lördag 11 maj 2024

Makten och härligheten

Vilka är mäktigast?

Det är nästan skrattretande när de som tycker Utvecklingspartiet demokraterna (UP) gjorde fel, när vi tecknade Hållbarhetsavtalet, och ”anklagar” oss för att vara ”makthungriga”. Med makt kan man påverka. Utan makt kan man inte påverka. UP är skapat för att ge Uppsalaborna chansen att rösta fram ett 100 procent lokalt och regionalt fokuserat parti. Helt fokuserade på en jämlik och rättvis politik som stärker Uppsala för alla Uppsalabor. För att lyckas krävs inflytande, makt. Maktlöshet är värdelöst. Att vara i opposition är viktigt men i stort allt man försöker få igenom är ”som att skriva i vatten”. 

I Gällivare styr till exempel Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I Degerfors kommun styr Moderaterna med Vänsterpartiet. I Uppvidinge kommun styr Centerpartiet med Sverigedemokraterna. I Region Uppsala styr Centerpartiet med Vänsterpartiet efter att ha spräckt samarbetet med M, KD och L. I Region Gävleborg styr Centerpartiet också med Vänsterpartiet. Varför? Makten till varje pris. UP valde att kunna påverka men inte att ingå i ett styre som består av partier som ställt sig bakom Fyrspårsavtalet 2018 och spårvägsprojektet 2021. De som tydligt gjorde både och var Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vet du att det finns en kommun där Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna styr tillsammans. Det är fakta. UP är ärliga med att vi samarbetar med alla för att maxa vår politik.

Var finns mest makt? Är det i Sveriges riksdag? Nej. Det är hos finansmarknadens starkaste spelare, i USA, i Kina och inom EU som den mest kraftfulla makten finns. 

Politikbyrån på SVT är ofta bra. Det är inte journalister som intervjuar andra journalister. Det är journalister som intervjuar för samtalsämnet relevant erfarna personer. Nedan avsnitt är värt att titta på om du bryr dig om hur du styrs. De har rätt! Oavsett vad vi tycker om det är EU-systemet mäktigare än Sveriges riksdag. EU-systemet styr också runt 50 procent av vad kommuner och regioner får göra. Samtidigt är det i kommuner och regioner politiker kan göra stor operationell nytta eller bidra till lokalt haveri. Är det konstigt att många svenskar inte insett detta? 

Du jobbar från tidig morgon in i natten, är bordsgranne med Mussolini, Berlusconi och Le Pen och åker till Strasbourg och super skallen av dig. Livet som Europaparlamentariker är långt från riksdagens lugna lunk.”

https://www.svtplay.se/video/KGVvBmV/politikbyran/maktigare-an-ebba?info=visa

Man behöver dock inte sväva på EUs höjder för att tappa markkontakt. Det är intressant att girigheten är så stor bland ledande politiker. Är det kanske en särskild gen som finns hos personer som gärna vill bli partiledare? Även nedan avsnitt V Politikbyrån är värt att titta på.

Bostadsaffärer, köp på statens kort, champagnefester, järnrörsbråk - och nu en lapp/annons uppsatt i länsstyrelsens reception. Toppolitikerna lyckas gång på gång trampa i klaveret, trots medievana och stora resurser.”

https://www.svtplay.se/video/eWmk5JY/politikbyran/nar-skiten-traffar-flakten?info=visa

Det sägs att politiken ska besluta VAD och tjänstemännen HUR. En sak är helt säkert, i en kommun är gränsdragningen mellan vad och hur inte alltid enkelt att fastställa. Till exempel är det inte bara politiskt känsligt att bygga en bro utan också var. Rösta klokt och inse att lokala val i huvudsak är sakpolitiska och pragmatiska val, inte ideologiska. Om du garvet lokalt parti med ett helhetsprogram för kommun och region, ge det en seriös chans. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar