Branschsegregation
Jag håller med Carola Lemne, VD på Svenskt Näringsliv, då hon pekar på branschsegregationen som huvudskäl till varför t ex löneskillnaderna mellan män och kvinnor är stora. Kvinnor arbetar i stor omfattning inom offentlig sektor och inom offentligt ägda företag. Män mycket mer inom näringslivet och särskilt inom välavlönade högteknologiska bolag. Och varför är de flesta företagare i globala branscher mycket oftare män? Jag har t ex inte träffat en enda kvinna som byggt ett framgångsrikt IT eller spelbolag. Varför är det så? Möjligheten att försöka bygga företag är ju öppen för alla! Det är viktigt att fortsätta att arbeta bort strukturella och bevisliga orättvisor men i grunden anser jag att Lemne är närmast verkligheten. Och jag anser att könsperspektivet ofta är ett tankespöke bland främst politiker som vill skapa en "bra" politisk plattform för sig själva. Könsperspektivet är inte det viktigaste (bortsett från att jobba bort omotiverade skillnader) utan det ska i min värld vara kompetens och erfarenhet som ska avgöra, meritokrati. Då är det individer det handlar om! Inte kön eller etnicitet eller sexuell läggning som ska avgöra vem som kvalificerar sig till olika uppdrag. Om det innebär att vi om tio år har kvinnor på 80% av alla börsbolagens styrelser, då ska det vara så!
Huvudfrågorna kopplade till det som beskrivs som strukturella jämställdhetsproblem är:
- hur blir fler kvinnor företagare och anställda inom näringslivet?
- varför accepterar kvinnor att de generellt tar ett mycket större ansvar för hemmets sysslor än män?
Ovan huvudfrågor har stora utmaningar. Den ena är p g a vänsterns problem med vinster och bolag inom skola, omsorg och vårdområdet. Det är ju en stor chans för just kvinnor att inte vara offentliganställda och att driva egna företag byggda på tidigare kunskap och erfarenhet. Den andra är att familjers arbetsfördelning i hemmet är väl lite svårt även för vänstermänniskor att förändra....
Integration
Och där det verkligen finns stora utmaningar i jämställdhetsarbetet är bland många av våra nysvenskar. De kommer ofta från mycket patrialkala samhällen. Igår fick vi höra mycket i media om kvinnors fruktansvärda villkor i Afganistan. Och det är inte bara våra nysvenskar från Afganistan som kommer från patrialkala stam/klan samhällen. Den kulturen är stark i Somalia och i många länder i Mellanöstern. Läs gärna bifogad artikel om könsstympning.
Många kramar till världens kvinnor! Ni är fantastiska!
http://mobil.dn.se/ekonomi/hur-kan-arbetsmarknaden-bli-mer-jamstalld/
Och det är inte bara i Uppsala där kvinnor leder många verksamheter!
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sokes-kvinnan-som-satter-sverige-pa-kartan-1/
http://mobil.dn.se/arkiv/nyheter/kvinnor-vagar-ta-strid-tack-vare-malala
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar