lördag 14 december 2019

Rätt saker och respekt för olikheter

Fokus på huvudsaker
Vad är huvudsaker inom EU samarbetet? Det borde vara en självklarhet i ett dekis-Europa att förstå att samarbetet ska fokusera på just huvudsaker och inget annat. Huvudsaker är till exempel konkurrenskraft, försvar och ett starkt internt frihandelsavtal. Jag är mycket glad över att en majoritet i Sveriges riksdag körde över minoritetsregeringens förslag om att acceptera en högre EU-avgift. Sverige gör bäst nytta för EU genom att fortsätta att kämpa för att inte samarbetet växer ännu mer. EUs framgångsmöjligheter ligger i mångfaldseffektivitet, inte i enfaldsfokus. Precis som i nästan alla sammanhang ligger konkurrenskraften i decentraliseringens snabbrörliga kraft, inte i centraliseringens trögrörliga. Huvudsaken för att göra EU relevant och konkurrenskraftigt är mångfaldsvänligt och snabbrörligt. USA har sitt system som länge tjänat amerikanerna väl. Kineserna har sitt system som nu skördar stora framgångar. EUs möjliga framgångar bygger på förmågan att skapa ett fungerande eget system som är konkurrenskraftigt.

Den kloke Håkan Boström, GP, ger lite viktiga perspektiv på EU nu när den nya kommissionen varit på plats en hel vecka. 

"Det har gått en vecka sedan den nya EU-kommissionen tillträdde. En händelse som inte ägnats överdrivet mycket uppmärksamhet i Sverige. Vårt intresse för unionen sträcker sig ofta som bäst till parlamentsvalen vart femte år, trots att väldigt mycket lagstiftning här hemma regleras i Bryssel."

"Kommissionen, med sina 33 000 anställda, är EU:s tyngsta hörnpelare. Det är kommissionen som tar fram EU:s lagförslag, om än oftast i samråd med EU-parlamentet och stats- och regeringscheferna i Ministerrådet. Kommissionen fungerar åtminstone symboliskt som ”Europas regering” och pekar ut färdriktningen för EU-samarbetet. Den nytillträdda kommissionen under ledning av tyskan Ursula von der Leyen är inte demokratiskt vald. Von der leyen är utsedd av Ministerrådet och kommissionärerna av sina respektive hemländer. De ska dock representera Europa, inte enskilda länder. "

”Det är ingen tvekan om att de dominerande krafterna inom EU skjuter på för mer federalism. Någon egentlig respekt för den så kallade subsidiaritetsprincipen – att beslut ska tas på en så lokal nivå som möjligt – finns knappast. I längden är det här ett, redan märkbart, problem som hotar Europasamarbetets kärna och undergräver demokratin."

"EU är i grunden ett nödvändigt och viktigt samarbete för Europas stater. Men det är avgörande att tyngdpunkten förblir mellanstatligt samarbete. Om politikerföraktet mot Washington är överväldigande i USA så är det inget mot det avstånd som skulle uppstå mellan väljare och valda i ett federalt Europa. Måttfullhet är en gammal klassisk, europeisk dygd. En insikt om att en extrem lätt slår över i en annan. Även Europatanken måste besinna sig – för att fortsätta vara stark."
https://www.gp.se/ledare/ett-m%C3%A5ttfullt-eu-%C3%A4r-ett-starkt-eu-1.21278450
Dagens besvikelse
Människor som inte förstår, och bryr sig, om att människor ser och tror olika saker. Det är viktigt att förstå för att samhällsutvecklingen ska bli bättre istället för sämre. Om denna självklarhet blir mer självklar även inom politiken går våra samhällen mot bättre framtider. När politiken gör stor positiv nytta i samhällsutvecklingen bygger den på respektfulla debatter där man försöker förstå vad andra säger och varför. Vad ser du på bilden ovan? Hur många tror du ser samma sak som du?

Dagens stjärna
Susanna Birgersson. Ja, även män är människor.

”Nu ska jag säga som det är: Gubbar är också människor. Äldre män har känslor och tankar precis som alla vi andra. Det kan vara synd om äldre män. De kan ångra sina livsval. De kan ha mobbats när de var barn, de kan ha kämpat med osäkerhet hela livet. De kan ha förlorat sina närmaste och käraste. Ibland kan de sätta ord på allmänmänskliga känslor. De kan ha fantastisk humor. De kan vara rädda för exakt samma saker som jag är rädd för. De kan ha uträttat stordåd för mänskligheten, riskerat livet, eller använt sin genialitet till att lindra mänskligt lidande. Som James Allison.”

”Tyvärr, måste jag meddela, Nobelpriserna kommer inte att bli roligare eller mer lättsmälta med ökad jämställdhet. Det kommer fortsätta vara ”gubbigt” även om hälften av pristagarna kommer i långklänning. Tack och lov.”
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/gubbar-ar-faktiskt-ocksa-manniskor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar