torsdag 5 september 2024

Intressekonflikter

Varför avgår Tobias Billström?

Det är geopolitiskt oroliga tider. Den digitala, mer automatiserade och allt mer elektrifierade världen i kombination med klimatförändringar förändrar maktbalanser. Sverige har under flera år tappat internationell konkurrenskraft och det är en oacceptabel utveckling. Min analys är att det är det svenska politiska systemet som misslyckats med att säkra en konkurrenskraftig skola och en hållbar migrationspolitik. Politiken måste leverera bättre. För att det ska hända måste Sverige få till en ändrad logik kopplat till vilka vi politiskt företräds av. Idag gör många ledande politiker en politisk karriär från skolan och saknar helt riktig arbetslivserfarenhet. Därefter blir många av dem redan i 50-års åldern välbetalda lobbyister i ”näringslivet”. I ett land som vill vara framgångsrikt måste logiken för hur vi bäst företräds vara att man först har ett riktigt yrke, meriterar sig och därefter är mogna att företräda oss invånare. Jag säger inte att broilerpolitikerna som människor är dåliga. Jag säger att de inte är tillräckligt meriterade för att kunna företräda invånarnas intressen tillräckligt bra. Att det är så märks och syns dagligen i Sverige. Det räcker med att fråga tågpendlare i Stockholm/Uppsala för att förstå det….

Att Billström lämnar förvånar många. Även mig. Sveriges Radio lyfter på locket och undrar, vad har hänt?

"Utrikesminister Tobias Billström säger att han lämnar regeringen och posten som utrikesminister när riksdagen öppnar på tisdag."

"Orsaken till varför utrikesminister Tobias Billström (M) lämnar uppdraget som utrikesminister uppges vara en långvarig konflikt mellan Utrikesdepartementet och regeringens samordningskansli."

https://sverigesradio.se/artikel/gissen-har-framstatt-som-ett-politiskt-djur-ett-ovantat-besked

https://sverigesradio.se/artikel/konflikten-bakom-billstroms-avhopp-brak-om-medarbetare

Personligen är jag lite nyfiken på om UD, inklusive Billström, bland annat anser att Kristersson och "samordningskansliet" har vitt skilda åsikter om hur man ser på relationerna med Israel och Kina. Ja, ja, Sverige har lågkonjunktur och landet fortsätter att skötas dåligt. SVT har helt rätt i nedan funderingar, vad är det egentligen som hänt.... Billström är "ett politiskt djur". Billström vågade ifrågasätta svensk migrationspolitik under Reinfeldt men fick en tillrättavisning och höll tyst. Att vara utrikesminister är det tredje finaste uppdraget i landet Sverige. Det är bara statsminister och finansminister som är finare. Det ligger "en hund begraven"..... 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utrikesminister-tobias-billstrom-avgar

Billström är ett exempel på broilerpolitiker som vid 50 års ålder är färdig med politiken.... Det borde vara då man växlar upp i politiken baserat på många års riktig arbetslivserfarenhet.

"”Jag är bara 50 år”

Efter 25 år i politiken lämnar nu den moderate utrikesministern samtliga politiska uppdrag. Under sin politiska karriär har han också gjort fyra år som migrationsminister i alliansregeringen – men vad han nu ska ägna sin tid åt är osäkert.

”Men jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt”, skriver han.

– Generellt sett brukar de här personerna kunna fortsätta in i public affairs eller pr, om det blir så för Tobias Billström vet vi inte, säger SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm."

Outgrundliga äro herrens vägar..... När kan Sverige skötas på ett sätt som tydligt stärker landet och dess invånare igen?

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/kallor-konflikt-med-kristersson-bakom-billstroms-avgang/

Om du har chansen, rösta på partier som erbjuder kunniga, erfarna och meriterade politiska företrädare. 

www.updem.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar