fredag 6 september 2019

Varför

Mot en ljus framtid
I gårdagens blogginlägg berättade jag mycket om människans fantastiska utveckling sedan grottmannatider. Samtidigt är våra hjärnor väldigt lika dem våra förfäder hade för 40.000 år sedan. På Uppsala innovation day, arrangerat av Relation fick vi lyssna till flera talare som följde upp mitt bloggande med mer perspektiv på vår mänskliga utveckling. Och hur våra hjärnor fungerar i denna snabba och digitala tid. Särskilt peppande var Dr. Mouna Esmaeilzadeh som enbart serverade positiva framtidshopp. Tveklöst kommer framtiden bjuda på massor av fantastiska förbättringar. I ljuset av det är det samtidigt att Kairos Future i somras konstaterade att 43% av våra unga inte känner framtidshopp. Det är helt sjukt.

Huvudfrågan i våra liv är att svara på varför? Varför är det meningsfullt att gå upp på morgonen? Vilka uppdrag väljer jag att engagera mig i? Varför jobbar jag med det jag jobbar med? Den som kan svara på frågan i termer av meningsfullhet kan också känna just mening och framtidshopp. Känner du mening med det du gör? Känner du framtidshopp? Jag hoppas det! Varje dag i våra liv kan tveklöst fyllas med mycket meningsfullt som både utvecklar dig själv och som bidrar till mänsklighetens positivare framtid.
https://www.synonymer.se/sv-syn/framtidstro
https://urskola.se/Produkter/187059-UR-Samtiden-Radd-eller-forberedd-Handlingskraft-och-framtidstro
https://stunningmotivation.com/why-motivation-is-important/
https://www.nataliecook.com/blog/why-motivation-is-important-in-life
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900

Dagens besvikelse
Avdragsmöjlighet efter avdragsmöjlighet för att i praktiken sänka skatter framförallt för höginkomsttagare skapar onödig byråkrati och ger en skev bild av det reella skattetrycket på olika löntagare. Det är mycket bättre att driva på för generella skattesänkningar som gynnar alla.

”Centerpartiets ekonomiska politik har varit på tok för inriktad på olika avdrag och särregleringar de senaste 15 åren. Det har skapat ett orättvist och svårförståeligt skattesystem som gynnar enskilda på bekostnad av helheten. Den hårda salvan levererade Naod Habtemichael och Isak Kupersmidt från föreningen Centerstudenter på Dagens Industrins debattsida i förra veckan. Dessvärre verkar Centerpartiet inte ha tagit intryck av den träffande internkritiken. Den senaste veckan har partiet tvärtom växlat upp sina försök att med diverse avdrag lägga samhället till rätta. 

Det har inte ens gått nio månader sedan Januarigänget enades om att en ny skattereform ska ”förenkla genom att begränsa undantag”. Det framstår tyvärr redan som ett ihåligt skämt. 
https://www.expressen.se/ledare/centern-har-fatt-pippi-pa-avdrag/

Dagens stjärna
Malin Siwe. Ja, det finns gott om kommuner, och övriga offentligt styrda organisationer, som inte ägnar sig åt rätt frågor med begränsade resurser. Meritokratiperspektivet är huvudproblemet. Samhällen som vill utvecklas bättre än sämre måste säkerställa fler kompetenta ledande politiker. Broilers har i 9 fall av 10 inte de kompetenser som krävs för att utöva ett framgångsrikt ledarskap. De kompetenserna finns bland alla samhällsklasser som inom ett yrke visat sig mycket duktig och kvalitetsmedveten samt som gärna haft ledande förtroendeuppdrag inom föreningslivet.

”Tänk om kommuner, regioner, statliga myndigheter och EU kunde koncentrera sig på att lösa faktiska problem i stället för att putsa på bilden av sig själv.  När offentliga verksamheter funkar bra sprids informationen. Muntligen och via mobiler. Alldeles gratis mellan nöjda medborgare. Sluta slösa. Följ Filipstad, som i detta avseende är en förebild.”
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/filipstad-ar-nagot-for-andra-kommuner-att-ta-efter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar