fredag 6 september 2024

Skuldberg

Snabbt accelererande skulder

Visst kan man tycka att människor får skylla sig själva om de konsumerar mer än vad de har råd med. Det egna ansvaret är alltid stort för våra handlingar. Samtidigt är det återkommande obegripligt för mig att den svenska staten tillåter ockerräntor. Att svenskarna generellt sparar mer än på länge är med tanke på mångas skuldbördor mycket bra. Med det sagt är de socioekonomiskt sämst ställda, som är självförsörjande, fortsatt utsatta för höga skatter och ofta ockerlån. Kronofogdemyndigheten har nyligen beskrivit hur ärendena hos dem kraftigt ökat det senaste året.

Det offentliga gör på tok för mycket idag som ska finansieras via skattsedeln. Eller som är påtvingade avgifter för någon offentlig verksamhet. Det dränerar invånarna på för mycket pengar. Donald Trump lanserade nyss ett sparprogram i USA som ska ledas av Elon Musk om Trumpen vinner valet i november. Ett liknande sparpaket skulle kraftigt stärka Sverige. Men vem skulle leda det programmet här? Bert Karlsson eller Jan-Emanuel Johansson kanske…

Staten och den övriga offentliga sektorn har blivit ett samhällsekonomiskt problem då den svällt sjukt mycket. Det måste få ett slut. Parkinsons lagar gäller även i näringslivet och motkraften heter ägarmakt. I det offentliga är politiker ägarrepresentanterna. Förutom att det offentliga belastar oss invånare med för höga skatter och avgifter tillåter också staten att ockerlån får förekomma! Att inte det ändrats sedan länge är samhällsekonomiskt sjukt och drabbar främst redan sårbara människor.

Varför så sega! Det är obegripligt för mig att det ska vara så svårt för många att "rätta mun efter matsäck"? 

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/hellre-installd-semesterresa-an-brev-fran-kronofogden/r4z3678l

Det är en oacceptabel ordning att lagstiftarna är så sega! I vår moderna tid måste utredningar och seriösa invånarförankring gå fortare. Det var faktiskt härligt att höra finansministern säga att det kopplat till behovet av kärnkraft inte behövs fler utredningar. 

https://www.svtplay.se/video/eQrqopP/30-minuter/elisabeth-svantesson-m

https://fritanke.se/sans/2021-nr-1/parkinsons-lagar-i-var-tid/

Kronofogden ska inte behöva knacka på någons dörr för att skatter, avgifter och ockerräntor tillåts vara för höga i vårt samhälle! Till och med Vänsterpartiet borde som parti kunna hålla med om det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar