både ilska och förakt runt hörnet.”


”Antalet öppna överlämnade avvisningsärenden från Migrationsverket till Polismyndigheten ligger på drygt 17 000. Av dessa är 12 000 personer efterlysta av polisen efter att ha gömt sig. För polisen är utvisningsärenden både tidsödande och resurskrävande. Men det stannar inte där. Varken för de som går under jorden, eller för samhället i stort.”
”För personerna som avvikit är tillvaron i regel kantad av rädsla, kriminalitet, våld, svåra arbetsvillkor på den svarta arbetsmarknaden och människohandel med sexuella syften. De är lätta byten. Hur mycket tjänar din pizzabagare? Vem hör, än mindre kan rädda, de som tvingas in i prostitution? Hur mycket kan kriminella inte tänkas tjäna på att låta en desperat person krama hanen i en gänguppgörelse, mot en smärre slant? Med detta byggs en tickande bomb. Det förakt som irreguljära migranter kan tänkas känna mot det land som skulle bli deras räddning, deras möjlighet till ett bättre liv, men som ”sviker” dem, ska inte underskattas.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar