Trygghetssystem är bra för välståndet
Lathet gynnar ingen. Möjligen den late som lyckas leva gott utan att anstränga sig mycket igenom ett liv. För helheten är det dock ingen modell för att skapa ett samhälle med högt generellt välstånd. "Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk", det känner alla framgångsrika lagbyggen till.
Allt fler människor i Sverige är egenanställda i någon form av företagsform. Det talas ofta om att vi allt mer går in i Gig-ekonomin där det är verkligheten för de flesta att vara egenanställda. Vissa väljer den vägen för att det ger högre intäkter och mer upplevd personlig frihet. Allt fler tvingas till den arbetsformen för att de inte lyckas få en fast anställning. Tryggheten för människor som är konsulter i en eller annan form är att de håller sig duktiga inom sitt yrke, att de ständigt presterar på topp och hela tiden säkerställer nya intäktsmöjligheter. I tider som nu drabbas även mycket kompetenta och hårt arbetande konsulter av avbokningar av uppdrag. De som sparat för ”regniga dagar” har en viss trygghet. De som inte sparat drabbas hårt och får snabbt stora personliga ekonomiska problem. Det som händer nu för väldigt många av dessa hårt slitande personer kommer förhoppningsvis leda till att även dessa personer erbjuds bättre försäkringslösningar för tuffa perioder som nu. Väldigt många mycket skickliga människor är egenföretagare. Egenföretagare i massor av olika expertkompetenser som de erbjuder andra att köpa. I det nya samhälle som växer fram behöver vi säkerställa goda och prisvärda försäkringslösningar för dessa människor. Vissa A-kassor är tillgängliga för företagare. Med en sannolik Gig-utveckling är det klokt att tänka till ordentligt om hur detta system stärks.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7437450
https://www.a-kassa.se/egen-f%C3%B6retagare
https://www.onepartnergroup.se/inspiration/trender/vad-ar-egentligen-gig-ekonomi
Att Magdalena Andersson och company säger att de ska lätta upp regelverket kopplat till A-kassan kan låta bra. Vad hände med det som lyfts fram så mycket i Coronakampen, det egna ansvaret? Varför ska någon betala A-kasseavgifter (försäkring) om man ändå får hjälp när det blåser ordentligt? Jag tycker logiken haltar och tycker att man ska vara mycket försiktig med att göra undantag från det egna ansvaret för vuxna, röstberättigade, att välja eller inte välja att köpa försäkringar. Och ta konsekvenserna av sina val. Ur ett kommunalt perspektiv tycker jag dock det är bra om våra statliga skattepengar minskar trycket på ökade kommunala utgifter för försörjningsstöd. Det egna ansvaret är samtidigt viktigt att upprätthålla i alla sammanhang.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/snabbkollen/villkor-for-a-kassa-sanks
Det egna ansvaret lyfts regelbundet fram i statens Corona-kommunikation. Det är intressant att ta del av utländska reflektioner av hur Sverige avviker från de flesta andra i kampen mot Covid-19. Bland annat beskriver dessa artiklar nationella kulturella drag som de upplever att vi har. Tänka sig att det tycks finnas sådana....(ironi). I den brittiska tidningen The Guardian kan man läsa den nedan intressanta artikeln. Många som studerar oss tycker inte vi tar hoten på tillräckligt stort allvar. Och många tycker att vårt beteende hotar deras trygghet. Precis som författaren skriver kommer världen få ett framtida facit om vilka som gjorde bäst insatser. Bäst ur ett helhetsperspektiv när många trygghetsperspektiv vägs in.
”Orla Vigsö, a professor of crisis communications at Gothenburg University, sums up the dilemma. “People are starting to ask: are others stupid and paranoid? Or is Sweden doing it wrong?””
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/30/catastrophe-sweden-coronavirus-stoicism-lockdown-europe?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR21wiH7bKOJC6cGFCLAsn9UboIdDfXm795saz0hZVFj4_iFy8KliR7CJIg
Dagens besvikelse
Arbetslösheten skenar och varslen slår alla rekord. Sverige går mot ännu tuffare tider än dem vi redan tidigare visste väntade på grund av våra demografiska problem. Kraftigt minskade skatteintäkter i kombination med kraftigt ökade bidragsbehov försämrar snabbt de offentliga finanserna. Vad tror du det innebär ”runt hörnet”?
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/historiskt-hoga-varsel-6992191
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kraftig-okning-av-arbetsloshet-i-stockholm
Dagens stjärna
Carolina Klüft. En av Sveriges bästa idrottare någonsin, och dessutom en fantastisk personlighet. I morse var hon med på TV4 och berättade om den usla hälsoutvecklingen bland våra barn. En mycket stor andel av våra barn rör sig för lite och äter för mycket onyttig mat. Tydliga klasskillnader syns också mellan barnen. Och självklart är Det stora sockerintaget ett stort problem. Som du vet som följer min blogg är jag också mycket engagerad i dessa viktiga frågor. Jag blir provocerad av att så många struntar i att ta ordentligt i dessa viktiga frågor. Det går att äta och dricka gott om man jobbar med att balansera det med regelbunden fysisk aktivitet och att inte frossa för mycket i mat. Minst hälften av alla barn som idag får en mycket ohälsosam start på sitt liv kan räddas om vi tar detta problem på större allvar. Vi föräldrar har ett stort ansvar att uppmuntra våra barn till mycket regelbunden fysisk aktivitet. Det viktiga och svåra uppdraget har även jag. Jag behöver kämpa bättre.
https://www.expressen.se/sport/foreningsliv/orovackande-viktigt-att-samhallet-agerar/
tisdag 31 mars 2020
måndag 30 mars 2020
Det egna ansvaret
Skuldfällor
Du som följer mitt bloggande vet att jag då och då ondgjort mig över alla oseriösa finansieringsföretag som länge fått härja och som fortsatt härjar. Vissa insatser har riksdagen vidtagit efter lång tid. Men det finns gott om oseriösa aktörer som tillåts där ute på den fria marknaden även nu. Inte minst många aktörer inom sms-lån och om du synar till exempel Blue Step loans är det sanslösa kostnader. Alla dessa lösningar handlar om att gynna kortsiktig konsumtion och vissa av dessa tjänster används flitigt av kriminella. Vissa tycker att vuxna myndiga personer får ta ansvar för sina egna handlingar. Det håller jag med om MEN eftersom Sverige är Sverige så landar dessa skuldsatta personer förr eller senare i situationer där skattekollektivet får ta saneringskostnader och/eller bidragskostnader på grund av oansvarigt handlande men också extrema räntekostnader på konsumtionslån. På vilket sätt gör dessa oseriösa finansbolag samhällsnytta? Lagstiftaren (riksdagen) kanske tycker att det är bättre att denna verksamhet är laglig än sköts dolt av organiserad brottslighet... I tuffa tider som nu ökar också problemen med alla dessa enligt mig vidriga låneformerna.
Äntligen hakar GPs ledare på min kamp mot ockerfinansiärer. Karin Pihls artikel nedan är läsvärd för dig som bryr dig om dina medmänniskor. Och för dig som är trött på att de skötsamma hela tiden ska få betala för att vissa kortsiktigt inte vill betala till exempel Arbetslöshetskassan.
”Utlåningen till konsumtion har trefaldigats på tio år. Det är helt enkelt inte hållbart att vi konsumerar mer och mer för lånade pengar”, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter, till SvD. Det handlar om lån till en barnvagn, en semester eller en ny soffa.
"Till stor del hänger utlåningen ihop med näthandeln. Det spelar ingen roll vad du vill köpa, förstahandsalternativet som dyker upp är ofta en tjänst levererad av Klarna, Qliro eller något annat kreditföretag som levererar smidiga betaltjänster. Konsumenten erbjuds att dela upp betalningen eller skjuta fram betalningsdatumet, ja till och med uppmuntras att göra det: Ta det lugnt! Betala när du vill!"
"Det som händer när man gör det, är att man tecknar ett lån – med skyhög ränta. Den som köper en vara för 500 kronor och använder sig av Klarnas avbetalningsalternativ för sex månader har en effektiv ränta på 286,8 procent."
"Finansinspektionen ser med oro på kreditföretagens ökade utlåning. 2018 uppgick konsumtionslånen till en knapp femtedel av hushållens totala skulder, enligt FI. De flesta av dessa är små lån, vilket kan tolkas som att det inte handlar om lån till en handpenning för lägenhetsköp, utan ren konsumtion. Samtidigt ökar de stora lånen, vilket FI tolkar som en konsekvens av bolånetaket och amorteringskraven för bostadsköp."
Dagens besvikelse
+70 åringar som inte tar sitt personliga ansvar för att vi bättre ska klara Coronakrisen och slippa prioritera vilka som får och vilka som inte får vård. Om det bara handlade om det egna livet får man välja som man vill, nu påverkar egna val många fler. Nu är ansvaret större än för den egna hälsan. Lyssna ordentligt på Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
https://www.expressen.se/nyheter/kungens-kritik-mot-aldre-ta-vara-pa-de-har-dagarna/
Dagens stjärnor
Mats Uvell, GP. Det finns en generell kultur som kan kallas svensk under lång tid. Den förändras självklart över tid beroende av välståndsutveckling, samhörigheten bland invånarna och Stora förändrande politiska vindar. Under lång tid har generella svenska värderingar tjänat det svenska folket väl. Att enskilda människor brister i sin förmåga att ta ansvar och att klara av viktigt konsekvenstänkande innebär inte att det svenska folket är korkat.
”För om man inte vill se bärande drag i det svenska värderingsklimatet – vår pragmatism, vårt lågmälda faktafokus, vår tillit till varandra och staten, vår samförståndsanda, vår rationalitet – då har man inte förstått mycket av det land vi lever i.”
https://www.gp.se/ledare/är-gnället-på-sverige-det-svenskaste-vi-har-1.26042824
Donald Trump. Han är stundtals rätt skön när han gör sina ständiga twitterutspel. I natt twittrade han att den tidigare brittiska prinsen Harry, och hans fru Meghan, lämnar Canada och flyttar till USA. Och han lägger till: ”USA kommer inte betala för deras personliga säkerhetsskydd. Det får de göra själva.”
Du som följer mitt bloggande vet att jag då och då ondgjort mig över alla oseriösa finansieringsföretag som länge fått härja och som fortsatt härjar. Vissa insatser har riksdagen vidtagit efter lång tid. Men det finns gott om oseriösa aktörer som tillåts där ute på den fria marknaden även nu. Inte minst många aktörer inom sms-lån och om du synar till exempel Blue Step loans är det sanslösa kostnader. Alla dessa lösningar handlar om att gynna kortsiktig konsumtion och vissa av dessa tjänster används flitigt av kriminella. Vissa tycker att vuxna myndiga personer får ta ansvar för sina egna handlingar. Det håller jag med om MEN eftersom Sverige är Sverige så landar dessa skuldsatta personer förr eller senare i situationer där skattekollektivet får ta saneringskostnader och/eller bidragskostnader på grund av oansvarigt handlande men också extrema räntekostnader på konsumtionslån. På vilket sätt gör dessa oseriösa finansbolag samhällsnytta? Lagstiftaren (riksdagen) kanske tycker att det är bättre att denna verksamhet är laglig än sköts dolt av organiserad brottslighet... I tuffa tider som nu ökar också problemen med alla dessa enligt mig vidriga låneformerna.
Äntligen hakar GPs ledare på min kamp mot ockerfinansiärer. Karin Pihls artikel nedan är läsvärd för dig som bryr dig om dina medmänniskor. Och för dig som är trött på att de skötsamma hela tiden ska få betala för att vissa kortsiktigt inte vill betala till exempel Arbetslöshetskassan.
”Utlåningen till konsumtion har trefaldigats på tio år. Det är helt enkelt inte hållbart att vi konsumerar mer och mer för lånade pengar”, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter, till SvD. Det handlar om lån till en barnvagn, en semester eller en ny soffa.
"Till stor del hänger utlåningen ihop med näthandeln. Det spelar ingen roll vad du vill köpa, förstahandsalternativet som dyker upp är ofta en tjänst levererad av Klarna, Qliro eller något annat kreditföretag som levererar smidiga betaltjänster. Konsumenten erbjuds att dela upp betalningen eller skjuta fram betalningsdatumet, ja till och med uppmuntras att göra det: Ta det lugnt! Betala när du vill!"
"Det som händer när man gör det, är att man tecknar ett lån – med skyhög ränta. Den som köper en vara för 500 kronor och använder sig av Klarnas avbetalningsalternativ för sex månader har en effektiv ränta på 286,8 procent."
"Finansinspektionen ser med oro på kreditföretagens ökade utlåning. 2018 uppgick konsumtionslånen till en knapp femtedel av hushållens totala skulder, enligt FI. De flesta av dessa är små lån, vilket kan tolkas som att det inte handlar om lån till en handpenning för lägenhetsköp, utan ren konsumtion. Samtidigt ökar de stora lånen, vilket FI tolkar som en konsekvens av bolånetaket och amorteringskraven för bostadsköp."
"Staten är dessutom för slapphänt gentemot kreditföretagen. Finansinspektionen ser förvisso farhågorna med utlåningen, men tar inte sitt tillsynsansvar på tillräckligt stort allvar. Myndigheten har bara genomfört två undersökningar om kreditprövning de senaste åtta åren (SvD 10/3). Dra åt svångremmen. Kreditföretagen kalasar på folks kraschade ekonomier. Det finns ett ord för detta, och det är ocker."
https://www.gp.se/ledare/ockerl%C3%A5nen-kan-f%C3%B6rv%C3%A4rra-den-ekonomiska-krisen-1.25872659Dagens besvikelse
+70 åringar som inte tar sitt personliga ansvar för att vi bättre ska klara Coronakrisen och slippa prioritera vilka som får och vilka som inte får vård. Om det bara handlade om det egna livet får man välja som man vill, nu påverkar egna val många fler. Nu är ansvaret större än för den egna hälsan. Lyssna ordentligt på Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
https://www.expressen.se/nyheter/kungens-kritik-mot-aldre-ta-vara-pa-de-har-dagarna/
Dagens stjärnor
Mats Uvell, GP. Det finns en generell kultur som kan kallas svensk under lång tid. Den förändras självklart över tid beroende av välståndsutveckling, samhörigheten bland invånarna och Stora förändrande politiska vindar. Under lång tid har generella svenska värderingar tjänat det svenska folket väl. Att enskilda människor brister i sin förmåga att ta ansvar och att klara av viktigt konsekvenstänkande innebär inte att det svenska folket är korkat.
”För om man inte vill se bärande drag i det svenska värderingsklimatet – vår pragmatism, vårt lågmälda faktafokus, vår tillit till varandra och staten, vår samförståndsanda, vår rationalitet – då har man inte förstått mycket av det land vi lever i.”
https://www.gp.se/ledare/är-gnället-på-sverige-det-svenskaste-vi-har-1.26042824
Donald Trump. Han är stundtals rätt skön när han gör sina ständiga twitterutspel. I natt twittrade han att den tidigare brittiska prinsen Harry, och hans fru Meghan, lämnar Canada och flyttar till USA. Och han lägger till: ”USA kommer inte betala för deras personliga säkerhetsskydd. Det får de göra själva.”
söndag 29 mars 2020
Tiden för reformagendor är nu
Offentliga finanserna viker kraftigt
Det är bra att våra samhällen runt om i Sverige, och det övergripande gemensamma, på många sätt samarbetar för att lösa Coronakrisen så bra som möjligt. Vi kommer att fixa den. Det kom en tid även förr då effekterna av liknande pandemier var mycket mer förödande och möjligheterna till hjälp nästan obefintliga. Redan innan Coronakrisen visste Sveriges politiker att vi av många skäl står inför mycket svåra tider. Vissa tror att redan höga löneskatter kan höjas utan att problemen blir större. Det tror inte jag. När allt färre ska försörja allt fler (försörjningskvoten) krävs andra grepp. Då krävs reformer som gör att vi löser det vi vill få gjort på smartare sätt. Och att reformerna gör att vi får en hållbar migrationspolitik parallellt med en betydligt bättre integrationspolitik.
https://www.sociology.su.se/utbildning/demografi/demografi-1.20230
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/befolkning/befolkningsstruktur/
http://www.regionfakta.com/vastra-gotalands-lan/befolkning-och-hushall/befolkning/forsorjningskvot/
Under en tid har statens finanser varit goda. Personligen ser jag på de svenska offentliga finanserna både uppbrutet och sammanslaget. När man gör det inser man tydligt att redan innan Coronakrisen så var de offentliga finanserna ansträngda. En nation är väl ändå summan av sina offentliga delar? Coronakrisen har redan mycket synliga effekter på kommuners, regioners och statens ekonomi. När arbetslösheten kraftigt ökar minskar de offentliga inkomsterna snabbt parallellt med att kostnaderna för försörjningsstöd och andra stöd ökar kraftigt. Vad innebär detta i praktiken? Det innebär att våra samhällen antingen snabbt kommer att kraftigt försvagas eller att vi mycket snart kommer igång med möjligt förbättrings och reformarbete som hjälper oss att hitta nya positivare vägar framåt. Jag är övertygad om att vi kan klara av det. Detta viktiga arbete kräver nytänkande, mod, handlingskraft, kompetens, erfarenhet och tillräcklig politisk enighet. Den politiska enigheten behöver en framtidsambition som flera av våra politiska krafter kan enas om. Det brådskar.
Häkan Boström, GP, bjuder på viktiga perspektiv kopplade till Coronakrisen nedan. Det är inte bara Coronakrisen som kräver att vi slutar med dum polarisering, vi behöver också "rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet" genom att börja reformera Sverige för att klara en ny tid. Självklart ska alla partier som fått folks förtroende att företräda dem i kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdag få vara med och ta ansvar. Allt annat är korkat och demokratiskt vidrigt.
"Det har i flera år talats om en polarisering i den svenska debatten. Det må vara hänt. Men just nu hotas vi alla av samma motståndare – coronaviruset. En fiende som inte tar hänsyn till partifärg. I en sådan situation får man faktiskt lägga de normala politiska meningsskiljaktigheterna åt sidan och koncentrera sig på att tillsammans försöka rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet."
"Det rimliga vore att alla partier bjuds in, medan de som motsätter sig eventuella beslut får stå för det offentligt. Väljarna kommer inte belöna bråkmakare, förutsatt att de fått chansen att ta ansvar och sitta med vid bordet vill säga."
https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-allvar-nu-g%C3%B6teborgspolitiker-1.25984803
Dagens besvikelse
Politiker som länge levt i förnekelse om att Sverige tappar konkurrenskraft och att det offentliga systemet överkonsumerar resurser. Den offensiva penningpolitiken, de ständiga försvagningarna av den svenska kronan, en ohållbar migrationspolitik, en misslyckad integrationspolitik, sedan länge misslyckad politisk förmåga att fokusera på huvudsaker och nu Coronakrisen. Om det stora flertalet svenskar ska få det rimligt bra i framtiden krävs nu kunniga, erfarna och modiga företrädare för oss invånare. Politiker med omfattande verklighetsförankring. Nu krävs kraftigt reformprocess i Sverige om vi ska ha någon chans att lyckas försvara ett högt generellt välstånd.
https://www.di.se/nyheter/livsfarligt-vraka-pengar-over-landets-hasardspelare/
https://www.di.se/live/imf-chefen-global-recession-aldrig-sett-varldsekonomin-sta-still/
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/23/pr2098-imf-managing-director-statement-following-a-g20-ministerial-call-on-the-coronavirus-emergency
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/27/sp032720-opening-remarks-at-press-briefing-following-imfc-conference-call
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Prognoser-om-ekonomin/
Jag hoppas verkligen att Viktor Barth-Kron får rätt. Alla års flum- och bifrågepolitik måste få ett slut! Nu måste vi fokusera på huvudfrågor och lösa allvarliga problem. En del av värdet som Utvecklingspartiet Demokraterna erbjuder är fokus på huvudfrågor. Det brådskar att få igång det nödvändiga reformarbetet som försvarar svensk attraktion och konkurrenskraft.
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/coronakrisen-valter-bordet-sa-har-forandras-politiken/
Dagens stjärna
Magnus Stenlund, mycket kompetent inom kredithantering. Intervjuas av SwebbTV. Du som läst min blogg de senaste sju åren kommer att känna igen resonemangen om vilka risker som byggts upp i svenska ekonomier. Och självklart är riskbedömningen av vår offentliga ekonomi bara korrekt när kommuner, region och statens verksamheter synas som en helhet. Lyssna på vad han säger. Ett misskött Sverige är i, och går mot, tuffa tider. Nu krävs omfattande reformer, kreativt tänkande och att vi vårdar våra stjärnor. Vänsterkrafter tror inte att det gör något att våra stjärnor packar och lämnar landet om man inte fattar att det finns rimliga gränser för skattetryck. Sverige står inför en mycket svår städperiod parallellt med att vi måste vara kreativa och skapa nya sätt att återvinna ett högt generellt välstånd. Det som kommer nu kan jämföras med det städjobb som krävdes under början och mitten av 90-talet. Det var tufft. Det blir många tuffa år framåt. Känner du dig trygg med kompetensen och erfarenheten hos dem som ska leda det offentliga Sverige?
https://youtu.be/uKHjDfR4xSE
https://swebbtv.se/
Det är bra att våra samhällen runt om i Sverige, och det övergripande gemensamma, på många sätt samarbetar för att lösa Coronakrisen så bra som möjligt. Vi kommer att fixa den. Det kom en tid även förr då effekterna av liknande pandemier var mycket mer förödande och möjligheterna till hjälp nästan obefintliga. Redan innan Coronakrisen visste Sveriges politiker att vi av många skäl står inför mycket svåra tider. Vissa tror att redan höga löneskatter kan höjas utan att problemen blir större. Det tror inte jag. När allt färre ska försörja allt fler (försörjningskvoten) krävs andra grepp. Då krävs reformer som gör att vi löser det vi vill få gjort på smartare sätt. Och att reformerna gör att vi får en hållbar migrationspolitik parallellt med en betydligt bättre integrationspolitik.
https://www.sociology.su.se/utbildning/demografi/demografi-1.20230
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/befolkning/befolkningsstruktur/
http://www.regionfakta.com/vastra-gotalands-lan/befolkning-och-hushall/befolkning/forsorjningskvot/
Under en tid har statens finanser varit goda. Personligen ser jag på de svenska offentliga finanserna både uppbrutet och sammanslaget. När man gör det inser man tydligt att redan innan Coronakrisen så var de offentliga finanserna ansträngda. En nation är väl ändå summan av sina offentliga delar? Coronakrisen har redan mycket synliga effekter på kommuners, regioners och statens ekonomi. När arbetslösheten kraftigt ökar minskar de offentliga inkomsterna snabbt parallellt med att kostnaderna för försörjningsstöd och andra stöd ökar kraftigt. Vad innebär detta i praktiken? Det innebär att våra samhällen antingen snabbt kommer att kraftigt försvagas eller att vi mycket snart kommer igång med möjligt förbättrings och reformarbete som hjälper oss att hitta nya positivare vägar framåt. Jag är övertygad om att vi kan klara av det. Detta viktiga arbete kräver nytänkande, mod, handlingskraft, kompetens, erfarenhet och tillräcklig politisk enighet. Den politiska enigheten behöver en framtidsambition som flera av våra politiska krafter kan enas om. Det brådskar.
Häkan Boström, GP, bjuder på viktiga perspektiv kopplade till Coronakrisen nedan. Det är inte bara Coronakrisen som kräver att vi slutar med dum polarisering, vi behöver också "rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet" genom att börja reformera Sverige för att klara en ny tid. Självklart ska alla partier som fått folks förtroende att företräda dem i kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdag få vara med och ta ansvar. Allt annat är korkat och demokratiskt vidrigt.
"Det har i flera år talats om en polarisering i den svenska debatten. Det må vara hänt. Men just nu hotas vi alla av samma motståndare – coronaviruset. En fiende som inte tar hänsyn till partifärg. I en sådan situation får man faktiskt lägga de normala politiska meningsskiljaktigheterna åt sidan och koncentrera sig på att tillsammans försöka rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet."
"Det rimliga vore att alla partier bjuds in, medan de som motsätter sig eventuella beslut får stå för det offentligt. Väljarna kommer inte belöna bråkmakare, förutsatt att de fått chansen att ta ansvar och sitta med vid bordet vill säga."
https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-allvar-nu-g%C3%B6teborgspolitiker-1.25984803
Dagens besvikelse
Politiker som länge levt i förnekelse om att Sverige tappar konkurrenskraft och att det offentliga systemet överkonsumerar resurser. Den offensiva penningpolitiken, de ständiga försvagningarna av den svenska kronan, en ohållbar migrationspolitik, en misslyckad integrationspolitik, sedan länge misslyckad politisk förmåga att fokusera på huvudsaker och nu Coronakrisen. Om det stora flertalet svenskar ska få det rimligt bra i framtiden krävs nu kunniga, erfarna och modiga företrädare för oss invånare. Politiker med omfattande verklighetsförankring. Nu krävs kraftigt reformprocess i Sverige om vi ska ha någon chans att lyckas försvara ett högt generellt välstånd.
https://www.di.se/nyheter/livsfarligt-vraka-pengar-over-landets-hasardspelare/
https://www.di.se/live/imf-chefen-global-recession-aldrig-sett-varldsekonomin-sta-still/
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/23/pr2098-imf-managing-director-statement-following-a-g20-ministerial-call-on-the-coronavirus-emergency
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/27/sp032720-opening-remarks-at-press-briefing-following-imfc-conference-call
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Prognoser-om-ekonomin/
Jag hoppas verkligen att Viktor Barth-Kron får rätt. Alla års flum- och bifrågepolitik måste få ett slut! Nu måste vi fokusera på huvudfrågor och lösa allvarliga problem. En del av värdet som Utvecklingspartiet Demokraterna erbjuder är fokus på huvudfrågor. Det brådskar att få igång det nödvändiga reformarbetet som försvarar svensk attraktion och konkurrenskraft.
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/coronakrisen-valter-bordet-sa-har-forandras-politiken/
Dagens stjärna
Magnus Stenlund, mycket kompetent inom kredithantering. Intervjuas av SwebbTV. Du som läst min blogg de senaste sju åren kommer att känna igen resonemangen om vilka risker som byggts upp i svenska ekonomier. Och självklart är riskbedömningen av vår offentliga ekonomi bara korrekt när kommuner, region och statens verksamheter synas som en helhet. Lyssna på vad han säger. Ett misskött Sverige är i, och går mot, tuffa tider. Nu krävs omfattande reformer, kreativt tänkande och att vi vårdar våra stjärnor. Vänsterkrafter tror inte att det gör något att våra stjärnor packar och lämnar landet om man inte fattar att det finns rimliga gränser för skattetryck. Sverige står inför en mycket svår städperiod parallellt med att vi måste vara kreativa och skapa nya sätt att återvinna ett högt generellt välstånd. Det som kommer nu kan jämföras med det städjobb som krävdes under början och mitten av 90-talet. Det var tufft. Det blir många tuffa år framåt. Känner du dig trygg med kompetensen och erfarenheten hos dem som ska leda det offentliga Sverige?
https://youtu.be/uKHjDfR4xSE
https://swebbtv.se/
lördag 28 mars 2020
Tomtedräkt av och saneringsdräkt på
Nu krävs handling och prioriteringar
Jag tror att du är en klok person. Därför tror jag att du inser att meritokrati är bästa modell för att vår gemensamma framtid ska bli så bra som möjligt. I en värld där "ingen kedja är starkare än sin svagaste länk" fattar man hur viktigt det är med kompetenta och erfarna människor på ledande roller. Redan innan Coronakrisen hade kommuner och regioner stora problem att klara de kommande +10 årens verksamheter med kvalitet. Efter Coronakrisen är kommuner, regioner och staten i ännu sämre form än innan krisen att klara de demografiska utmaningar vi väl känner till. Jag räknar in migrations- och integrationsproblemen i de demografiska utmaningarna. Politiker som ger löften om dyra reformer framöver har 0 täckning för de löftena. Tomtetiden är slut. Nu är det kreativitetens, fokuseringens, effektiviseringens och smarthetens tid som krävs. Det är saneringsdräkt istället för tomtedräkt.
Eftersom ny teknologi möjliggör många förbättringar, och helt nya arbetssätt, kan vi politiker bjuda på en möjlig väg mot en positiv framtid. En framtidsväg som inte kostar ännu mer skattepengar för allt färre skattetyngda bland det totala antalet invånare. Det är ohållbart att allt färre ska betala allt mer för allt flera rättigheter. Vi måste helt enkelt klara av att erbjuda välfärdens kärnverksamheter med hög kvalitet på mycket smartare sätt än idag. Tro mig, den typen av politiskt pragmatiskt arbete är det enda som kan försvara ett svenskt samhälle som kan erbjuda ett visst generellt högt välstånd. Så länge vi väntar med att fokusera det politiska arbetet på ”sanerings” och kvalitetsarbete går vi allt snabbare mot att 1/3 av vår befolkning på riktigt kommer att klassas som fattiga. Det Sverige vill inte jag uppleva. Det Sverige har vi haft. Klok och ansvarsfull politik med fokus på huvudfrågor kan rädda det generella svenska välståndet. Rösta klokt 2022! Vad är en bra politiker? En ”smörtalande” ”tomte” eller en ärligt och rakt kommunicerande problemlösare samt möjlighetsstöttare? Du väljer. Din röst är viktig.
Torbjörn Nilsson, Expressen, skriver läsvärt nedan. Han avslutar artikeln med "Det som kommer efteråt kommer vara en hemsk tid att vara politiker i. En svår tid att vara en bra politiker i."
"Historikern Anne Goldgar ägnade år åt att studera arkiven och kom till en annan slutsats. Pesten hade spelat roll, men inte på det sättet många tänkt sig. Handeln med lökar, skriver hon i boken ”Tulipmania”, var inte så omfattande som myten gjort gällande. Det var en liten grupp människor som fick tulpanmani. Och den gruppen hade råkat komma över pengar, bland annat kapital som frigjorts av pesten. Föräldrar och släktingar hade dött i ovanlig omfattning. Efterlämnat arv. Som investerats i lökar. Ett onaturligt kapitalflöde blåste upp bubblan. Det var Anne Goldgars slutsats. Sjukdomar påverkar ekonomin, och ekonomi påverkar människor."
"Hessius hade tajming. Många journalister ville ställa samma fråga. De lyfte fram den studie publicerad i The Lancet 2016 som visade att finanskrisen 2008 genererat en halv miljon extra dödsfall i cancer världen över. Med ekonomiska kriser kommer arbetslöshet, försämrat välstånd, ohälsa, självmord. Det fanns motröster. Gamla och nya studier, refererade i tidskriften Nature, som snarast indikerade att färre människor dör efter stora ekonomiska kriser."
"Framför allt ett politiskt ögonblick. I alla uppräkningar av utmaningarna noterade Löfven det fulla spektrumet. Det handlar om ”liv, hälsa och jobb”, sa han. Han signalerade en vilja att balansera målkonflikterna, att göra politik. Inte polemiserande partipolitik, men omisskännligen politik. När han ville inskärpa allvaret använde han ordet ”plikt”, som i det gamla socialdemokratiska slagordet ”gör din plikt, kräv din rätt”. När han vädjade till var och ens förmåga att frivilligt underkasta sig social distansering talade han om ”solidaritet”, arbetarrörelsens mest centrala begrepp."
"Debatten före corona kommer inte vara som den efter corona, men den kommer heller inte helt försvinna. Eftersattheten, underinvesteringarna, ojämlikheten mellan rika och fattiga områden, mellan land och stad, har i nära koppling till migrationspolitiken dominerat politiken. Tecken på konsensus fanns. Få drev längre sänkt skattekvot. Få drev längre generösare invandringspolitik. Högern hade delvis andra prioriteringar än vänstern. Men investeringarna skulle komma. Nu är allt nytt. Höghastighetståg för klimatet? Fler poliser och kriminalvårdsplatser för tryggheten? Fler lärare och miljarder ner till välfärden i kommunerna? Glöm det. Reformutrymmet för tio år eller mer riskerar att försvinna på bara några månader. Pengar skyfflas ur lador, inte till investeringar, men till att hålla samhällsekonomin från avgrunden några veckor till."
https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/lofvens-ord-forebud-om-en-hemsk-tid-for-politiker/
Dagens besvikelse
De som ansvarar för sjukvården. ”Just-in-time” lager inom sjukvården är inte klokt. Självklart borde det redan ha funnits större beredskapslager, inte minst efter att kommuner och regioner för några år sedan åter fått viktiga civilförsvarsuppdrag. Dessutom är det oansvarigt att montera ner antalet vårdplatser på sjukhus innan den nya primärvårdsreformen är rimligt genomförd.
https://www.expressen.se/ledare/vi-har-inte-rad-att-lita-pa-regionerna-igen/
https://www.relean.se/just-in-time
Dagens stjärna
Olov Carlsson och Dagens Samhälle. Det är utmärkt att de byggt upp en användbar samling data kopplade till offentlig upphandling. Genom att utnyttja deras tjänster kan säkerligen korruption bekämpas bättre samtidigt som skattebetalarna kan få mer för mindre pengar.
Jag tror att du är en klok person. Därför tror jag att du inser att meritokrati är bästa modell för att vår gemensamma framtid ska bli så bra som möjligt. I en värld där "ingen kedja är starkare än sin svagaste länk" fattar man hur viktigt det är med kompetenta och erfarna människor på ledande roller. Redan innan Coronakrisen hade kommuner och regioner stora problem att klara de kommande +10 årens verksamheter med kvalitet. Efter Coronakrisen är kommuner, regioner och staten i ännu sämre form än innan krisen att klara de demografiska utmaningar vi väl känner till. Jag räknar in migrations- och integrationsproblemen i de demografiska utmaningarna. Politiker som ger löften om dyra reformer framöver har 0 täckning för de löftena. Tomtetiden är slut. Nu är det kreativitetens, fokuseringens, effektiviseringens och smarthetens tid som krävs. Det är saneringsdräkt istället för tomtedräkt.
Eftersom ny teknologi möjliggör många förbättringar, och helt nya arbetssätt, kan vi politiker bjuda på en möjlig väg mot en positiv framtid. En framtidsväg som inte kostar ännu mer skattepengar för allt färre skattetyngda bland det totala antalet invånare. Det är ohållbart att allt färre ska betala allt mer för allt flera rättigheter. Vi måste helt enkelt klara av att erbjuda välfärdens kärnverksamheter med hög kvalitet på mycket smartare sätt än idag. Tro mig, den typen av politiskt pragmatiskt arbete är det enda som kan försvara ett svenskt samhälle som kan erbjuda ett visst generellt högt välstånd. Så länge vi väntar med att fokusera det politiska arbetet på ”sanerings” och kvalitetsarbete går vi allt snabbare mot att 1/3 av vår befolkning på riktigt kommer att klassas som fattiga. Det Sverige vill inte jag uppleva. Det Sverige har vi haft. Klok och ansvarsfull politik med fokus på huvudfrågor kan rädda det generella svenska välståndet. Rösta klokt 2022! Vad är en bra politiker? En ”smörtalande” ”tomte” eller en ärligt och rakt kommunicerande problemlösare samt möjlighetsstöttare? Du väljer. Din röst är viktig.
Torbjörn Nilsson, Expressen, skriver läsvärt nedan. Han avslutar artikeln med "Det som kommer efteråt kommer vara en hemsk tid att vara politiker i. En svår tid att vara en bra politiker i."
"Historikern Anne Goldgar ägnade år åt att studera arkiven och kom till en annan slutsats. Pesten hade spelat roll, men inte på det sättet många tänkt sig. Handeln med lökar, skriver hon i boken ”Tulipmania”, var inte så omfattande som myten gjort gällande. Det var en liten grupp människor som fick tulpanmani. Och den gruppen hade råkat komma över pengar, bland annat kapital som frigjorts av pesten. Föräldrar och släktingar hade dött i ovanlig omfattning. Efterlämnat arv. Som investerats i lökar. Ett onaturligt kapitalflöde blåste upp bubblan. Det var Anne Goldgars slutsats. Sjukdomar påverkar ekonomin, och ekonomi påverkar människor."
"Hessius hade tajming. Många journalister ville ställa samma fråga. De lyfte fram den studie publicerad i The Lancet 2016 som visade att finanskrisen 2008 genererat en halv miljon extra dödsfall i cancer världen över. Med ekonomiska kriser kommer arbetslöshet, försämrat välstånd, ohälsa, självmord. Det fanns motröster. Gamla och nya studier, refererade i tidskriften Nature, som snarast indikerade att färre människor dör efter stora ekonomiska kriser."
"Framför allt ett politiskt ögonblick. I alla uppräkningar av utmaningarna noterade Löfven det fulla spektrumet. Det handlar om ”liv, hälsa och jobb”, sa han. Han signalerade en vilja att balansera målkonflikterna, att göra politik. Inte polemiserande partipolitik, men omisskännligen politik. När han ville inskärpa allvaret använde han ordet ”plikt”, som i det gamla socialdemokratiska slagordet ”gör din plikt, kräv din rätt”. När han vädjade till var och ens förmåga att frivilligt underkasta sig social distansering talade han om ”solidaritet”, arbetarrörelsens mest centrala begrepp."
"Debatten före corona kommer inte vara som den efter corona, men den kommer heller inte helt försvinna. Eftersattheten, underinvesteringarna, ojämlikheten mellan rika och fattiga områden, mellan land och stad, har i nära koppling till migrationspolitiken dominerat politiken. Tecken på konsensus fanns. Få drev längre sänkt skattekvot. Få drev längre generösare invandringspolitik. Högern hade delvis andra prioriteringar än vänstern. Men investeringarna skulle komma. Nu är allt nytt. Höghastighetståg för klimatet? Fler poliser och kriminalvårdsplatser för tryggheten? Fler lärare och miljarder ner till välfärden i kommunerna? Glöm det. Reformutrymmet för tio år eller mer riskerar att försvinna på bara några månader. Pengar skyfflas ur lador, inte till investeringar, men till att hålla samhällsekonomin från avgrunden några veckor till."
https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/lofvens-ord-forebud-om-en-hemsk-tid-for-politiker/
Dagens besvikelse
De som ansvarar för sjukvården. ”Just-in-time” lager inom sjukvården är inte klokt. Självklart borde det redan ha funnits större beredskapslager, inte minst efter att kommuner och regioner för några år sedan åter fått viktiga civilförsvarsuppdrag. Dessutom är det oansvarigt att montera ner antalet vårdplatser på sjukhus innan den nya primärvårdsreformen är rimligt genomförd.
https://www.expressen.se/ledare/vi-har-inte-rad-att-lita-pa-regionerna-igen/
https://www.relean.se/just-in-time
Dagens stjärna
Olov Carlsson och Dagens Samhälle. Det är utmärkt att de byggt upp en användbar samling data kopplade till offentlig upphandling. Genom att utnyttja deras tjänster kan säkerligen korruption bekämpas bättre samtidigt som skattebetalarna kan få mer för mindre pengar.
”Bland orsakerna till den försämrade placeringen nämns en rad korruptionsskandaler under 2017 som omfattar såväl kommuner och landsting som myndigheter. Organisationen oroas också över hur det offentliga Sverige hanterar sina upphandlingar.”
”Dagens Samhälle har under en rad år granskat och kartlagt de största aktörerna på den offentliga marknaden. Vi har samlad data sedan 2012 över alla offentliga affärer i Sverige, och kan från och med i dag erbjuda färsk affärsdata även för 2017. För den intresserade är vår data en guldgruva.”
”Ett exempel är den kartläggning vår erfarne ekonomireporter Torbjörn Carlbom i dag presenterar över vilka kommuner som är mest beroende av privata leverantörer inom skola och omsorg.”
”På vår sajt dsinsikt.se, som öppnar i dag, kan du köpa kartläggningar som bygger på de 879 miljarderna för just din kommun, ditt landsting eller din myndighet. Några rapporter har vi redan standardiserat, men Dagens Samhälle Insikts researchers kan också hjälpa dig med att skräddarsy rapporter. Det här är vårt sätt att bidra till en mer transparent och frisk offentlig marknad. Inga affärer ska ske i mörkret. Det vinner alla på.”
fredag 27 mars 2020
Reformagenda
En till fri dag
Glöm aldrig att ekonomi är skapat av människan. Det är med andra ord inget som tillhör naturlagarna. Det som är skapat av oss människor kan också ändras av oss människor. Inom våra ekonomier har det gång efter gång under efterkrigstiden tillåtits finansiell kreativitet som först gjort innovatörerna extremt rika och därefter kostat skattebetalarna massor. De amerikanske subprime-lånen som ledde till kraschen 2008 är ett sådant exempel. Mikael Milkens "junk bonds" rörde om en hel del i grytan också. Nu kommer vi att få se många värdefulla framtidsbolag köpas upp billigt av finansiella rovdjur, eller av makter vi inte skulle vilja sälja till. Det kommer att bli mycket svårt för alla bolag på till exempel aktiemarknaden First North, som ständigt behöver ägarnas kapitaltillskott, att få det. Vad händer då? Antingen går de i konkurs eller så köper någon bolaget till ett i "normalfallet" skamligt lågt pris. Vi får se. I nuläget öser politiker återigen ut pengar på marknaderna vilket uppenbart går hem på jordens aktiebörser.
Digitaliseringen av våra samhällen förändrar dem i grunden. Inte minst aktiehandeln som idag sägs skötas till över 50% av avancerade AI-system. I grunden tycker jag förändringarna är positiva då många aktiviteter med fördel kan automatiseras. Om tillräckligt många politiker står på folkets sida
matchas nu de stora samhällsförändringarna med nödvändiga reformer. Vissa önskar sex timmars arbetsdagar. Personligen tror jag mycket mer på att vi ska få ytterligare en dag fri per vecka och organisera samhället utifrån det. Med en dag till fri (förutom lördag och söndag) har vi nästan 50% av ett år fritt för nyttjande som man önskar. Även om det inte gäller alla hårt slitande företagare är det en reform som kommer att gynna alla. Även företagsamheten eftersom många kan använda den tiden för att förverkliga personliga drömmar. Hela västvärlden behöver en positiv reformagenda som frigör människors kraft ännu mer och som fördelar det värde som skapas bättre. Det går. Det är också nödvändigt för att möta den tuffa konkurrens som kommer från jordens snabbast utvecklande hörn.
Corona pandemin driver på digitaliseringen på vår jord i ännu snabbare tempo än förr. Inte minst Uppsala kommun utnyttjar läget för att testa distansundervisning, E-lärande, digitala möten, digitala nämndsammanträden, hemarbete och så vidare i en aldrig tidigare skådad omfattning. Det är fantastiskt! Det kommer att frigöra massor av onödigt tidsutnyttjande, minska ”okynnesresande”, möjliggöra helt nya (bättre) belastningsutmaningar inom trafiken, på moderna sätt bryta många äldre människors isolering (börjar umgås som yngre över nätet), effektivare sjukvård där E-sjukvård blir en självklar kompletterande kanal för enklare möten med lätt sjuka och multisjuka i behov av enklare uppföljning och så vidare. På toppen av denna snabba utveckling fortsätter AI att automatisera massor av relativt enkla arbetsuppgifter. Mycket tid kommer att frigöras. Tid som om världens värdeskapande fördelas mer rättvist kan ge människor mer egen tid med bibehållen köpkraft. För väldigt många människor är det mycket mer värt än några kronor mer i plånboken. Tid som vi kan ägna åt vad vi vill. Till exempel att starta upp ett företag inom ett område man ”brinner” inom.
Automatiseringen går i en rasande takt. Väldigt många enkla arbeten kommer att försvinna när pappersvändarjobb betydligt snabbare, med högre kvalitet och 24-timmar per dygn kan utföras av maskiner. Och inom lagerhantering samt i butiker kan vi alla se hur automatisering och självbetjäning snabbt ersätter enkla arbetsuppgifter. En ny tid växer snabbt fram även i vår del av världen. Inte bara i Asien där de med stormsteg gått från underutvecklade till att vara de mest utvecklade. Finns det hot att motverka i denna fantastiska förändring där vi får mer egen tid och mindre kö-problem? Ja, vi ”vanliga dödliga” måste kämpa för att även de stora flertalet människor får del av de värden som skapas. Och vi måste säkerställa att den personliga integriteten försvaras i mycket bättre utsträckning än nu.
Dagens besvikelse
De som inte förstår att världen nu har ett nytt läge där mycket viktiga värden står på spel.
Yuval Noah Harari beskriver det mycket väl i bifogad artikel från Financial Times. Du som bryr dig om vår gemensamma framtid, läs den. Den är gratis.
”This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come.”
”We should also take into account the long-term consequences of our actions. When choosing between alternatives, we should ask ourselves not only how to overcome the immediate threat, but also what kind of world we will inhabit once the storm passes. Yes, the storm will pass, humankind will survive, most of us will still be alive — but we will inhabit a different world.”
https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2CwNg_B3GaWAMM2HW9Rs4Plv9lk5yk1e-xZjuJADpj2fVcBGpa2_BNMHk
Dagens stjärna
Widar Andersson. En del av alla reformer som nu krävs är stopp för all invandring som inte är självförsörjande. Om reformer kommer som indirekt gör invandrare självförsörjande om någon som redan är i Sverige tar ett trovärdigt försörjningsansvar är det positivt. Coronakrisen är över om några månader. Då är vi tillbaka i gamla utmaningar med den enda stora skillnaden att våra offentliga finanser är ännu svagare än förr (kommuner, regioner och staten). Den oansvariga migrationspolitiken måste få ett slut. Integrationspolitiken måste kraftigt förbättras.
Glöm inte att migrations- och integrationsmisslyckandena i Sverige INTE är enskilda invandrares fel! Det är ett politiskt misslyckande. Sverige har i alla tider berikats av invandring. Det har tjänat oss i denna delen av världen mycket väl. Det är volymproblem och oförmåga att integrera som har varit och fortsatt är problemet. Och när enkla arbetsuppgifter försvinner blir volymproblemen ännu mer påtagliga. Du som fattar att Sverige måste agera mycket klokare med migrationsfrågor och integrationsutmaningar kan med fördel titta på de tre filmer som berättar om ”Blattarna som byggde Sverige”. Tack till alla hårt slitande invandrare som på många sätt bidragit till att berika Sverige!
https://www.tv4play.se/program/leif-gw-om-blattarna-som-byggde-sverige
Glöm aldrig att ekonomi är skapat av människan. Det är med andra ord inget som tillhör naturlagarna. Det som är skapat av oss människor kan också ändras av oss människor. Inom våra ekonomier har det gång efter gång under efterkrigstiden tillåtits finansiell kreativitet som först gjort innovatörerna extremt rika och därefter kostat skattebetalarna massor. De amerikanske subprime-lånen som ledde till kraschen 2008 är ett sådant exempel. Mikael Milkens "junk bonds" rörde om en hel del i grytan också. Nu kommer vi att få se många värdefulla framtidsbolag köpas upp billigt av finansiella rovdjur, eller av makter vi inte skulle vilja sälja till. Det kommer att bli mycket svårt för alla bolag på till exempel aktiemarknaden First North, som ständigt behöver ägarnas kapitaltillskott, att få det. Vad händer då? Antingen går de i konkurs eller så köper någon bolaget till ett i "normalfallet" skamligt lågt pris. Vi får se. I nuläget öser politiker återigen ut pengar på marknaderna vilket uppenbart går hem på jordens aktiebörser.
Digitaliseringen av våra samhällen förändrar dem i grunden. Inte minst aktiehandeln som idag sägs skötas till över 50% av avancerade AI-system. I grunden tycker jag förändringarna är positiva då många aktiviteter med fördel kan automatiseras. Om tillräckligt många politiker står på folkets sida
matchas nu de stora samhällsförändringarna med nödvändiga reformer. Vissa önskar sex timmars arbetsdagar. Personligen tror jag mycket mer på att vi ska få ytterligare en dag fri per vecka och organisera samhället utifrån det. Med en dag till fri (förutom lördag och söndag) har vi nästan 50% av ett år fritt för nyttjande som man önskar. Även om det inte gäller alla hårt slitande företagare är det en reform som kommer att gynna alla. Även företagsamheten eftersom många kan använda den tiden för att förverkliga personliga drömmar. Hela västvärlden behöver en positiv reformagenda som frigör människors kraft ännu mer och som fördelar det värde som skapas bättre. Det går. Det är också nödvändigt för att möta den tuffa konkurrens som kommer från jordens snabbast utvecklande hörn.
Corona pandemin driver på digitaliseringen på vår jord i ännu snabbare tempo än förr. Inte minst Uppsala kommun utnyttjar läget för att testa distansundervisning, E-lärande, digitala möten, digitala nämndsammanträden, hemarbete och så vidare i en aldrig tidigare skådad omfattning. Det är fantastiskt! Det kommer att frigöra massor av onödigt tidsutnyttjande, minska ”okynnesresande”, möjliggöra helt nya (bättre) belastningsutmaningar inom trafiken, på moderna sätt bryta många äldre människors isolering (börjar umgås som yngre över nätet), effektivare sjukvård där E-sjukvård blir en självklar kompletterande kanal för enklare möten med lätt sjuka och multisjuka i behov av enklare uppföljning och så vidare. På toppen av denna snabba utveckling fortsätter AI att automatisera massor av relativt enkla arbetsuppgifter. Mycket tid kommer att frigöras. Tid som om världens värdeskapande fördelas mer rättvist kan ge människor mer egen tid med bibehållen köpkraft. För väldigt många människor är det mycket mer värt än några kronor mer i plånboken. Tid som vi kan ägna åt vad vi vill. Till exempel att starta upp ett företag inom ett område man ”brinner” inom.
Automatiseringen går i en rasande takt. Väldigt många enkla arbeten kommer att försvinna när pappersvändarjobb betydligt snabbare, med högre kvalitet och 24-timmar per dygn kan utföras av maskiner. Och inom lagerhantering samt i butiker kan vi alla se hur automatisering och självbetjäning snabbt ersätter enkla arbetsuppgifter. En ny tid växer snabbt fram även i vår del av världen. Inte bara i Asien där de med stormsteg gått från underutvecklade till att vara de mest utvecklade. Finns det hot att motverka i denna fantastiska förändring där vi får mer egen tid och mindre kö-problem? Ja, vi ”vanliga dödliga” måste kämpa för att även de stora flertalet människor får del av de värden som skapas. Och vi måste säkerställa att den personliga integriteten försvaras i mycket bättre utsträckning än nu.
Dagens besvikelse
De som inte förstår att världen nu har ett nytt läge där mycket viktiga värden står på spel.
Yuval Noah Harari beskriver det mycket väl i bifogad artikel från Financial Times. Du som bryr dig om vår gemensamma framtid, läs den. Den är gratis.
”This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come.”
”We should also take into account the long-term consequences of our actions. When choosing between alternatives, we should ask ourselves not only how to overcome the immediate threat, but also what kind of world we will inhabit once the storm passes. Yes, the storm will pass, humankind will survive, most of us will still be alive — but we will inhabit a different world.”
https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?fbclid=IwAR2CwNg_B3GaWAMM2HW9Rs4Plv9lk5yk1e-xZjuJADpj2fVcBGpa2_BNMHk
Dagens stjärna
Widar Andersson. En del av alla reformer som nu krävs är stopp för all invandring som inte är självförsörjande. Om reformer kommer som indirekt gör invandrare självförsörjande om någon som redan är i Sverige tar ett trovärdigt försörjningsansvar är det positivt. Coronakrisen är över om några månader. Då är vi tillbaka i gamla utmaningar med den enda stora skillnaden att våra offentliga finanser är ännu svagare än förr (kommuner, regioner och staten). Den oansvariga migrationspolitiken måste få ett slut. Integrationspolitiken måste kraftigt förbättras.
”Kritiken mot Ebo-lagen har varit tung och omfattande från många av de mest utsatta kommunerna. Rättigheten att på det allmännas bekostnad bosätta sig var man vill har på många platser starkt bidragit till utanförskapsdriven skolsegregation och gängkriminalitet.”
"I Januariavtalet som upprättades mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna 2019 gavs 32 kommuner möjligheten att undanta delar av kommunen från Ebo-lagen. Den asylsökande som ändå bosätter sig i ett sådant område ska efter 1 juli i år i "normalfallet" - som Migrationsverket skriver på sin hemsida - gå miste om dagersättningen. (60-70 kronor/dag). Uppgörelsen om Ebo-lagen var en kompromiss. Socialdemokraterna ville skrota Ebo-lagen medan framförallt C och MP var angelägna om att ha den kvar. Genom att ge kommunerna chansen att undanta vissa särskilt utsatta stadsdelar så nåddes en kompromiss."
"Tongångarna utifrån stora och tongivande invandringskommuner i Sverige behöver tas på allvar. Staten sköter inte sina uppgifter. Invandringen ligger på fortsatt höga nivåer. Framförallt ökar anhöriginvandringen som pricksäkert går direkt till de kommuner där det bor många arbetslösa och bidragsberoende invandrare. Enligt Europaportalen ökade också förstagångsasylsökandet till Sverige med 28 procent mellan 2018 och 2019. Riksrevisionen rapporterade dessutom nyligen om att statens arbete med att avvisa de som fått avslag på sina ansökningar blir allt dyrare och allt ineffektivare. Statens misskötsel av invandringen har bäring också på nuets stora fråga. I dessa Coronatider är det långt fler än 70 plussare som utgör mycket påtagliga riskgrupper."
https://folkbladet.se/opinion/pricksakert-rakt-in-i-arbetsloshet-och-bidrag-om6554785.aspxGlöm inte att migrations- och integrationsmisslyckandena i Sverige INTE är enskilda invandrares fel! Det är ett politiskt misslyckande. Sverige har i alla tider berikats av invandring. Det har tjänat oss i denna delen av världen mycket väl. Det är volymproblem och oförmåga att integrera som har varit och fortsatt är problemet. Och när enkla arbetsuppgifter försvinner blir volymproblemen ännu mer påtagliga. Du som fattar att Sverige måste agera mycket klokare med migrationsfrågor och integrationsutmaningar kan med fördel titta på de tre filmer som berättar om ”Blattarna som byggde Sverige”. Tack till alla hårt slitande invandrare som på många sätt bidragit till att berika Sverige!
https://www.tv4play.se/program/leif-gw-om-blattarna-som-byggde-sverige
torsdag 26 mars 2020
Nationalism
Liberalism balanserad med mer närhetskänsla
Det finns mycket av de liberala idéerna som är bra för oss som enskilda människor och för samhällsutvecklingen i stort. Liberala ideologier finns i många förpackningar. Vissa mer extrema än andra. Att liberalismen kraftigt tappar kraft i dagens värld anser jag handlar om att allt för många av dess företrädare länge inte kombinerat en liberal grundinställning med pragmatism. Till exempel lever vi inte i en gränslös värld utan i en värld full av olika former av gränser och egenintressen. En värld full av olika samhällsformer och olika kulturer. Att inte vilja förstå det skapar dåliga förutsättningar för att skapa ett eget unikt samhälle så som man önskar. Och alla olika grupper av människor på vår jord kommer att skapa mer eller mindre olika samhällen.
De flesta människor vill känna trygghet i tydliga tillhörigheter till olika grupper. Det är för de flesta familjen, föreningar, boplatser, arbetsplatser och länder. Identiteter kopplade till närsamhället och nationer har stor betydelse för de flesta människor. Nationer har också en juridisk mening i den globala ordningen. Det går att vara lokalpatriot och att känna positivt starkt för det land man är en del av utan att vara i strid med många av de liberala värderingarna.
I Sverige kan vi med fördel bli mer nationalistiska utan att sätta oss ”på höga hästar” i förhållande till andra länders invånare. Vi kan, och bör, vara stoltare över det unika samhällsbygge vi har och som vi ständigt utvecklar. Genom att bli mer positivt nationalistiska är jag bland annat övertygad om att integrationsarbetet i Sverige kraftigt kan förbättras. Det finns exempel på länder i världen som har stora delar av sin befolkning från många olika länder med helt olika kulturell bakgrund. Samtliga dessa länder arbetar aktivt med sin nationella flagga och den värdegrund den ska symbolisera. Att en regerings företrädare i kristider använder Sveriges flagga istället för sina partisymboler borde alltid vara självklart. En regering ska alltid företräda hela sitt folks bästa. Den rollen har inte en opposition, även om det är viktigt att också den förstår sitt sammanhang.
Läs gärna hur SO-rummet nedan beskriver ordet nationalism. Vi behöver mer av positiv nationalism i Sverige. Återigen vill jag betona att mer av positiv nationalism i Sverige Kommer att bidra till mycket bättre integration av nya som vill tillhöra vårat nationella lag. Människor som är beredda att acceptera våra gemensamma lagar och som gärna bidrar till vår gemensamma utveckling genom att dela med sig av sina unika kunskaper och erfarenheter.
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/nationalism
JA! Se nedan program av Svenska Nyheter! JA! Vi behöver ett positivt nationalistiskt Sverigeprojekt! I min bok "En stund på jorden" skriver jag om hur viktigt det är att vi börjar stå upp för att vår flagga, och vår nation, står för mycket människopositiva värden. Värden som vi tydligt ska våga stå upp för och förvänta oss att de som vill bli en del av vårt lag ansluter sig till.
https://www.youtube.com/watch?v=Lrcj0_1oc1M
Dagens besvikelse
En ansvarslös lagstiftning (riksdagen) som inte ser till så att unga kriminella omhändertas och straffas ordentligt för allvarliga brott. Det är inte åklagarnas, domarnas eller polisens fel att lagarna gör att till exempel grova yngre kriminella gång efter gång kan begå allvarliga brott utan ordentliga påföljder. Som vanligt är Hamid Zafar en klok och engagerad samhällsmedborgare. Det visar han återigen i nedan reportage i Uppdrag granskning, SVT, om just grova unga brottslingar. Övriga människor i samhället måste mycket bättre skyddas mot liknande kriminella som har en rutten moral.
https://www.svtplay.se/video/26154968/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-barn-som-ranar-barn?start=auto
Dagens stjärna
Svenska Nyheter, SVT. Om du vill få ett humoristiskt men också till stora delar sakligt perspektiv på konflikten mellan "Stad och land" titta gärna på nedan avsnitt av Svenska Nyheter.
https://www.youtube.com/watch?v=3FV8EmgU6Ew
Det finns mycket av de liberala idéerna som är bra för oss som enskilda människor och för samhällsutvecklingen i stort. Liberala ideologier finns i många förpackningar. Vissa mer extrema än andra. Att liberalismen kraftigt tappar kraft i dagens värld anser jag handlar om att allt för många av dess företrädare länge inte kombinerat en liberal grundinställning med pragmatism. Till exempel lever vi inte i en gränslös värld utan i en värld full av olika former av gränser och egenintressen. En värld full av olika samhällsformer och olika kulturer. Att inte vilja förstå det skapar dåliga förutsättningar för att skapa ett eget unikt samhälle så som man önskar. Och alla olika grupper av människor på vår jord kommer att skapa mer eller mindre olika samhällen.
De flesta människor vill känna trygghet i tydliga tillhörigheter till olika grupper. Det är för de flesta familjen, föreningar, boplatser, arbetsplatser och länder. Identiteter kopplade till närsamhället och nationer har stor betydelse för de flesta människor. Nationer har också en juridisk mening i den globala ordningen. Det går att vara lokalpatriot och att känna positivt starkt för det land man är en del av utan att vara i strid med många av de liberala värderingarna.
I Sverige kan vi med fördel bli mer nationalistiska utan att sätta oss ”på höga hästar” i förhållande till andra länders invånare. Vi kan, och bör, vara stoltare över det unika samhällsbygge vi har och som vi ständigt utvecklar. Genom att bli mer positivt nationalistiska är jag bland annat övertygad om att integrationsarbetet i Sverige kraftigt kan förbättras. Det finns exempel på länder i världen som har stora delar av sin befolkning från många olika länder med helt olika kulturell bakgrund. Samtliga dessa länder arbetar aktivt med sin nationella flagga och den värdegrund den ska symbolisera. Att en regerings företrädare i kristider använder Sveriges flagga istället för sina partisymboler borde alltid vara självklart. En regering ska alltid företräda hela sitt folks bästa. Den rollen har inte en opposition, även om det är viktigt att också den förstår sitt sammanhang.
Läs gärna hur SO-rummet nedan beskriver ordet nationalism. Vi behöver mer av positiv nationalism i Sverige. Återigen vill jag betona att mer av positiv nationalism i Sverige Kommer att bidra till mycket bättre integration av nya som vill tillhöra vårat nationella lag. Människor som är beredda att acceptera våra gemensamma lagar och som gärna bidrar till vår gemensamma utveckling genom att dela med sig av sina unika kunskaper och erfarenheter.
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/nationalism
JA! Se nedan program av Svenska Nyheter! JA! Vi behöver ett positivt nationalistiskt Sverigeprojekt! I min bok "En stund på jorden" skriver jag om hur viktigt det är att vi börjar stå upp för att vår flagga, och vår nation, står för mycket människopositiva värden. Värden som vi tydligt ska våga stå upp för och förvänta oss att de som vill bli en del av vårt lag ansluter sig till.
https://www.youtube.com/watch?v=Lrcj0_1oc1M
Dagens besvikelse
En ansvarslös lagstiftning (riksdagen) som inte ser till så att unga kriminella omhändertas och straffas ordentligt för allvarliga brott. Det är inte åklagarnas, domarnas eller polisens fel att lagarna gör att till exempel grova yngre kriminella gång efter gång kan begå allvarliga brott utan ordentliga påföljder. Som vanligt är Hamid Zafar en klok och engagerad samhällsmedborgare. Det visar han återigen i nedan reportage i Uppdrag granskning, SVT, om just grova unga brottslingar. Övriga människor i samhället måste mycket bättre skyddas mot liknande kriminella som har en rutten moral.
https://www.svtplay.se/video/26154968/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-barn-som-ranar-barn?start=auto
Dagens stjärna
Svenska Nyheter, SVT. Om du vill få ett humoristiskt men också till stora delar sakligt perspektiv på konflikten mellan "Stad och land" titta gärna på nedan avsnitt av Svenska Nyheter.
https://www.youtube.com/watch?v=3FV8EmgU6Ew
onsdag 25 mars 2020
Upp till kamp
Ett friskare folk
Folkhälsofrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det var bland annat av det skälet jag tydligt tog i problemen med ökad övervikt och fetma bland oss invånare. Det är inte elakt att kämpa för goda förutsättningar för långa friska liv. Att ha praktiska krisplaner, och rimliga beredskapslager av viktiga medicinska engångsprodukter samt utrustning är också viktigt för att öka chanserna för att människor ska få så långa och friska liv som möjligt. Det förebyggande friskvårdsarbetet kan drivas på många sätt och är det allra viktigaste bidraget till ett friskt folk. När större sjukdomskriser, som nu, uppstår gäller det att ha förberedda planer och rimliga beredskapslager för att minimera negativa sjukdomseffekter både för patienter och personal. Förhoppningsvis leder Coronakrisen till att Sverige i framtiden tar det förebyggande hälsoarbetet, och behovet av rimliga beredskapslager, på betydligt större allvar.
På P1, Sveriges radio, kunde vi igår höra att tjugofyra läkare som kämpat med Coronabehandlingar i Italien hade dött. Den yngsta sades bara vara 57 år gammal. I ljuset av den kunskapen är det minst sagt viktigt att vi har tydliga krav på skyddsutrustning inom sjukvården, och att vi säkerställer att den skyddsutrustning som behövs finns.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7436657
Kajsa Dovstads artikel i GP är i sammanhanget läsvärd.
"Jag önskar dock att makthavarna hade gett oss en bättre utgångspunkt. Att det fanns handsprit och skyddsutrustning i tillräckliga kvantiteter, att de materiella förutsättningarna var bättre. Men också att vi som står där på frontlinjen hade bättre kvalifikationer."
"Ett vikariat är billigare än en utbildningstjänst - på kort sikt. På längre sikt innebär det färre specialistläkare, som måste hyras in till skyhöga belopp. Hade politikerna inte varit dumsnåla hade svensk vård haft högre kompetens nu när krisen slår till."
"Argumenten för att inte tillhandahålla utbildningstjänster är anmärkningsvärt verklighetsfrånvända. I Stockholm och Uppsala, där antalet AT-platser är få både i förhållande till folkmängd och den vård som produceras, säger ansvariga chefer att det saknas handledare. Båda tillhör de mest läkartäta städerna i landet. Byråkraterna på Socialstyrelsen har inte brytt sig om en av vårdens viktigaste personalstrategiska fråga. Riks- och regionpolitiker av alla partitillhörigheter har ignorerat situationen."
https://www.gp.se/ledare/vi-som-aldrig-blir-specialistl%C3%A4kare-ska-bek%C3%A4mpa-corona-1.25716714
Men visst, man kan leva ett liv som ökar riskerna för att bli sjuk och ändå vara livsglad. Att fylla livet med så mycket glädje som möjligt är också mycket viktigt för hälsan. Personligen tränar jag regelbundet, trots att jag inte gillar att träna, bara för att jag ska balansera ut min lust att äta och dricka gott.
I USA lanserar de nu ett gigantiskt krispaket. Ett krispaket som värderas till 2.000 miljarder dollar. Läs beloppet en gång till. När ledningen i ett land som USA, med en republikansk styrning, lanserar något liknande förstår de flesta att vi har en gigantisk kris på bordet. Historiskt finns goda exempel på krisplaner som haft mycket positiv effekt. Marshallplanen, efter andra världskriget, var ett sådant exempel. Men med en stor skillnad. Då gick stora delar av pengarna till att bygga ny modern infrastruktur. Hela sönderbombade samhällen skulle återuppbyggas. Nu handlar stödpengarna i huvudsak om att hålla uppe konsumtion och att företagare ska belåna sig mer. Det är långt ifrån de långsiktiga värden som Marshallplanen innebar. Personligen tycker jag det är lite skrämmande hur USA och Europa snabbt tappar ekonomisk makt parallellt med att länder som inte delar våra demokratiska och frihetsälskande ideal blir allt starkare.
https://edition.cnn.com/2020/03/25/politics/stimulus-senate-action-coronavirus/index.html
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8940021&fileOId=8940026
Dagens besvikelse
Kortsiktiga opinionsmätningar. En opinionsmätning om partisympatier och partiledarförtroende är väldigt lite värd i nuläget. I huvudsak är det bara de som nationellt och lokalt tycker sig styra som syns. Oppositionen stöttar upp kopplat till den akuta krisen och låter bli att kritisera väldigt mycket som annars skulle kritiseras. Tror du att de långsiktiga effekterna av Sveriges misslyckade migrations- och integrationspolitik blir mindre negativa efter Coronakrisen? De kommer att bli ännu större. Och då är vi tillbaka i tidigare problemlösningsbehov med den enda skillnaden att både de lokala och det nationella samhället ekonomiskt kraftigt försvagats. Tro mig, nu vill du ha kompetenta, erfarna, kreativa och modiga politiska ledare.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stodet-okar-for-socialdemokraterna-under-coronakrisen
Liberalerna. De lanserar ett förslag om att trångbodda invandrare, de äldre, i utanförskapsområden ska få bo på hotell som en del av Coronakrishanteringen. Till att börja med är jag kraftigt allergisk mot särlösningar. Om man tycker något liknande ska det gälla alla trångbodda människor och inte bara vissa. För det andra borde de i så fall parallellt driva att, precis som i hotellrum, det blir förbjudet att bo fler än X per Y kvadratmeter.... Självklart är det mycket viktigt att nu sprida kunskaper om vilka förhållningsregler (inte rekomendationer som är ett typiskt otydligt språkbruk som få invandrare förstår innan de blivit integrerade) som gäller under Coronakrisen.
Det som är mycket allvarligt är att Coronasmittade behandlas utan rimliga skyddsåtgärder på särskilda boenden. Varför flyttas inte dessa smittade personer till särskilda inrättningar för kraftigt smittbärande personer? Varför riskeras övriga äldres och personalens hälsa på det sättet?
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/tva-coronasmittade-avlidna-i-alvkarleby-kommun
Dagens stjärnor
All sjukvårdspersonal som nu och framåt kämpar för att hjälpa människor i nöd och livsfara. Med mer eller mindre tillgång till nödvändig skyddsutrustning. Vi måste hjälpas åt att kämpa för att vår viktiga sjukvårdspersonal får rimliga arbetsvillkor. En dag är det du, ditt barn, din mamma eller någon annan närstående som behöver deras professionella hjälp. Redan innan Coronakrisen hade vi stora problem inom sjukvården. I Uppsala var sjukvårdens prognostiserade underskott redan innan Coronakrisen uppskattad till över 400 miljoner kronor. Nu uppskattas den stiga mot över 600 miljoner kronor...
https://www.regionuppsala.se/sv/Landsting--politik/Nyhetsbrev/Uppsnabbat/Uppsnabbat-2020/Uppsnabbat-sjukhusstyrelsen-24-mars/
Folkhälsofrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det var bland annat av det skälet jag tydligt tog i problemen med ökad övervikt och fetma bland oss invånare. Det är inte elakt att kämpa för goda förutsättningar för långa friska liv. Att ha praktiska krisplaner, och rimliga beredskapslager av viktiga medicinska engångsprodukter samt utrustning är också viktigt för att öka chanserna för att människor ska få så långa och friska liv som möjligt. Det förebyggande friskvårdsarbetet kan drivas på många sätt och är det allra viktigaste bidraget till ett friskt folk. När större sjukdomskriser, som nu, uppstår gäller det att ha förberedda planer och rimliga beredskapslager för att minimera negativa sjukdomseffekter både för patienter och personal. Förhoppningsvis leder Coronakrisen till att Sverige i framtiden tar det förebyggande hälsoarbetet, och behovet av rimliga beredskapslager, på betydligt större allvar.
På P1, Sveriges radio, kunde vi igår höra att tjugofyra läkare som kämpat med Coronabehandlingar i Italien hade dött. Den yngsta sades bara vara 57 år gammal. I ljuset av den kunskapen är det minst sagt viktigt att vi har tydliga krav på skyddsutrustning inom sjukvården, och att vi säkerställer att den skyddsutrustning som behövs finns.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7436657
Kajsa Dovstads artikel i GP är i sammanhanget läsvärd.
"Jag önskar dock att makthavarna hade gett oss en bättre utgångspunkt. Att det fanns handsprit och skyddsutrustning i tillräckliga kvantiteter, att de materiella förutsättningarna var bättre. Men också att vi som står där på frontlinjen hade bättre kvalifikationer."
"Ett vikariat är billigare än en utbildningstjänst - på kort sikt. På längre sikt innebär det färre specialistläkare, som måste hyras in till skyhöga belopp. Hade politikerna inte varit dumsnåla hade svensk vård haft högre kompetens nu när krisen slår till."
"Argumenten för att inte tillhandahålla utbildningstjänster är anmärkningsvärt verklighetsfrånvända. I Stockholm och Uppsala, där antalet AT-platser är få både i förhållande till folkmängd och den vård som produceras, säger ansvariga chefer att det saknas handledare. Båda tillhör de mest läkartäta städerna i landet. Byråkraterna på Socialstyrelsen har inte brytt sig om en av vårdens viktigaste personalstrategiska fråga. Riks- och regionpolitiker av alla partitillhörigheter har ignorerat situationen."
https://www.gp.se/ledare/vi-som-aldrig-blir-specialistl%C3%A4kare-ska-bek%C3%A4mpa-corona-1.25716714
Men visst, man kan leva ett liv som ökar riskerna för att bli sjuk och ändå vara livsglad. Att fylla livet med så mycket glädje som möjligt är också mycket viktigt för hälsan. Personligen tränar jag regelbundet, trots att jag inte gillar att träna, bara för att jag ska balansera ut min lust att äta och dricka gott.
I USA lanserar de nu ett gigantiskt krispaket. Ett krispaket som värderas till 2.000 miljarder dollar. Läs beloppet en gång till. När ledningen i ett land som USA, med en republikansk styrning, lanserar något liknande förstår de flesta att vi har en gigantisk kris på bordet. Historiskt finns goda exempel på krisplaner som haft mycket positiv effekt. Marshallplanen, efter andra världskriget, var ett sådant exempel. Men med en stor skillnad. Då gick stora delar av pengarna till att bygga ny modern infrastruktur. Hela sönderbombade samhällen skulle återuppbyggas. Nu handlar stödpengarna i huvudsak om att hålla uppe konsumtion och att företagare ska belåna sig mer. Det är långt ifrån de långsiktiga värden som Marshallplanen innebar. Personligen tycker jag det är lite skrämmande hur USA och Europa snabbt tappar ekonomisk makt parallellt med att länder som inte delar våra demokratiska och frihetsälskande ideal blir allt starkare.
https://edition.cnn.com/2020/03/25/politics/stimulus-senate-action-coronavirus/index.html
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8940021&fileOId=8940026
Dagens besvikelse
Kortsiktiga opinionsmätningar. En opinionsmätning om partisympatier och partiledarförtroende är väldigt lite värd i nuläget. I huvudsak är det bara de som nationellt och lokalt tycker sig styra som syns. Oppositionen stöttar upp kopplat till den akuta krisen och låter bli att kritisera väldigt mycket som annars skulle kritiseras. Tror du att de långsiktiga effekterna av Sveriges misslyckade migrations- och integrationspolitik blir mindre negativa efter Coronakrisen? De kommer att bli ännu större. Och då är vi tillbaka i tidigare problemlösningsbehov med den enda skillnaden att både de lokala och det nationella samhället ekonomiskt kraftigt försvagats. Tro mig, nu vill du ha kompetenta, erfarna, kreativa och modiga politiska ledare.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stodet-okar-for-socialdemokraterna-under-coronakrisen
Liberalerna. De lanserar ett förslag om att trångbodda invandrare, de äldre, i utanförskapsområden ska få bo på hotell som en del av Coronakrishanteringen. Till att börja med är jag kraftigt allergisk mot särlösningar. Om man tycker något liknande ska det gälla alla trångbodda människor och inte bara vissa. För det andra borde de i så fall parallellt driva att, precis som i hotellrum, det blir förbjudet att bo fler än X per Y kvadratmeter.... Självklart är det mycket viktigt att nu sprida kunskaper om vilka förhållningsregler (inte rekomendationer som är ett typiskt otydligt språkbruk som få invandrare förstår innan de blivit integrerade) som gäller under Coronakrisen.
Det som är mycket allvarligt är att Coronasmittade behandlas utan rimliga skyddsåtgärder på särskilda boenden. Varför flyttas inte dessa smittade personer till särskilda inrättningar för kraftigt smittbärande personer? Varför riskeras övriga äldres och personalens hälsa på det sättet?
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/tva-coronasmittade-avlidna-i-alvkarleby-kommun
Dagens stjärnor
All sjukvårdspersonal som nu och framåt kämpar för att hjälpa människor i nöd och livsfara. Med mer eller mindre tillgång till nödvändig skyddsutrustning. Vi måste hjälpas åt att kämpa för att vår viktiga sjukvårdspersonal får rimliga arbetsvillkor. En dag är det du, ditt barn, din mamma eller någon annan närstående som behöver deras professionella hjälp. Redan innan Coronakrisen hade vi stora problem inom sjukvården. I Uppsala var sjukvårdens prognostiserade underskott redan innan Coronakrisen uppskattad till över 400 miljoner kronor. Nu uppskattas den stiga mot över 600 miljoner kronor...
https://www.regionuppsala.se/sv/Landsting--politik/Nyhetsbrev/Uppsnabbat/Uppsnabbat-2020/Uppsnabbat-sjukhusstyrelsen-24-mars/
tisdag 24 mars 2020
Ekonomisk härdsmälta
En perfekt storm
Det går upp och det går ner i våra ekonomier. Ibland är det korta tider mellan upp och nedgång. Andra gånger går det längre mellan konjunkturcyklerna. Ibland drabbas vi av pandemier och krig som får kraftig påverkan på konjunkturer eftersom enskilda människors liv påverkas kraftigt negativt.
För svensk del är vi sannolikt inne i en ”perfekt ekonomisk storm” framöver. Coronaviruset påverkar våra ekonomier mycket negativt. Parallellt visste vi redan innan att svenska demografiska problem, en misskött migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik kraftigt försämrar våra gemensamma samhällsekonomier. På toppen av det har hela världen i över tio år öst på med ekonomiska stimulanser i form av mycket låga räntor och skattelättnader. Som om inte det räcker som samhällsutmaningar har vi också den kraftiga digitaliseringen. En digitalisering som bland annat innebär omställning mot mer E-handel, AI-lösningar som rationaliserar bort många av dagens arbetsuppgifter, automatisering av fordon och mycket mer. Nu är tiden för mer kreativitet kopplat till hur vårt moderna samhälle ska byggas upp. Nu är tiden för nödvändiga reformer för att ställa om hela vårt samhälle till en ny digital tidsålder. För mig innebär en sådan reform agenda framtidshopp och att vi parallellt med alla problem som ska lösas också kan ta vara på många möjligheter.
Cwejman, GP, ger tydliga och korrekta bilder av vad som händer nedan. Synd att Hessius inte höll sig till att prata om att det är viktigt att balansera olika hållbarhetsperspektiv mot varandra. Det är inte det ena eller det andra. Det är en klok balans av komplexa parametrar. Att sätta en tidsplan för när man kan ropa Coronafaran över går självklart inte. I synnerhet eftersom Sverige påverkas så starkt av andra Europeiska ekonomier som idag kör stenhård nedstängning.
Dagar som idag när börserna går upp är roligare än när de går ner. Det blir nog fortsatt ”slagit”.
Dagens besvikelse
Att alla vi allergiker nu drabbas av Coronarestriktionerna. Allergisäsongen har startat och det känner vi av i ögonen, i näsan och med mer eller mindre försämrad andning. Framförallt blir det ett stort problem för barnens skolgång och för föräldrar som då måste hantera hemundervisning och därför inte kan sköta sina arbetsuppgifter. Det är många som har vårallergier.
Dagens stjärna
Carl Lindstrand, GP. Han beskriver tydligt hur viktigt det är att vi i framtiden väljer ledande politiska företrädare med tillräckliga kvalifikationer i ledarskapets konster. Trots alla kommunikatörer och experter som våra skattepengar finansierar räcker det inte för att utfallet av ageranden ska bli bra. De som har den övergripande rollen att väga ihop en mångfald av intressekonflikter måste ha den förmågan.
”Otydliga besked lugnar inte befolkningen. Både regeringen och berörda myndigheter måste kommunicera bättre i det krisläge som coronaviruset försatt oss i.”
https://www.gp.se/ledare/coronakrisen-kräver-tydlig-kommunikation-1.25829217
Det går upp och det går ner i våra ekonomier. Ibland är det korta tider mellan upp och nedgång. Andra gånger går det längre mellan konjunkturcyklerna. Ibland drabbas vi av pandemier och krig som får kraftig påverkan på konjunkturer eftersom enskilda människors liv påverkas kraftigt negativt.
För svensk del är vi sannolikt inne i en ”perfekt ekonomisk storm” framöver. Coronaviruset påverkar våra ekonomier mycket negativt. Parallellt visste vi redan innan att svenska demografiska problem, en misskött migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik kraftigt försämrar våra gemensamma samhällsekonomier. På toppen av det har hela världen i över tio år öst på med ekonomiska stimulanser i form av mycket låga räntor och skattelättnader. Som om inte det räcker som samhällsutmaningar har vi också den kraftiga digitaliseringen. En digitalisering som bland annat innebär omställning mot mer E-handel, AI-lösningar som rationaliserar bort många av dagens arbetsuppgifter, automatisering av fordon och mycket mer. Nu är tiden för mer kreativitet kopplat till hur vårt moderna samhälle ska byggas upp. Nu är tiden för nödvändiga reformer för att ställa om hela vårt samhälle till en ny digital tidsålder. För mig innebär en sådan reform agenda framtidshopp och att vi parallellt med alla problem som ska lösas också kan ta vara på många möjligheter.
Cwejman, GP, ger tydliga och korrekta bilder av vad som händer nedan. Synd att Hessius inte höll sig till att prata om att det är viktigt att balansera olika hållbarhetsperspektiv mot varandra. Det är inte det ena eller det andra. Det är en klok balans av komplexa parametrar. Att sätta en tidsplan för när man kan ropa Coronafaran över går självklart inte. I synnerhet eftersom Sverige påverkas så starkt av andra Europeiska ekonomier som idag kör stenhård nedstängning.
"Den ekonomiska krisen i Sverige riskerar snart att vara det enda vi pratar om. Även om en global pandemi samtidigt råder. Vill man förstå varför det snart kommer bli så är det bara att läsa resultaten från den enkät som branschorganisationen Svenskt Näringsliv skickade ut till 8000 svenska företag. 39 procent av de svarande företagen upplever redan finansierings- och likvditetsproblem."
"En tredjedel uppger att de redan har, eller kommer att varsla personal. Hälften av alla företag kommer att använda sig av lönesubventioner vid korttidspermitteringar. Något färre en hälften uppger att de kommer att begära anstånd om att betala in skatten. Börskraschen är redan nu ett faktum och snart kommer de långsiktiga ekonomiska effekterna börja kännas. På många sätt kommer det vara betydligt allvarligare än själva smittspridningen med allt vad det innebär i mänskligt lidande.2
"Ska svensk ekonomi överleva detta måste åtgärderna för att rädda landets företag vara betydligt mer aggressiva än vad som nu är fallet. Situationen är kritisk. Ju fler konkurser som kan undvikas när paniken är som störst ju enklare blir återhämtningen."
"Svenskt välstånd bygger på att vi har ett livskraftigt näringsliv, från caféet i gatuhörnet till biltillverkare som Volvo. Beslut som fattas nu kan avgöra om Sverige bara drabbas av en kraftig ekonomisk chock eller om vi går in i en långvarig ekonomisk depression vars kostnad i mänskligt lidande vida kommer överstiga det som smittspridningen utkräver av samhället."
https://www.gp.se/ledare/den-ekonomiska-krisen-%C3%A4r-det-riktiga-hotet-nu-1.25806746Dagar som idag när börserna går upp är roligare än när de går ner. Det blir nog fortsatt ”slagit”.
Dagens besvikelse
Att alla vi allergiker nu drabbas av Coronarestriktionerna. Allergisäsongen har startat och det känner vi av i ögonen, i näsan och med mer eller mindre försämrad andning. Framförallt blir det ett stort problem för barnens skolgång och för föräldrar som då måste hantera hemundervisning och därför inte kan sköta sina arbetsuppgifter. Det är många som har vårallergier.
Dagens stjärna
Carl Lindstrand, GP. Han beskriver tydligt hur viktigt det är att vi i framtiden väljer ledande politiska företrädare med tillräckliga kvalifikationer i ledarskapets konster. Trots alla kommunikatörer och experter som våra skattepengar finansierar räcker det inte för att utfallet av ageranden ska bli bra. De som har den övergripande rollen att väga ihop en mångfald av intressekonflikter måste ha den förmågan.
”Otydliga besked lugnar inte befolkningen. Både regeringen och berörda myndigheter måste kommunicera bättre i det krisläge som coronaviruset försatt oss i.”
”När man jämför med hur andra regeringar (exempelvis de norska och danska) har fattat beslut och kommunicerat med allmänheten slås man av intrycket att den svenska regeringen tenderar att agera reaktivt och att i praktiken lägga besluten hos expertmyndigheter. Att man inte tar egna initiativ och inte fattar beslut utan att först ha fått en "hemställan" från berörd myndighet. Att beslutsfattare skall konsultera expertis är en självklarhet. Att låta sig ledas av experter utan att tänka själv är dock något helt annat. Särskilt som experter tenderar att hålla öppet för olika tolkningar (”å ena sida och å andra sidan”). Den som mottar rådgivningen måste axla manteln, göra ett val och ta ansvar för beslutet. I sämsta fall tror rådgivaren att beslutsfattaren tar in olika handlingsalternativ och fattar ett beslut på basis av detta, medan beslutsfattaren tror att rådgivaren har talat om vilket beslut som skall fattas. Ingen äger då beslutet. Dessvärre är det precis detta intryck regeringens beslutsprocess hittills har givit.”
”Annars skapar man grogrund för osäkerhet, spekulation och misstro. Mitt ödmjuka råd till regering och berörda myndigheter, som lämnas i allra största välmening, är därför: ta nu er roll som beslutsfattare på allvar, kommunicera tydligare och fundera på vem som sköter kommunikationen.”https://www.gp.se/ledare/coronakrisen-kräver-tydlig-kommunikation-1.25829217
måndag 23 mars 2020
Våldsmakt
Upprätthåll ordningen
Av naturliga skäl bombarderas vi idag av olika perspektiv på Coronakrisen. Till skillnad från När pandemin ”Spanska sjukan” plågade oss lever vi nu i en tid av informationsöverflöd och fred. Nedan kan du ta del av en studie om hur Uppsala hanterade Spanska sjukan. Den är läsvärd. Vi lever idag i en helt annan värld än under första världskrigets tid. Ändå är det bara 100 år sedan. I denna tid måste vi klara av att parallelljobba med mer än en utmaning åt gången. Annars blir resultatet av samhällsutvecklingen inte positiv. Även om Coronakrisen nu ska få ta mycket av vår värdefulla tid och uppmärksamhet får den inte ta all tid för oss som inte är direkt involverade i sjukvårdens bekämpning av Coronaviruset. Eller som inte kämpar med ”näbbar och klor” för att försöka överleva som företagare. Nu som alltid är det också viktigt att upprätthålla en god ordning i vårt samhälle. Tyvärr kräver det myndigheter som anstränger sig för att försvara statens våldsmonopol samt ett rättssystem som behandlar oss alla lika inför lagen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3896897/?fbclid=IwAR2LFSFt8WbGOD6bRH0wIoY9bZ_x_b9qBss3t4yhbAjnSMMIOvDOVa_Kx8Q
Parallellt med Coronakrisen fortsätter tidigare brottsutveckling i Sverige. Tillfälligt försvåras även de grova brottslingarnas aktiviteter av stängda gränser. Bland annat kan vi anta att inflödet av knark är mindre i nuläget. Sannolikt försöker de kriminella gängen kompensera det med fler inhemska laboratorium för drogtillverkning. Kriminella och organiserad brottslighet tar inte semester. Och redan innan den stora kris vi nu är påväg in i fanns många tusentals som lever olagligt i Sverige. Vad tror du dessa människor lever av? De allra flesta utnyttjas av oseriösa arbetsgivare eller tvingas vara kriminella. Vad skulle du göra om du inte har chansen att få ett ”vanligt” jobb, inte har några pengar och behöver både mat och någon form av tak över huvudet? Nu har vi en situation där väldigt många av de som utnyttjats av oseriösa arbetsgivare är utan tidigare låga löner. Inom vilka branscher tror du framförallt dessa människor arbetat? Inom branscher som nu stänger ner. Parallellt med att väldigt många fler människor blir arbetslösa. Den privata försörjningskrisen kommer att öka dramatiskt. Det finns garanterat en stark korrelation/koppling mellan antal desperata människor i ett samhälle och brottsutvecklingen. Och tro mig, en redan ansträngd kostnad i kommunerna för försörjningsstöd kommer att skena ytterligare. Men alla som lever olagligt i Sverige får självklart inte några bidrag. Och många av dessa människor lever också väldigt trångt med många andra i svår situation, i Coronatider. Och redan innan Coronakrisen gick välgörenhetsorganisationer på knäna och köerna till gratis matutdelning blev bara längre och längre. På många sätt var vi redan i en kris innan Coronapandemin. Nu ökar den krisen ordentligt i styrka. Nu får vi på allvar se vilka ledare som är stora nog för sina viktiga uppdrag.
I detta allt tuffare läge måste staten ännu tydligare försvara sitt våldsmonopol. Det är viktigt av många skäl. Inte minst för att rädda liv! Nedan artikel, i GP, om hur viktigt det är att försvara statens våldsmonopol är mycket läsvärd. 80 procents kraft på att hantera alla aspekter på Coronakrisen MEN vi får inte glömma bort att en stor del av de övriga 20 procenten måste handla om lag och ordning. Annars kommer de kriminella nu flytta fram sina positioner ännu mer. Det får vi inte tillåta.
"En definition på en stat är att den gör anspråk på att monopolisera våldet: endast staten får, bortsett från noggrant avgränsade undantag som nödvärn, lagligen utöva våld. Använder någon annan våld, är våldet per definition illegitimt. Använder en klan eller ett kriminellt gäng våld, ska alltså staten stoppa denna våldsanvändning och straffa de skyldiga."
"Eftersom våldsmonopolet med denna syn utgör själva definitionen av en stat, måste staten, för att förbli en stat, svartsjukt bevaka sitt monopol. Den som ifrågasätter monopolet, ska möta övermakt."
https://www.gp.se/ledare/statsmakten-vilar-ytterst-på-våld-så-även-den-svenska-1.25349947
Dagens besvikelse
De som beslutar att kraftigt skära ner på kollektivtrafiken. Om det praktiskt blir en nödvändig åtgärd på grund av att personalen är sjuk är det acceptabelt, om det är kopplat till att antalet som åker minskar är det inte skäl nog. Tvärt om. Glest i bussarna = mindre smittspridning. Trångt i bussarna = högre smittspridning. Låt Sverige rulla! Då ska kollektivtrafiken upprätthållas så normalt som möjligt. Sverige har inte stängt ner. Kör! Kör! Kör! Låt oss minska det ekonomiska fallet vi är inne i.
https://www.expressen.se/nyheter/giesecke-blir-varre-innan-det-blir-battre/
Dagens stjärna
Johan Westerholm, Ledarsidorna. Ja, En feministisk regering som fokuserar på annat än huvudsakerna med en förvaltnings tänkta uppdrag gör bara samhällsskada. Dagens regering är i hög utsträckning bemannad med personer som inte är kvalificerade för sina uppdrag om meritokrati skulle råda. Myndigheter ska inte vara identitetspolitiska verktyg!
Av naturliga skäl bombarderas vi idag av olika perspektiv på Coronakrisen. Till skillnad från När pandemin ”Spanska sjukan” plågade oss lever vi nu i en tid av informationsöverflöd och fred. Nedan kan du ta del av en studie om hur Uppsala hanterade Spanska sjukan. Den är läsvärd. Vi lever idag i en helt annan värld än under första världskrigets tid. Ändå är det bara 100 år sedan. I denna tid måste vi klara av att parallelljobba med mer än en utmaning åt gången. Annars blir resultatet av samhällsutvecklingen inte positiv. Även om Coronakrisen nu ska få ta mycket av vår värdefulla tid och uppmärksamhet får den inte ta all tid för oss som inte är direkt involverade i sjukvårdens bekämpning av Coronaviruset. Eller som inte kämpar med ”näbbar och klor” för att försöka överleva som företagare. Nu som alltid är det också viktigt att upprätthålla en god ordning i vårt samhälle. Tyvärr kräver det myndigheter som anstränger sig för att försvara statens våldsmonopol samt ett rättssystem som behandlar oss alla lika inför lagen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3896897/?fbclid=IwAR2LFSFt8WbGOD6bRH0wIoY9bZ_x_b9qBss3t4yhbAjnSMMIOvDOVa_Kx8Q
Parallellt med Coronakrisen fortsätter tidigare brottsutveckling i Sverige. Tillfälligt försvåras även de grova brottslingarnas aktiviteter av stängda gränser. Bland annat kan vi anta att inflödet av knark är mindre i nuläget. Sannolikt försöker de kriminella gängen kompensera det med fler inhemska laboratorium för drogtillverkning. Kriminella och organiserad brottslighet tar inte semester. Och redan innan den stora kris vi nu är påväg in i fanns många tusentals som lever olagligt i Sverige. Vad tror du dessa människor lever av? De allra flesta utnyttjas av oseriösa arbetsgivare eller tvingas vara kriminella. Vad skulle du göra om du inte har chansen att få ett ”vanligt” jobb, inte har några pengar och behöver både mat och någon form av tak över huvudet? Nu har vi en situation där väldigt många av de som utnyttjats av oseriösa arbetsgivare är utan tidigare låga löner. Inom vilka branscher tror du framförallt dessa människor arbetat? Inom branscher som nu stänger ner. Parallellt med att väldigt många fler människor blir arbetslösa. Den privata försörjningskrisen kommer att öka dramatiskt. Det finns garanterat en stark korrelation/koppling mellan antal desperata människor i ett samhälle och brottsutvecklingen. Och tro mig, en redan ansträngd kostnad i kommunerna för försörjningsstöd kommer att skena ytterligare. Men alla som lever olagligt i Sverige får självklart inte några bidrag. Och många av dessa människor lever också väldigt trångt med många andra i svår situation, i Coronatider. Och redan innan Coronakrisen gick välgörenhetsorganisationer på knäna och köerna till gratis matutdelning blev bara längre och längre. På många sätt var vi redan i en kris innan Coronapandemin. Nu ökar den krisen ordentligt i styrka. Nu får vi på allvar se vilka ledare som är stora nog för sina viktiga uppdrag.
I detta allt tuffare läge måste staten ännu tydligare försvara sitt våldsmonopol. Det är viktigt av många skäl. Inte minst för att rädda liv! Nedan artikel, i GP, om hur viktigt det är att försvara statens våldsmonopol är mycket läsvärd. 80 procents kraft på att hantera alla aspekter på Coronakrisen MEN vi får inte glömma bort att en stor del av de övriga 20 procenten måste handla om lag och ordning. Annars kommer de kriminella nu flytta fram sina positioner ännu mer. Det får vi inte tillåta.
"En definition på en stat är att den gör anspråk på att monopolisera våldet: endast staten får, bortsett från noggrant avgränsade undantag som nödvärn, lagligen utöva våld. Använder någon annan våld, är våldet per definition illegitimt. Använder en klan eller ett kriminellt gäng våld, ska alltså staten stoppa denna våldsanvändning och straffa de skyldiga."
"Eftersom våldsmonopolet med denna syn utgör själva definitionen av en stat, måste staten, för att förbli en stat, svartsjukt bevaka sitt monopol. Den som ifrågasätter monopolet, ska möta övermakt."
https://www.gp.se/ledare/statsmakten-vilar-ytterst-på-våld-så-även-den-svenska-1.25349947
Dagens besvikelse
De som beslutar att kraftigt skära ner på kollektivtrafiken. Om det praktiskt blir en nödvändig åtgärd på grund av att personalen är sjuk är det acceptabelt, om det är kopplat till att antalet som åker minskar är det inte skäl nog. Tvärt om. Glest i bussarna = mindre smittspridning. Trångt i bussarna = högre smittspridning. Låt Sverige rulla! Då ska kollektivtrafiken upprätthållas så normalt som möjligt. Sverige har inte stängt ner. Kör! Kör! Kör! Låt oss minska det ekonomiska fallet vi är inne i.
https://www.expressen.se/nyheter/giesecke-blir-varre-innan-det-blir-battre/
Dagens stjärna
Johan Westerholm, Ledarsidorna. Ja, En feministisk regering som fokuserar på annat än huvudsakerna med en förvaltnings tänkta uppdrag gör bara samhällsskada. Dagens regering är i hög utsträckning bemannad med personer som inte är kvalificerade för sina uppdrag om meritokrati skulle råda. Myndigheter ska inte vara identitetspolitiska verktyg!
”Förvaltningsmyndigheterna blir identitetspolitiska verktyg”
söndag 22 mars 2020
Kreativt skapande
Frihet under ansvar
Nu är tider då vi mer än vanligt behöver hjälpas åt att vara kreativa. Kreativa för att bättre skydda våra svagaste invånare mot Coronaviruset och kreativare för att hålla våra ekonomiska hjul snurrande. För varje timme som går känns de ekonomiska utmaningarna extremt stora. Låt oss hjälpas åt att komma på hur vi kan minska de ekonomiska smällarna av Coronakrisen. Låt idéerna flöda!
Fria idéer som fritt delas är kreativitetens guld. Våra universitet måste få verka under full frihet. Annars stagnerar vårt samhällsbygge. Annars politiseras våra viktigaste lärosäten. Det är ingen klok utveckling. Det är inte enbart på våra högsta lärosäten som friheten måste få råda i kombination med ”högt i tak”. Friheten att tänka fritt är mycket värdefull i hela det svenska samhället för att kreativiteten ska göra stor samhällesnytta. Inga begränsningar? Självklart, de lagliga begränsningar som gäller alla invånare jämlikt. Men inte något PK styrt av rådande politiska vindar och mediernas smak. PK löser inte problem tillräckligt fort. PK hindrar nödvändigt kreativt tänkande som till exempel är nödvändigt för att ett litet land som Sverige ska vara konkurrenskraftigt.
http://www.frihetsformedlingen.se/frihetsburen-tankar-filosofi-lite-historia/
Dagens besvikelse
De som inte bidrar till att vi klarar Coronakrisen bättre än sämre. Paulina Neuding formulerar det bra nedan i en krönika i Dagens Samhälle. Du, jag och alla andra enskilda samhällsinvånare har ett stort ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vara rädda om varandra.
”Att platta till kurvan är ett kollektivt projekt som inte bara kräver insatser från myndigheter, utan från varje enskild medborgare, oavsett om man själv är gammal eller ung, sjuk eller frisk.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/du-kanske-inte-ar-orolig-men-allt-handlar-inte-om-dig-31821
Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag tjatar vidare om att lämpliga ledare måste använda både hjärta och hjärna när man fattar beslut.
https://www.expressen.se/ledare/viruset-hotar-ekonomin-lika-mycket-som-halsan/
https://www.expressen.se/dinapengar/nya-debatten-hur-manga-liv-kostar-en-ekonomisk-krasch/
Nu är tider då vi mer än vanligt behöver hjälpas åt att vara kreativa. Kreativa för att bättre skydda våra svagaste invånare mot Coronaviruset och kreativare för att hålla våra ekonomiska hjul snurrande. För varje timme som går känns de ekonomiska utmaningarna extremt stora. Låt oss hjälpas åt att komma på hur vi kan minska de ekonomiska smällarna av Coronakrisen. Låt idéerna flöda!
Fria idéer som fritt delas är kreativitetens guld. Våra universitet måste få verka under full frihet. Annars stagnerar vårt samhällsbygge. Annars politiseras våra viktigaste lärosäten. Det är ingen klok utveckling. Det är inte enbart på våra högsta lärosäten som friheten måste få råda i kombination med ”högt i tak”. Friheten att tänka fritt är mycket värdefull i hela det svenska samhället för att kreativiteten ska göra stor samhällesnytta. Inga begränsningar? Självklart, de lagliga begränsningar som gäller alla invånare jämlikt. Men inte något PK styrt av rådande politiska vindar och mediernas smak. PK löser inte problem tillräckligt fort. PK hindrar nödvändigt kreativt tänkande som till exempel är nödvändigt för att ett litet land som Sverige ska vara konkurrenskraftigt.
http://www.frihetsformedlingen.se/frihetsburen-tankar-filosofi-lite-historia/
Nedan artikel i GP är läsvärd. Stoppa PK-tänk på våra universitet!
”På Uppsala universitet får man inte säga n-ordet även om man varnat i förväg och syftet är att förklara hur studenter kan söka i historiska arkiv där ordet tyvärr förekommer ofta. På universitetet i Lund tvingades en lärare i psykologi nyligen bort efter att inte ha fäst tillräckligt avseende vid icke-binära personer i undervisningen, alltså de som inte identifierar sig som man eller kvinna.”
https://www.gp.se/ledare/vetenskapsrådets-direktiv-måste-skrivas-om-1.25485028”På Uppsala universitet får man inte säga n-ordet även om man varnat i förväg och syftet är att förklara hur studenter kan söka i historiska arkiv där ordet tyvärr förekommer ofta. På universitetet i Lund tvingades en lärare i psykologi nyligen bort efter att inte ha fäst tillräckligt avseende vid icke-binära personer i undervisningen, alltså de som inte identifierar sig som man eller kvinna.”
Dagens besvikelse
De som inte bidrar till att vi klarar Coronakrisen bättre än sämre. Paulina Neuding formulerar det bra nedan i en krönika i Dagens Samhälle. Du, jag och alla andra enskilda samhällsinvånare har ett stort ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vara rädda om varandra.
”Att platta till kurvan är ett kollektivt projekt som inte bara kräver insatser från myndigheter, utan från varje enskild medborgare, oavsett om man själv är gammal eller ung, sjuk eller frisk.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/du-kanske-inte-ar-orolig-men-allt-handlar-inte-om-dig-31821
Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag tjatar vidare om att lämpliga ledare måste använda både hjärta och hjärna när man fattar beslut.
https://www.expressen.se/ledare/viruset-hotar-ekonomin-lika-mycket-som-halsan/
https://www.expressen.se/dinapengar/nya-debatten-hur-manga-liv-kostar-en-ekonomisk-krasch/
lördag 21 mars 2020
Redundans
Säkerhetstänkande
Förutom att jag är tränad i krisvård inom det svenska försvaret har jag inom IT- och Telecom industrin tränats i att säkerställa redundans för kritiska system. Det innebär att man har ett säkerhetstänkande som gör att om ett system stannar tar det andra över. Jag var helt emot nedmonteringen av värnplikten i Sverige. Jag var också mycket kritisk till att civilförsvarsförmågan mer eller mindre avvecklades. Det var kortsiktigt billigare men långsiktigt ansvarslöst. Vissa verksamheter är viktiga att prioritera. Ett väl fungerande Försvar, inklusive civilförsvar, kan ses som en försäkring. En försäkring som är utmärkt att ha glädje av i tider som nu.
https://www.sunet.se/blogg/redundans-ar-allt/
GP skriver läsvärt om hur viktigt det är att tänka och arbeta långsiktigt även inom politiken. Även om en mandatperiod är fyra år.
"Den svenska krisberedskapen har varit eftersatt i över 20 år."
"Konsekvensen är att sjukvårdspersonalen kommer att behöva utsätta sig för risker som den, om den svenska krisberedskapen hade varit bättre, hade sluppit. Läkare från olika sjukhus i Sverige har kontaktat ledarsidan och varnat för att sådant som skyddsutrustning och testkit är slut. Personalen behöver möta smittade patienter genom att hålla ett papper framför mun och näsa, säger en läkare till GP ledare. Till Aftonbladet varnar en akutsjuksköterska att hygienkraven sänks av bristen (15/3)."
"En avgörande anledning till att Sverige befinner sig i ett otillfredsställande läge är att totalförsvaret monterades ner för 30 år sedan. 1990 hade Sverige 50 fältsjukhus med 10 000 vårdplatser. Varje sjukhus hade en intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer (DN 15/3)."
"Men allt det där avvecklades. Anledningen är att man på 1990-talet, efter Kalla krigets slut, trodde att kriser hörde dåtiden till. Sverige var inte ensamt om att rusta ner, men gick längre än många andra länder."
https://www.gp.se/ledare/skydda-den-som-skyddar-sverige-1.25602369
Dagens besvikelser
Egoistiska inom fastställda krisgrupper som struntar i att respektera krav på stor försiktighet. De vägrar ta sitt ansvar för att trycket på intensivvården ska minimeras. Även riskgrupper kan fortsätta att leva MEN ska hålla ordentliga avstånd från andra, tvätta händerna mer än andra och om hemtjänst kräva att omsorgs/vårdpersonalen 1) tvättar sina händer med tvål i 30 sekunder 2) täcker sin mun och näsa på något sätt.
”Men den välmenande rekommendationen blev startskottet för ett generationsgräl. För det tog inte lång tid förrän kända 70-plussare började protestera.
”Ni 70-plussare kan. Och bör. Ni behöver förstås inte låsa in er: gå ut, promenera, njut av spirande vårtecknen. Men minimera de sociala kontakterna. Det är den samhällsuppgift som tillkommer er i coronans krävande tid.”
https://www.expressen.se/ledare/ni-har-ett-jobb-70-plussare-hall-er-undan-fran-viruset/
Malcom Kyeyune. Jag tycker mycket av hans tyckande är klokt. Jag delar dock inte helt hans kritik av statens Coronahantering. Det är alltid klokt att lyssna på relevanta experter. Problemen med politikers roll i sammanhanget är att det är både viktigt och klokt att lyssna på många olika experter. Och utifrån helhetsperspektiv fatta kloka balanserade beslut. För att klara det måste våra ledande politiker ha goda kunskaper och erfarenheter. Tyvärr är inte många ledande politikers meritförteckningar imponerande. Det blir självklart ett särskilt stort problem i kristider. Jag är inte kritisk mot enskilda politiker som själva tycker de är tillräckligt kompetenta för mycket svåra uppgifter. Jag är kritisk mot partisystemen som inte kan säkerställa minimikrav, kopplade till kompetens och erfarenheter, för krävande uppdrag. Vi talar trots allt om invånarnas bästa.
Jag delar dock Kyeyunes avslutande kritiska ord i ovan artikel. Det politiska systemet är uselt att ta ordentligt ansvar för sitt handlande. Vänskapskorruptionen är omfattande och det är dåligt för oss invånare.
”Människor i offentliga positioner i Sverige är inte överdrivet vana vid att ta ansvar. Våra politiker har likaså vant sig vid att kunna göra vad som helst, förskingra vad som helst, men ändå gå helt ansvarsfria till nästa toppjobb. Så beter sig inte experter; så beter sig ett frälse.”
Dagens stjärna
Agnes Wold. Ja, jag tror vi svenskar kommer att gå minst illa ur denna coronakris än många andra länders människor.
– Föräldrar och nationalekonomer ska vara tacksamma för att svenska Folkhälsomyndigheten än så länge förordar att förskolor och grundskolor hålls öppna. I många andra länder är det utegångsförbud, säger professorn i klinisk bakteriologi.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/agnes-wold-sa-lange-skolorna-ar-oppna-kan-sverige-klara-sig-battre/
Förutom att jag är tränad i krisvård inom det svenska försvaret har jag inom IT- och Telecom industrin tränats i att säkerställa redundans för kritiska system. Det innebär att man har ett säkerhetstänkande som gör att om ett system stannar tar det andra över. Jag var helt emot nedmonteringen av värnplikten i Sverige. Jag var också mycket kritisk till att civilförsvarsförmågan mer eller mindre avvecklades. Det var kortsiktigt billigare men långsiktigt ansvarslöst. Vissa verksamheter är viktiga att prioritera. Ett väl fungerande Försvar, inklusive civilförsvar, kan ses som en försäkring. En försäkring som är utmärkt att ha glädje av i tider som nu.
https://www.sunet.se/blogg/redundans-ar-allt/
GP skriver läsvärt om hur viktigt det är att tänka och arbeta långsiktigt även inom politiken. Även om en mandatperiod är fyra år.
"Den svenska krisberedskapen har varit eftersatt i över 20 år."
"Konsekvensen är att sjukvårdspersonalen kommer att behöva utsätta sig för risker som den, om den svenska krisberedskapen hade varit bättre, hade sluppit. Läkare från olika sjukhus i Sverige har kontaktat ledarsidan och varnat för att sådant som skyddsutrustning och testkit är slut. Personalen behöver möta smittade patienter genom att hålla ett papper framför mun och näsa, säger en läkare till GP ledare. Till Aftonbladet varnar en akutsjuksköterska att hygienkraven sänks av bristen (15/3)."
"En avgörande anledning till att Sverige befinner sig i ett otillfredsställande läge är att totalförsvaret monterades ner för 30 år sedan. 1990 hade Sverige 50 fältsjukhus med 10 000 vårdplatser. Varje sjukhus hade en intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer (DN 15/3)."
"Men allt det där avvecklades. Anledningen är att man på 1990-talet, efter Kalla krigets slut, trodde att kriser hörde dåtiden till. Sverige var inte ensamt om att rusta ner, men gick längre än många andra länder."
https://www.gp.se/ledare/skydda-den-som-skyddar-sverige-1.25602369
Dagens besvikelser
Egoistiska inom fastställda krisgrupper som struntar i att respektera krav på stor försiktighet. De vägrar ta sitt ansvar för att trycket på intensivvården ska minimeras. Även riskgrupper kan fortsätta att leva MEN ska hålla ordentliga avstånd från andra, tvätta händerna mer än andra och om hemtjänst kräva att omsorgs/vårdpersonalen 1) tvättar sina händer med tvål i 30 sekunder 2) täcker sin mun och näsa på något sätt.
”Men den välmenande rekommendationen blev startskottet för ett generationsgräl. För det tog inte lång tid förrän kända 70-plussare började protestera.
Siw Malmqvist, 83, sa till Expressen att ”det låter ju inte klokt att jag ska skyddas. Jag är ju inte sjuk, jag är ju helt frisk. Det är bara min ålder som är lite högre.”
När tidningen ringde upp journalisten och publicisten Amelia Adamo, 73, svarade hon glatt: ”Jag har precis tränat på gymmet, nu ska jag på ett möte på Piratförlaget, vi hörs lite senare!” och tillade: ”70 är det nya 50. Jag är egentligen 53 år.”
”Ni 70-plussare kan. Och bör. Ni behöver förstås inte låsa in er: gå ut, promenera, njut av spirande vårtecknen. Men minimera de sociala kontakterna. Det är den samhällsuppgift som tillkommer er i coronans krävande tid.”
https://www.expressen.se/ledare/ni-har-ett-jobb-70-plussare-hall-er-undan-fran-viruset/
Malcom Kyeyune. Jag tycker mycket av hans tyckande är klokt. Jag delar dock inte helt hans kritik av statens Coronahantering. Det är alltid klokt att lyssna på relevanta experter. Problemen med politikers roll i sammanhanget är att det är både viktigt och klokt att lyssna på många olika experter. Och utifrån helhetsperspektiv fatta kloka balanserade beslut. För att klara det måste våra ledande politiker ha goda kunskaper och erfarenheter. Tyvärr är inte många ledande politikers meritförteckningar imponerande. Det blir självklart ett särskilt stort problem i kristider. Jag är inte kritisk mot enskilda politiker som själva tycker de är tillräckligt kompetenta för mycket svåra uppgifter. Jag är kritisk mot partisystemen som inte kan säkerställa minimikrav, kopplade till kompetens och erfarenheter, för krävande uppdrag. Vi talar trots allt om invånarnas bästa.
”Till att börja med handlar vurmen för experterna till tämligen stor del om en vilja att få folk att (okritiskt) lyda auktoriteter, snarare än att låta expertkunskap tala för sig själv. Låt mig ta ett mycket enkelt exempel på detta. Folkhälsomyndigheten och regeringen har under de senaste veckorna skyddat sig mot kritik genom att just peka på att kritikerna ofta (men inte alltid!) bara är glada amatörer, och att glada amatörer inte ska syssla med avancerade smittskyddspolitiska beslut.”
”Låt oss inte göra oss dummare än vad vi är. Det är mycket tydligt att sådana beslut handlar om ansvarsflykt, snarare än en vurm för upplysta och rationella beslut. Ovanpå detta finns det ganska stora problemet att experter i ett område som smittskydd faktiskt kan tycka helt olika saker, och att Sverige just nu befinner sig på efterkälken jämfört med många andra västländer. ”
”Lyssna på experterna!” kan således aldrig betyda ”stäng av hjärnan!”, i alla fall om det är ärligt menat, därför att den enskilda medborgaren faktiskt kommer behöva använda hjärnan för att väga de olika experternas åsikter mot varandra. Det är till och med en plikt för den enskilda medborgaren att försöka, i den mån det är möjligt, att sätta sig in i de stora frågorna som präglar hans eller hennes tid.”
https://www.gp.se/ledare/expertvurmen-är-ett-tecken-på-ansvarsflykt-1.25716540Jag delar dock Kyeyunes avslutande kritiska ord i ovan artikel. Det politiska systemet är uselt att ta ordentligt ansvar för sitt handlande. Vänskapskorruptionen är omfattande och det är dåligt för oss invånare.
”Människor i offentliga positioner i Sverige är inte överdrivet vana vid att ta ansvar. Våra politiker har likaså vant sig vid att kunna göra vad som helst, förskingra vad som helst, men ändå gå helt ansvarsfria till nästa toppjobb. Så beter sig inte experter; så beter sig ett frälse.”
Dagens stjärna
Agnes Wold. Ja, jag tror vi svenskar kommer att gå minst illa ur denna coronakris än många andra länders människor.
– Föräldrar och nationalekonomer ska vara tacksamma för att svenska Folkhälsomyndigheten än så länge förordar att förskolor och grundskolor hålls öppna. I många andra länder är det utegångsförbud, säger professorn i klinisk bakteriologi.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/agnes-wold-sa-lange-skolorna-ar-oppna-kan-sverige-klara-sig-battre/
fredag 20 mars 2020
MSB
Krisberedskap
"En svensk tiger" var ett propagandauttryck som användes under andra världskriget i Sverige för att uppmana människor att inte sprida viktig information till eventuella fiender. I dagens samhälle är det näst intill omöjligt att hantera informationsflöden då vi har sociala medier, snabb mobil kommunikation och allt fler lever i tätbefolkade områden där mun till mun budskap snabbt sprider sig till många. I en värld där också många inte lärt sig att vara mycket källkritiska skapar det nya kommunikationsproblem för dem som har viktiga budskap att förmedla.
I morse var jag på ett frukostmöte med ledningen för Uppsala universitet. Bland andra deltog landshövding Göran Enander på mötet. I dagsläget är det ur ett invånare- och företagarperspektiv olyckligt att olika delar av länets offentliga verksamheter kommunicerar olika budskap om om man ska gå till arbetet eller ej. Läget är tillräckligt förvirrande och skrämmande för många. Då behöver det offentliga hjälpas åt att tala med en gemensam röst istället för att sända ut olika budskap. I nuläget borde det vara självklart att alla som inte har sjukdomssymptom fortsätter att gå till sina arbeten och samtidigt följer de försiktighetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Så länge som möjligt måste vi säkerställa att vårt samhälle fungerar, annars går vi en onödigt mörk framtid till mötes. Parallellt med att vi alla agerar så ska vi hjälpas åt att mycket bättre än vanligt skydda våra mest sårbara invånare från att bli smittade av Coronaviruset. Genom att agera så kan vi jämna ut behovet av intensivvård och bättre klara av att hjälpa de få av våra invånare som får livshotande konsekvenser av en Coronasmitta.
Ett viktigt skäl för oss alla att hålla distans och ständigt tvätta händerna är att skydda all vår viktiga sjukvårdspersonal och våra poliser från att bli sjuka. Då talar vi inte enbart om risken för Corona utan vanliga kraftiga förkylningar etc. Att vi har tillgång till så många som möjligt av vår viktiga sjukvårdspersonal, och poliser, är i nuläget mycket viktigt.
https://www.msb.se
https://www.beredskapsmuseet.com/en-svensk-tiger
https://www.lansstyrelsen.se/download/18.5776ebef1633fba4a974989/1539241714229/2013-105.pdf
Nyligen gav Myndigheten för Samhällsberedskap, MSB, ut en broschyr som heter "Om krisen eller kriget kommer." Jag bifogar den broschyr som nyligen skickades ut till svenska hushåll. I ljuset av att det är mycket mer sannolikt med en pandemi än ett militärt anfall är det intressant att konstatera att en liknande kris som den vi har nu inte fanns bland MSBs viktigaste scenarier att förbereda oss invånare på. Trots att pandemier kommer med jämna mellanrum.
https://rib.msb.se/filer/pdf/28494.pdf
Dagens besvikelse
Att inte meritokrati gäller inom politiken. Meritokrati råder inom nästan alla andra verksamheter i det svenska samhället. Det är en klok ordning som skapar bäst förutsättningar för att vårt unika samhälle ska utvecklas bättre än andras samhällen. Hur många ledande politiker tror du fått kvala in till sina viktiga funktioner utifrån kvalificerade intelligenstester, omdömestester, relevanta kunskaper och relevanta erfarenheter? Är det meritokrati som avgjort urvalet till ledarroller inom partierna i riksdagen? Nej. Partisystemens logik, inte meritokrati, sköter urvalen. Hur kan någon Uppsalabo vilja företrädas av så okvalificerade personer? Det innebär ett högt pris! Och det innebär inte att de är dåliga personer, ”bara” okvalificerade för uppdragen de axlat. Det är inte bra för oss invånare och vi måste bli bättre på att säkerställa lämpliga meriter hos dem som ska företräda oss politiskt. Det håller inte att säga att det är tjänstemännen som ska vara kompetenta. Eftersom det är politikerna som utgör högsta ledning måste självklart även de vara kvalificerade för svåra uppdrag om dessa uppdrag ska skötas väl för oss invånare.
Vi behöver demokratisk förnyelse! Syna Utvecklingspartiet Demokraterna! Om du ger oss en chans hoppas jag att du röstar på oss år 2022.
Dagens stjärnor
Kerstin Hessius. Det är ekonomiskt allvar nu! Varför förs inte en lika öppen ekonomisk krisdebatt som om sjukvårdsutmaningar med för hög belastning på för få intensivvårdsplatser? Det ekonomiska läget är mycket allvarligt och Hessius gav mycket tydligt uttryck för det på Aktuellt igår.
https://www.di.se/nyheter/ap-fondens-vd-vi-har-11-september-varje-dag/
Expressens ledare. Det är extrema samhällskostnader som den potenta Coronainfluensan skapar. Helt otrolig utveckling.
"En svensk tiger" var ett propagandauttryck som användes under andra världskriget i Sverige för att uppmana människor att inte sprida viktig information till eventuella fiender. I dagens samhälle är det näst intill omöjligt att hantera informationsflöden då vi har sociala medier, snabb mobil kommunikation och allt fler lever i tätbefolkade områden där mun till mun budskap snabbt sprider sig till många. I en värld där också många inte lärt sig att vara mycket källkritiska skapar det nya kommunikationsproblem för dem som har viktiga budskap att förmedla.
I morse var jag på ett frukostmöte med ledningen för Uppsala universitet. Bland andra deltog landshövding Göran Enander på mötet. I dagsläget är det ur ett invånare- och företagarperspektiv olyckligt att olika delar av länets offentliga verksamheter kommunicerar olika budskap om om man ska gå till arbetet eller ej. Läget är tillräckligt förvirrande och skrämmande för många. Då behöver det offentliga hjälpas åt att tala med en gemensam röst istället för att sända ut olika budskap. I nuläget borde det vara självklart att alla som inte har sjukdomssymptom fortsätter att gå till sina arbeten och samtidigt följer de försiktighetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Så länge som möjligt måste vi säkerställa att vårt samhälle fungerar, annars går vi en onödigt mörk framtid till mötes. Parallellt med att vi alla agerar så ska vi hjälpas åt att mycket bättre än vanligt skydda våra mest sårbara invånare från att bli smittade av Coronaviruset. Genom att agera så kan vi jämna ut behovet av intensivvård och bättre klara av att hjälpa de få av våra invånare som får livshotande konsekvenser av en Coronasmitta.
Ett viktigt skäl för oss alla att hålla distans och ständigt tvätta händerna är att skydda all vår viktiga sjukvårdspersonal och våra poliser från att bli sjuka. Då talar vi inte enbart om risken för Corona utan vanliga kraftiga förkylningar etc. Att vi har tillgång till så många som möjligt av vår viktiga sjukvårdspersonal, och poliser, är i nuläget mycket viktigt.
”På svenska sjukhus råder brist på testkit för smittkontroll. Det saknas dessutom skyddskläder och utrustning för att vårda de med andningssvårigheter. Läkare och sjuksköterskor gör vad de kan med vad de har. Vi får hoppas att belastningen inte ökar på samma sätt som i Italien.”
”Det går inte att behålla personal i beredskapslager. Även om det går att kalla in pensionerad och tjänstledig personal. Däremot går det faktiskt att hålla sig med reservlager av nödvändig sjukvårdsutrustning. Detta har Sverige tyvärr inte gjort. Vi förlitar oss på att marknadsflödena ska vara intakta även i en kris. Men så fungerar det inte i praktiken.”
https://www.gp.se/ledare/när-krisen-kommer-är-det-tomt-i-sjukvårdslagren-1.25482455https://www.msb.se
https://www.beredskapsmuseet.com/en-svensk-tiger
https://www.lansstyrelsen.se/download/18.5776ebef1633fba4a974989/1539241714229/2013-105.pdf
Nyligen gav Myndigheten för Samhällsberedskap, MSB, ut en broschyr som heter "Om krisen eller kriget kommer." Jag bifogar den broschyr som nyligen skickades ut till svenska hushåll. I ljuset av att det är mycket mer sannolikt med en pandemi än ett militärt anfall är det intressant att konstatera att en liknande kris som den vi har nu inte fanns bland MSBs viktigaste scenarier att förbereda oss invånare på. Trots att pandemier kommer med jämna mellanrum.
https://rib.msb.se/filer/pdf/28494.pdf
Dagens besvikelse
Att inte meritokrati gäller inom politiken. Meritokrati råder inom nästan alla andra verksamheter i det svenska samhället. Det är en klok ordning som skapar bäst förutsättningar för att vårt unika samhälle ska utvecklas bättre än andras samhällen. Hur många ledande politiker tror du fått kvala in till sina viktiga funktioner utifrån kvalificerade intelligenstester, omdömestester, relevanta kunskaper och relevanta erfarenheter? Är det meritokrati som avgjort urvalet till ledarroller inom partierna i riksdagen? Nej. Partisystemens logik, inte meritokrati, sköter urvalen. Hur kan någon Uppsalabo vilja företrädas av så okvalificerade personer? Det innebär ett högt pris! Och det innebär inte att de är dåliga personer, ”bara” okvalificerade för uppdragen de axlat. Det är inte bra för oss invånare och vi måste bli bättre på att säkerställa lämpliga meriter hos dem som ska företräda oss politiskt. Det håller inte att säga att det är tjänstemännen som ska vara kompetenta. Eftersom det är politikerna som utgör högsta ledning måste självklart även de vara kvalificerade för svåra uppdrag om dessa uppdrag ska skötas väl för oss invånare.
Vi behöver demokratisk förnyelse! Syna Utvecklingspartiet Demokraterna! Om du ger oss en chans hoppas jag att du röstar på oss år 2022.
Dagens stjärnor
Kerstin Hessius. Det är ekonomiskt allvar nu! Varför förs inte en lika öppen ekonomisk krisdebatt som om sjukvårdsutmaningar med för hög belastning på för få intensivvårdsplatser? Det ekonomiska läget är mycket allvarligt och Hessius gav mycket tydligt uttryck för det på Aktuellt igår.
https://www.di.se/nyheter/ap-fondens-vd-vi-har-11-september-varje-dag/
Expressens ledare. Det är extrema samhällskostnader som den potenta Coronainfluensan skapar. Helt otrolig utveckling.
"I det lilla märks den ekonomiska nedgången redan nu genom förtvivlade meddelanden från krögare, hotellägare och frisörer som vittnar om hur kunderna från en dag till en annan bara försvann. I det stora yttrar sig krisen i varsel om uppsägningar för tusentals personer i Sverige och i kraftiga produktionsfall. I Kina räknar man med en minskad bruttonationalprodukt om 20 procent under det första kvartalet - så illa har det inte varit sedan kulturrevolutionen."
"Ett problem är att det saknas internationell koordination. Många länder agerar på egen hand på ett helt annat sätt än vad som skedde under finanskrisen 2008. Tyskland gjorde stor skada genom att ensidigt stoppa exporten av sjukvårdsmateriel. Det gör att förtroendet för förbundskansler Angela Merkel är sargat när hon nu försöker underlätta varuflödet på EU:s inre marknad. Bristen på internationellt ledarskap riskerar att fördjupa krisen."
https://www.expressen.se/ledare/viruset-hotar-ekonomin-lika-mycket-som-halsan/