Offentliga finanserna viker kraftigt
Det är bra att våra samhällen runt om i Sverige, och det övergripande gemensamma, på många sätt samarbetar för att lösa Coronakrisen så bra som möjligt. Vi kommer att fixa den. Det kom en tid även förr då effekterna av liknande pandemier var mycket mer förödande och möjligheterna till hjälp nästan obefintliga. Redan innan Coronakrisen visste Sveriges politiker att vi av många skäl står inför mycket svåra tider. Vissa tror att redan höga löneskatter kan höjas utan att problemen blir större. Det tror inte jag. När allt färre ska försörja allt fler (försörjningskvoten) krävs andra grepp. Då krävs reformer som gör att vi löser det vi vill få gjort på smartare sätt. Och att reformerna gör att vi får en hållbar migrationspolitik parallellt med en betydligt bättre integrationspolitik.
https://www.sociology.su.se/utbildning/demografi/demografi-1.20230
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/befolkning/befolkningsstruktur/
http://www.regionfakta.com/vastra-gotalands-lan/befolkning-och-hushall/befolkning/forsorjningskvot/
Under en tid har statens finanser varit goda. Personligen ser jag på de svenska offentliga finanserna både uppbrutet och sammanslaget. När man gör det inser man tydligt att redan innan Coronakrisen så var de offentliga finanserna ansträngda. En nation är väl ändå summan av sina offentliga delar? Coronakrisen har redan mycket synliga effekter på kommuners, regioners och statens ekonomi. När arbetslösheten kraftigt ökar minskar de offentliga inkomsterna snabbt parallellt med att kostnaderna för försörjningsstöd och andra stöd ökar kraftigt. Vad innebär detta i praktiken? Det innebär att våra samhällen antingen snabbt kommer att kraftigt försvagas eller att vi mycket snart kommer igång med möjligt förbättrings och reformarbete som hjälper oss att hitta nya positivare vägar framåt. Jag är övertygad om att vi kan klara av det. Detta viktiga arbete kräver nytänkande, mod, handlingskraft, kompetens, erfarenhet och tillräcklig politisk enighet. Den politiska enigheten behöver en framtidsambition som flera av våra politiska krafter kan enas om. Det brådskar.
Häkan Boström, GP, bjuder på viktiga perspektiv kopplade till Coronakrisen nedan. Det är inte bara Coronakrisen som kräver att vi slutar med dum polarisering, vi behöver också "rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet" genom att börja reformera Sverige för att klara en ny tid. Självklart ska alla partier som fått folks förtroende att företräda dem i kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdag få vara med och ta ansvar. Allt annat är korkat och demokratiskt vidrigt.
"Det har i flera år talats om en polarisering i den svenska debatten. Det må vara hänt. Men just nu hotas vi alla av samma motståndare – coronaviruset. En fiende som inte tar hänsyn till partifärg. I en sådan situation får man faktiskt lägga de normala politiska meningsskiljaktigheterna åt sidan och koncentrera sig på att tillsammans försöka rädda liv och upprätthålla medborgarnas säkerhet."
"Det rimliga vore att alla partier bjuds in, medan de som motsätter sig eventuella beslut får stå för det offentligt. Väljarna kommer inte belöna bråkmakare, förutsatt att de fått chansen att ta ansvar och sitta med vid bordet vill säga."
https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-allvar-nu-g%C3%B6teborgspolitiker-1.25984803
Dagens besvikelse
Politiker som länge levt i förnekelse om att Sverige tappar konkurrenskraft och att det offentliga systemet överkonsumerar resurser. Den offensiva penningpolitiken, de ständiga försvagningarna av den svenska kronan, en ohållbar migrationspolitik, en misslyckad integrationspolitik, sedan länge misslyckad politisk förmåga att fokusera på huvudsaker och nu Coronakrisen. Om det stora flertalet svenskar ska få det rimligt bra i framtiden krävs nu kunniga, erfarna och modiga företrädare för oss invånare. Politiker med omfattande verklighetsförankring. Nu krävs kraftigt reformprocess i Sverige om vi ska ha någon chans att lyckas försvara ett högt generellt välstånd.
https://www.di.se/nyheter/livsfarligt-vraka-pengar-over-landets-hasardspelare/
https://www.di.se/live/imf-chefen-global-recession-aldrig-sett-varldsekonomin-sta-still/
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/23/pr2098-imf-managing-director-statement-following-a-g20-ministerial-call-on-the-coronavirus-emergency
https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/27/sp032720-opening-remarks-at-press-briefing-following-imfc-conference-call
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Prognoser-om-ekonomin/
Jag hoppas verkligen att Viktor Barth-Kron får rätt. Alla års flum- och bifrågepolitik måste få ett slut! Nu måste vi fokusera på huvudfrågor och lösa allvarliga problem. En del av värdet som Utvecklingspartiet Demokraterna erbjuder är fokus på huvudfrågor. Det brådskar att få igång det nödvändiga reformarbetet som försvarar svensk attraktion och konkurrenskraft.
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/coronakrisen-valter-bordet-sa-har-forandras-politiken/
Dagens stjärna
Magnus Stenlund, mycket kompetent inom kredithantering. Intervjuas av SwebbTV. Du som läst min blogg de senaste sju åren kommer att känna igen resonemangen om vilka risker som byggts upp i svenska ekonomier. Och självklart är riskbedömningen av vår offentliga ekonomi bara korrekt när kommuner, region och statens verksamheter synas som en helhet. Lyssna på vad han säger. Ett misskött Sverige är i, och går mot, tuffa tider. Nu krävs omfattande reformer, kreativt tänkande och att vi vårdar våra stjärnor. Vänsterkrafter tror inte att det gör något att våra stjärnor packar och lämnar landet om man inte fattar att det finns rimliga gränser för skattetryck. Sverige står inför en mycket svår städperiod parallellt med att vi måste vara kreativa och skapa nya sätt att återvinna ett högt generellt välstånd. Det som kommer nu kan jämföras med det städjobb som krävdes under början och mitten av 90-talet. Det var tufft. Det blir många tuffa år framåt. Känner du dig trygg med kompetensen och erfarenheten hos dem som ska leda det offentliga Sverige?
https://youtu.be/uKHjDfR4xSE
https://swebbtv.se/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar