fredag 15 november 2019

Kompetens att leda

Som man bäddar får man ligga
Ledarskap är svårt, och mycket krävande. Precis som inom alla andra färdigheter är det något man lär sig genom att både ta del av andras erfarenheter genom studier i olika former men främst genom att träna. Hur kan det vara svårt att förstå? Hur kan det vara svårt att förstå att även politiska ledare borde ha en bakgrund där de har fått omfattande träning i ledarskap för att leda till exempel en kommun eller ett land? Samtidigt har vi sedan en tid otränade personer som politiska ledare. I förhållande till oss invånare är det förolämpande att partier erbjuder människor som ska försöka lära sig ledarskap "på jobbet". Vilken ledarbakgrund har till exempel Stefan Löfven? Nästan vem som helst kan förstå att det är ett mycket komplext och svårt uppdrag att leda en kommun eller ett land. Ändå väljs personer som är otränade gång efter gång efter gång i modern tid. Kan man då bli förvånad när utfallet blir som det blir? Nej. Vill du att en nybörjare ska vara din pilot på en resa till Thailand? Vill du ha en läkarstudent som opererar dig om du har en allvarlig tumör? Räcker det att inom politiken att ha en statssekreterare som är vältränad ledare? Nej, inte om du önskar ett bra resultat av det uppdrag som en person är satt att utföra.

Oavsett om man gillade Socialdemokraterna eller ej så var deras ledande företrädare förr ändå i stor utsträckning tränade för att klara av allt större och mer ansvarsfulla uppdrag. Precis som inom professionella företag eller offentliga verksamheter fick man mer eller mindre steg för steg visa sig vara tillräckligt duglig för att klara ett uppdrag. I en tid där inget parti längre har en så stor dominans som Socialdemokraterna länge hade behövs en ny ordning. Kanske den ordning som gällde innan politik blev en livstidskarriär?
https://www.gp.se/ledare/sverige-i-akut-behov-av-ledarskap-1.20305157
Dagens besvikelse
Migrationsöverenskommelsen år 2011. Den bäddade för en socialt- och ekonomiskt ohållbar migrationspolitik som också kraftigt drabbat alla tidigare invandrare som vi klent lyckats inkludera i det svenska samhällsbygget. För första gången, sedan Sverige kan klassas som demokrati, är enligt den senaste opinionsmätningen inte längre Socialdemokraterna Sveriges största parti. Det är SD.

Lena Melin, Aftonbladet reflekterar på faktumet att SD nu i en opinionsmätning är Sveriges mest populära parti. 

”Att Jimmie Åkesson leder Sveriges just nu största parti beror inte enbart på hans egen styrka. Utan framför allt på att Stefan Löfven och Ulf Kristersson är för dåliga.”

”Men Socialdemokraterna är inte längre det största partiet. Det är inget mindre än en bomb eftersom Socialdemokraterna stått överst på pallen i val sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt för hundra år sedan. Men nu riskerar de alltså att bli omsprungna av Sverigedemokraterna. Det skulle innebära ett paradigmskifte av stora mått i svensk politik.”

”Jimmie Åkesson och hans partivänner har nämligen hittat något som Löfven och Kristerssons partier har tappat. De tar upp och gör politik av frågor som människor pratar och, i alla fall delvis, upplever som problem. Det har handlat om invandringen, migrationen och det gäller just nu brottsligheten. SD var först på bollen, S och M kom lommandes efter. Men ofta tycker man, inte bara som väljare, att originalet är bättre än kopian.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/K3XJve/lofven-och-kristersson-ar-for-daliga
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/e8Rp6g/historisk-matning-nu-ar-sd-storst-i-sverige

Dagens stjärna
Jan Larsson, bland annat en tidigare statssekreterare i en av Göran Perssons regeringar. En mycket klok och ansvarsfull person. Många som försöker göra nytta genom politiken kan med fördel ta del av hans goda råd i nedan krönika.

1. Stå för något! Våga utmana, och stå för saker även om de är impopulära. Visa att du är beredd att göra egna uppoffringar och ta egna risker om du vill bli ledare. Dagens väljare vill ha autentiska och drivande politiker, inte vindflöjlar.
2. Berätta och förklara! Social mediestrategi handlar inte om tweets, utan om att systematiskt och smart nå ut med ett narrativ, en samlad förklaringsmodell som definierar både de viktigaste utmaningarna och lösningarna i samhället – som folk kan förstå, hålla med om och berätta vidare.
3. Älska konflikten! Politik är en kontaktsport. Det är åsiktsskillnader som driver uppmärksamhet och respekt. Om ingen är emot det du tycker så är det ointressant.
4. Bländas inte av de stora talen! Man kan inte bara tycka, man måste också förstå att skilja stort från smått. En miljard kronor låter mycket. Men det motsvarar bara 100 kronor per person i Sverige, ett par tior i månaden i pensionshöjning eller 400 kronor per termin och elev i skolan.
5. Se världen med väljarnas ögon! Det är inte en slump att anti-etablissemangspartier växer över hela världen. De ger känslan av att förstå hur det är i rostbältet, i brukssamhället, i förorten. Och det är där folkflertalet bor – inte i villaområdena, direktionsmatsalarna eller innerstadskontoren.
6. Skapa rörelse! ”Lyssna till rörelsen” ska Erlanders enda råd till Palme ha varit. Nu, i individualismens tidevarv, handlar det om många olika rörelser att lyssna till, resonera med och sätta i gång. Var med där det händer, och kanalisera energin som finns i människors frustration och ambition.
7. Låt många blommor blomma! För att ett parti ska kunna bli relevant i många grupper så krävs många företrädare som har förmågan, viljan och mandatet att driva och utmana inom olika frågor. Ta den rollen! Interna åsiktsskillnader är inte farliga. Tvärtom, det behövs relevans, autenticitet och idéutveckling.
8. Håll ihop landet! Nationalstaten är inte död. Vi har ett behov av att höra samman. Därför måste välfärden sträcka sig till alla. Var man än bor i Sverige måste man möta rimligt rättvisa förutsättningar.
9. Bygg dagens folkhem! Allt sedan Per Albins folkhem har det varit rättvisan och jämlikheten som har definierat vår unique selling point i världen. Längtan efter rättvisa lever, men den moderna berättelsen saknas.
10. Sprid hopp! Om vi tappar insikten om att vi själva bestämmer vår framtid så blir förändring ett hot, och det man redan har är då det bästa man kan få. Så skapas desperation och avundsjuka, så ger vi upp och då ställs människa mot människa.
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/farval-till-politiken-6978260?fbclid=IwAR1SfXEE0-Et-gjZkqxclWcbdalQjxSB-k38F4Mbeo34cUCkVVvP_STXKME

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar