fredag 16 augusti 2024

Kläggigt klägg

Storstädning

Nu krävs omprövning och storstädning på riktigt. Går det med dagens svaga regeringar? Det är tveksamt eftersom nästan alla riksdagspartier återkommande visat både ovilja och oförmåga att göra det som krävs. Att Sverige politiskt kört ner i kvicksand och oförmåga kan vissa tro enbart handlar om idiotisk invandringspolitik. Så är det inte. Svensk tillbakagång har pågått länge. Kunskapsbrister, erfarenhetsbrister och beslutsimpotens bland ministergeneration efter ministergeneration bär en stor skuld. Och det egennyttiga ”klägget” som Juholt, Jönsson med flera beskrivit förstör egennyttigt svensk konkurrenskraft i världen. Demokratin måste vitaliseras och invånarinflytandet stärkas. Bara så kan vi snabbt laga mycket av det som gått sönder i det svenska samhällsbygget. 

Nedan en debattartikel av Busch och Ekelind som ger ett perspektiv på Sveriges tillbakagång. Dessa två bär dock inte på någon räddning, men de kommer att kunna leva gott resten av sina liv. När egennyttan blir större än det altruistiska engagemanget för en politiker är de bara en del av ett ”klägg”. De gör vissa korrekta analyser av vad som gått snett. Kommer de lösa problemen? Nej. Varför? De klarar inte av att göra de prioriteringar som krävs. Och de talar om att inte slösa samtidigt som den nuvarande regeringen slösar många miljarder kronor på meningslösa onödiga utökade RUT-avdrag och nu vill att skattebetalarna ska finansiera ny kärnkraft. ”Kläggekonomin” som Henrik Jönsson beskrivit måste avvecklas.

Sverige är underinvesterat, vi har en stor underhållsskuld i väg, järnväg, elsystem och välfärdens infrastruktur. Det har gett ett land där tågen inte går i tid, räls saknas, vägar med potthål och ett instabilt elsystem. Samtidigt är konkurrensen från länder med billig arbetskraft och sämre regleringar för arbetsmarknad och miljö stenhård.”

Vi ska inte slösa med offentliga medel eller skapa en hög skuldsättning.”

Linda Jerneck bjuder i Expressen på resultatet av flera misslyckade regeringars arbete. Regeringar som bland annat genom dåligt genomförda privatiseringar och extremt dåliga kontrollsystem söndrat och plundrat medborgarnas gemensamma tillgångar. Hur har det gått för de berörda individuella politikerna?…

Ovanpå det kommer privatiseringarna inom välfärden, och att man lättat på regler för att starta företag. Tanken var att riva byråkratiska hinder och få välståndet att växa. Men reformerna skapade tillfällen som kriminella organisationer var snabba att gripa.

– Det är därför vi blöder pengar. Ett par dagar efter Bruns framträdande stod Pia Eriksson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, i en utkyld föreläsningssal och berättade om hur den organiserade brottsligheten tar över välfärdstjänster i de utsatta områdena: vårdcentraler, skolor, apotek, sociala boenden, barnomsorg.”

Genom att ta över välfärden får de kriminella nätverken säkra inkomster – vem är bättre på att betala sina räkningar än staten? – och kan samtidigt koppla ett järngrepp om befolkningen i området. Hennes budskap till landets kommuner var bistert:

– Tro inte att det inte händer hos er. Det händer hos er, det händer överallt.”

Det är betydligt svårare att riva upp korruptionen med rötterna än att hindra den från att komma in från början. Men nu är vi här. Regeringen har en monumental uppgift framför sig.”

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/sverige-ar-pa-vag-mot-en-syditaliensk-situation/


Nedan Expressenartikel är mycket läsvärd. Det är en skam att den svenska regeringen inte fördömer team Netanyahu. Sannolikt av partipolitiska skäl kan inte dagens svenska regering ens stå på humanismens och medmänsklighetens sida kopplat till team Netanyahus krig. Delar av ”kläggängen” gillar uppenbarligen vad team Netanyahu gör. 


FN har beordrat eld upphör. Internationella brottmålsdomstolen har beordrat att krigets huvudaktörer ska gripas, för att ställas inför rätta för brott mot mänskligheten. Men att allt det här pågår ser man just inget av i Sverige.”

https://www.expressen.se/kultur/ide/jag-skams-over--sverige-efter-nato/


Det är lokalt och regionalt som en positiv framtid kan skapas. Det är dags för fler än UP att inse det. Framtidskraften kommer underifrån. Och ”nationsbegreppet” urholkas allt mer för små länder som Sverige när EU, NATO och så vidare bestämmer allt mer. Även lokalt krävs kunniga, erfarna, meriterade, altruistiska och energirika politiker för att välståndsåterhämtningen ska lyckas. Hur många väljare förstår vad som nu krävs för att vårt samlade välstånd i region Uppsala ska bli mycket bättre?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar