tisdag 23 april 2024

Jobba, jobba och jobba

Varför så negativ? 

Jobba, jobba och jobba leder till mycket positivt. Jag började tidigt arbeta med försäljning av blomfrön, etiopisk peppar, jultidningar och även kabelrullning på en elektroverkstad. Mina barn har stolt följt arbetstraditionen från tidig ålder. I deras fall bland annat med uppgifter kopplat till att de tillhör ”The age of digital kids”. Föräldrar som vill sina barns bästa ligger tidigt på dem att inte vara lata. Alla jobb, förutom kriminella, är bra jobb. Inga jobb är dåliga jobb. Alla jobb måste ha tydliga förväntningar på önskat resultat av arbetsinsatserna. Jobb som inte har tydliga prestationskrav är inga riktiga jobb.

En av de få kvarvarande Liberalerna, Maria Mattsson Mähl, klagar på offentliga sommarjobb. Varför det? Obegripligt. Vad är ett låtsasjobb? Är ideellt arbete ”låtsasjobb”? Är extrainsatser som man i normalläget inte har råd med ”låtsasjobb” eller extrajobb som lär människor arbetsdisciplin med mera. Och bland våra unge ger lite ferieintäkter. Vad är problemet med det? Om till exempel inte sommarjobb har tydliga prestationskrav, då är det inga riktiga jobb. Men vilka offentliga sommarjobb påstår Mähl saknar en tydlig prestationsförväntan?

Liberalerna brukar prata om att det är viktigt att luta sig mot fakta och den senaste vetenskapliga kunskapen som är relevant. Maria Mattsson Mähl har suttit några år i Liberalernas nationella partistyrelse. Hon lyfter själv att det finns de som kan jobba hos företagsamma föräldrar eller själva har drivkraften att aktivt försöka hitta ett jobb. Är det konstigt att dessa mer drivna personer senare i livet tjänar lite mer? Nej. Varför försöka skapa ett problem som inte är ett problem? Människor är olika och har olika förutsättningar. Och hon tycks inte förstå att både kommuner och regioner har ett stort framtida behov av personal inom främst omsorg och vård. Då är det perfekt om många unga kan få en chans att göra en värdefull insats samtidigt som kommun och region kan sälja in sig som framtida attraktiva arbetsgivare. Uppdragen måste ha tydliga prestationskrav och de offentliga arbetsgivarna måste leverera stor meningsfullhet.

De som fick de kommunala jobben hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än andra ungdomar. Vid 23 års ålder hade de, som tidigare haft kommunalt sommarjobb, 10 000 kronor mindre i årslön än de som förvärvade sommarjobb på andra sätt.”

Ett arbete betyder mycket, i synnerhet det allra första jobbet man får. Att få lön för uträttat arbete skapar en enorm frihetskänsla, men med ett jobb kommer också en social gemenskap och ökade kunskaper om både jobbet i sig och arbetsmarknaden i stort. Därför är det så viktigt att våra ungdomar får erfarenhet av att arbeta på kvällar, helger eller sommarlov. Men det är viktigt att det är riktiga jobb. Då behöver vi vuxna vara konstruktiva, kreativa och hjälpa våra ungdomar in på arbetsmarknaden.”

”Om du har möjlighet att hjälpa en ung person till ett sommarjobb i privat sektor – använd den! Kontakter och nätverk är nämligen mycket viktigare redskap för kommande generationer än de ”hitte-på-jobb” som politikerna skapar.”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/akta-er-for-kommunala-hitte-pa-jobb-ungdomar/jnekmo0j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar