fredag 10 maj 2024

Nätverkssamhället

Smart nätverkande skapar framgång

Få, bara extrema sällsynta genier, kan nå stora framgångar tack vare sin särskilda begåvning. De få andra som skapar stora framgångar har en tydlig målbild, är stundtals mycket disciplinerade och jobbar mycket hårt. Därutöver är de bra på att nätverka. Bra på att bygga användbara nätverk som bidrar till deras framgångar. 

I UNT skriver Per Hedfors läsvärt om det attraktiva närverkssamhället. 

Folkomröstningen väcker ödesfrågor. Hur ser en hållbar utveckling ut för boningarna på vårt begränsade jordklot? Inflyttningen till städer världen över är ett hot för överlevnad. Allt större kontinuum av bebyggelse leder till allt större ekologiska fotavtryck. Hur landar detta för oss i Uppsala?”

”Att förtäta staden är kortsiktigt. Att i stället skapa förutsättningar för attraktivitet på kransorter gör att vi kan undvika försämrade boendemiljöer och exploaterad jordbruksmark samtidigt som vi livar upp omgivande orter och ser dem som dotterorter stående alltmer på egna ben. Så skapar vi nätverksstaden.”

Folkomröstningen fokuserade inledningsvis på spårvägen, vilken planerades raka vägen mellan Gottsunda och Bergsbrunna igenom Årike Fyris. Kungsängsleden eller Flottsund är tveklöst bättre för att samla trafiken i befintliga stråk. Ytterligare infrastrukturella piskrapp genom Åriket innebär påtagliga risker för dricksvattenkvalitet, stadsnära beredskapsjordbruk, rekreation och så vidare.”

Den extrema förtätningen är föga förvånande ovälkommen av boende enligt forskningsstudier. Nätverksstaden kan avlasta huvudorten från invasiv exploatering. Nätverksstadens dotterorter har en förankring i landskapet med en identitetsskapande historia att bygga vidare på. Flera utarmas idag och näringslivet där behöver bättre förutsättningar.”

A‑lägen kommer alltid att nyttjas och genom bra kollektivtrafik kan a‑lika lägen skapas på dotterorterna. Stadsförtätning kan med fördel fördelas till nätverksstad för att ge nytt liv på befintliga dotterorter.”

https://unt.se/debatt/artikel/vilket-uppsala-vill-vi-leva-i/lq4dx5dr

Teknikutvecklingen går rasande fort. Inte minst halvledarutvecklingen spelar en huvudroll i sammanhanget. Nätverkssamhället är rätt väg att gå för att bygga ett robustare och konkurrenskraftigare samhälle. Inte ”bara” ett attraktivare. 

Uppsalas, Sveriges och hela Europas konkurrenskraft behöver växlas upp ordentligt. Idag styrs stora delar av den nya teknologins utveckling från USA och Kina. Inom halvledartekniken är Taiwan ett maktcentrum och de spelar en geopolitisk huvudroll. Uppsala har en viktig geopolitisk roll att fylla. För att lyckas fylla den behöver Uppsala byggas ut klokare för att vi ska bli ett attraktivt nätverkssamhälle. Det är en sådan boende- och utvecklingsmiljö som attraherar den kompetens som kan bidra till att Sverige och Europa åter kan matcha USA och Kina inom det näringsliv som idag och under de kommande minst 30 åren kommer att driva framgångsrika ekonomier. I dagens Di bjuds på tre artiklar som tydligt lyfter detta behov. En av artiklarna är en intervju med Jacob Wallenberg. 

https://www.di.se/nyheter/wallenberg-kronan-varaktigt-svag-vill-ha-debatt-om-euro-anslutning/

https://www.di.se/nyheter/borstopparna-kraver-kursandring-for-eu/

https://www.tn.se/naringsliv/8625/darfor-pratar-alla-om-halvledare/

https://www.di.se/debatt/sverige-maste-satsa-for-att-komma-i-kapp-usa-inom-deeptech/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar