Allt mörkare
Dns ledarskribent Peter Wolodarski blir allt mörkare i sin prognos av Europas utveckling. Visst ser det myckt jobbigt ut. Många lever definitivt över sina tillgångar och sin intjäningsförmåga (gäller både privatpersoner, företag och länder). De bruna krafterna, med enkla lösningar på svåra strukturella problem, växer sig starkare. Finansbranschens kortsiktiga klippare fortsätter att kortsiktigt sko sig så gott de kan. "Det är ju deras uppgift" för att citera en av de tre fransmän som under de senaste tre åren spekulerat bort massor av miljarder på bekostnad av aktieägare, sparare och skattebetalare. Eftersom vi sannolikt inte kommit så långt att vi åter börjar kriga i Europa får nog krafttag tas för en separation mellan nord och syd Europa avseende valutasamarbetet. Självklart leder det kortsiktigt till en ännu värre Europeisk situation men vad är alternativen? Hellre ännu jobbigare en kortare stund till och sedan uppgång än att Europa åter upplever 30 år av mörker.
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-det-som-inte-fick-handa-kan-vara-pa-vag-att-ske
Integration
Glädjande att allt fler verkar ta integrationsproblematiken på större allvar! Bara för att beskriva ett perspektiv på hur dåliga vi är på integration i Sverige så har vi inom OECD den största skillnaden i sysselsättning mellan in och utrikesfödda! Skillnaderna är idag cirka 15%. Om klyftan försvann skulle det offentliga kunna spara tiotals miljarder varje år. Veckans affärer gjorde för ett tag sedan en uppskattning av vad en ordentlig förbättring av integrationen skulle innebära i förbättrade offentliga finanser. De kom fram till den nätta summan 34 miljarder kronor per år.
Om du läser DN debatt om integration 17/11 2010, UNTs ledare om integration 1/12 2010 och dessutom DNs debattartikel den 30/4 2011, om ny modell för LAS, då får du en tydlig uppfattning om vad som är problemen med vår integrationspolitik och varför många invandrare inte ges bättre förutsättningar att bli en bidragande del av vårt samhälle. Om inte medmänsklighet räcker som skäl för förbättringar, är inte + 34 miljarder kronor per år ett gott motiv? Vad tycker du? När skolor i Gottsunda, invandrartätt område i Uppsala, bedriver väldigt framgångsrikt skolarbete tycks andra skolor som presterar sämre inte vilja lära av de som lyckats bra. Varför är det så?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5132846
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar