måndag 22 april 2024

Är svenska rasister värst

Rasism i många riktningar

Vissa gillar lika. Andra uppskattar olika. Många gillar "det vanliga" och lockas då och då av att lämna komfort zonen och möta människor och grupper man inte vanligtvis umgås med. Vissa är så korkade att de ogillar bara utifrån etniskt utseende. Många ogillar människor som har en annan tro än den egna. Många ogillar enbart utifrån beteenden, oavsett etnisk bakgrund eller trosuppfattning. Jag tillhör den sista typen av människor. Vilken typ tillhör du? Och en unken rasism finns i en massa riktningar. Inte minst finns det människor i Sverige som genom sitt beteende tydligt signalerar att de tycker att svenskar är mindre värda än dem. Att negligera även den sanningen är att göra ett stort misstag. Och rasism finns det gott om också mellan olika invandrargrupper. Debatten om rasism blir värdelös om inte alla former av rasism är oacceptabel. Det är ledsamt att det ständigt beskrivs som att det är "vita svenskar" som beter sig och tycker som rasister. 

Respektlöshet mot andra människor ger sig olika uttryck. Ett är att begå brott mot andra utan att på något sätt tycka att det är fel. Typ "de förtjänar det om de är så dumma" eller "de är inte en av oss". Adam Cwejman, GP, bjuder nedan på en artikel om brott och inställning till sina medmänniskor som är läsvärd.

""Ett annat skäl kan vara att bedragarna, som i UG:s fall samtliga tycks vara uppväxta i Sverige men ha utländsk bakgrund, har lättare att begå dessa brott mot personer som de uppfattar som etniska svenskar. När det finns en tydlig ”in”- och ”ut”-grupp så blir det psykologiskt enklare att avhumanisera den andre. Eller med andra ord: När det finns ett väldigt tydligt ”vi” och ”dom” så är medlemmar av den senare gruppen enklare att sakna empati för. Den etniska dimensionen gör det lättare att bryta mot tabut att ge sig på "svaga grupper" i samhället."

"Jargongen och inställningen bland bedragarna visar på samma empatilöshet som bland de som rånade barn: ”Bror, de här gamlingarna är för hjärndöda”, säger en av bedragarna till sin ”kollega”. Vissa av offren är misstänksamma, men bedragarna är ihärdiga, försöker skapa förtroende ömsom skrämma och förvirra."

"Denna relation uppstår alltså inte bara mellan personer hörande till majoritets- och minoritetsbefolkningen. Den kan även uppstå mellan minoritetsgrupper. Den här gruppdynamiken, som kan kallas rasistisk, verkar spela en roll i såväl ungdomsrån som äldrebedrägerier, jämte faktumet att rånarna uppfattar etniska svenskar som mer välbärgade."

"När Brottsförebyggande rådet (BRÅ) undersökte ungdomsrånen i en rapport från 2021 fann de att det fanns en tydlig trend sedan att 2015 att andelen unga med svensk bakgrund som utsatts för rån hade ökat. Den ökning som hade skett av ungdomsrån avsåg ”ungdomar med svensk bakgrund som har en relativt god socioekonomisk situation”. 66 procent av de misstänkta rånarna hade utländsk bakgrund, 77 procent av offren hade svensk."

"Ett problem i det samtida Sverige är att många betraktar rasism som en "idé" snarare än gruppsykologi. Många tror också att rasism bara är något majoritetsbefolkningen kan ägna sig åt, när den lika väl kan utövas av en minoritetsgrupp mot majoritetsbefolkningen eller mot andra minoritetsgrupper. Vissa akademiker har trummat ut budskapet att rasismen ska förstås som en maktrelation mellan en på förhand bestämd förtryckare och en förtryckt – det vill säga mellan svenska rasister och invandrare."

"Naturligtvis är det långt ifrån alla i en etnisk grupp som visar prov på rasistiskt färgad empatilöshet, precis som långt i från alla svenskar i majoritetsbefolkningen gör det. Problemet är den allt för stora minoritet multikriminella, ofta unga, förövare som verkar ha släppt alla spärrar. Det finns ett behov av tekniska lösningar för att öka skyddet mot bedrägerier. Men bortom det kvarstår problemet med att Sverige har blivit ett land i vilket det för vissa individer inte verkar naturligt att känna empati för medmänniskor i samma samhälle. Det löser vi inte med förbättrat skydd mot bedrägerier."

https://www.gp.se/ledare/den-mangkulturella-empatilosheten.3e32d52a-ea43-404c-93da-1c71051a4273



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar