Trygghetssystem är bra för välståndet
Lathet gynnar ingen. Möjligen den late som lyckas leva gott utan att anstränga sig mycket igenom ett liv. För helheten är det dock ingen modell för att skapa ett samhälle med högt generellt välstånd. "Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk", det känner alla framgångsrika lagbyggen till.
Allt fler människor i Sverige är egenanställda i någon form av företagsform. Det talas ofta om att vi allt mer går in i Gig-ekonomin där det är verkligheten för de flesta att vara egenanställda. Vissa väljer den vägen för att det ger högre intäkter och mer upplevd personlig frihet. Allt fler tvingas till den arbetsformen för att de inte lyckas få en fast anställning. Tryggheten för människor som är konsulter i en eller annan form är att de håller sig duktiga inom sitt yrke, att de ständigt presterar på topp och hela tiden säkerställer nya intäktsmöjligheter. I tider som nu drabbas även mycket kompetenta och hårt arbetande konsulter av avbokningar av uppdrag. De som sparat för ”regniga dagar” har en viss trygghet. De som inte sparat drabbas hårt och får snabbt stora personliga ekonomiska problem. Det som händer nu för väldigt många av dessa hårt slitande personer kommer förhoppningsvis leda till att även dessa personer erbjuds bättre försäkringslösningar för tuffa perioder som nu. Väldigt många mycket skickliga människor är egenföretagare. Egenföretagare i massor av olika expertkompetenser som de erbjuder andra att köpa. I det nya samhälle som växer fram behöver vi säkerställa goda och prisvärda försäkringslösningar för dessa människor. Vissa A-kassor är tillgängliga för företagare. Med en sannolik Gig-utveckling är det klokt att tänka till ordentligt om hur detta system stärks.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7437450
https://www.a-kassa.se/egen-f%C3%B6retagare
https://www.onepartnergroup.se/inspiration/trender/vad-ar-egentligen-gig-ekonomi
Att Magdalena Andersson och company säger att de ska lätta upp regelverket kopplat till A-kassan kan låta bra. Vad hände med det som lyfts fram så mycket i Coronakampen, det egna ansvaret? Varför ska någon betala A-kasseavgifter (försäkring) om man ändå får hjälp när det blåser ordentligt? Jag tycker logiken haltar och tycker att man ska vara mycket försiktig med att göra undantag från det egna ansvaret för vuxna, röstberättigade, att välja eller inte välja att köpa försäkringar. Och ta konsekvenserna av sina val. Ur ett kommunalt perspektiv tycker jag dock det är bra om våra statliga skattepengar minskar trycket på ökade kommunala utgifter för försörjningsstöd. Det egna ansvaret är samtidigt viktigt att upprätthålla i alla sammanhang.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/snabbkollen/villkor-for-a-kassa-sanks
Det egna ansvaret lyfts regelbundet fram i statens Corona-kommunikation. Det är intressant att ta del av utländska reflektioner av hur Sverige avviker från de flesta andra i kampen mot Covid-19. Bland annat beskriver dessa artiklar nationella kulturella drag som de upplever att vi har. Tänka sig att det tycks finnas sådana....(ironi). I den brittiska tidningen The Guardian kan man läsa den nedan intressanta artikeln. Många som studerar oss tycker inte vi tar hoten på tillräckligt stort allvar. Och många tycker att vårt beteende hotar deras trygghet. Precis som författaren skriver kommer världen få ett framtida facit om vilka som gjorde bäst insatser. Bäst ur ett helhetsperspektiv när många trygghetsperspektiv vägs in.
”Orla Vigsö, a professor of crisis communications at Gothenburg University, sums up the dilemma. “People are starting to ask: are others stupid and paranoid? Or is Sweden doing it wrong?””
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/30/catastrophe-sweden-coronavirus-stoicism-lockdown-europe?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR21wiH7bKOJC6cGFCLAsn9UboIdDfXm795saz0hZVFj4_iFy8KliR7CJIg
Dagens besvikelse
Arbetslösheten skenar och varslen slår alla rekord. Sverige går mot ännu tuffare tider än dem vi redan tidigare visste väntade på grund av våra demografiska problem. Kraftigt minskade skatteintäkter i kombination med kraftigt ökade bidragsbehov försämrar snabbt de offentliga finanserna. Vad tror du det innebär ”runt hörnet”?
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/historiskt-hoga-varsel-6992191
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kraftig-okning-av-arbetsloshet-i-stockholm
Dagens stjärna
Carolina Klüft. En av Sveriges bästa idrottare någonsin, och dessutom en fantastisk personlighet. I morse var hon med på TV4 och berättade om den usla hälsoutvecklingen bland våra barn. En mycket stor andel av våra barn rör sig för lite och äter för mycket onyttig mat. Tydliga klasskillnader syns också mellan barnen. Och självklart är Det stora sockerintaget ett stort problem. Som du vet som följer min blogg är jag också mycket engagerad i dessa viktiga frågor. Jag blir provocerad av att så många struntar i att ta ordentligt i dessa viktiga frågor. Det går att äta och dricka gott om man jobbar med att balansera det med regelbunden fysisk aktivitet och att inte frossa för mycket i mat. Minst hälften av alla barn som idag får en mycket ohälsosam start på sitt liv kan räddas om vi tar detta problem på större allvar. Vi föräldrar har ett stort ansvar att uppmuntra våra barn till mycket regelbunden fysisk aktivitet. Det viktiga och svåra uppdraget har även jag. Jag behöver kämpa bättre.
https://www.expressen.se/sport/foreningsliv/orovackande-viktigt-att-samhallet-agerar/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar