lördag 16 november 2019

Hur blir man bäst

Alla ska med.....
Ord, ord och åter ord leder inte mot framgång. Framgång skapas utifrån tydliga målsättningar, hårt och långsiktigt arbete och ett starkt engagemang bland berörda för att nå fram. Vissa individer är med och skapar framgång i lag samtidigt som de har ett stort behov av att hävda sin egen förträfflighet. Vissa individer får helt enkelt egen energi genom att ha en kaxig attityd. En sådan lagspelande individ som onekligen varit med i många framgångsrika fotbollslag är Zlatan. Och du, glöm aldrig att väldigt få människor som blir framgångsrika inom sitt intresseområden har "tur". Ingemar Stenmark, en tidigare världsstjärna inom slalom uttryckte det härligt kortfattat typ: "Ju mer jag tränar ju mer tur får jag."

"I cam, I saw, I concured."......
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/b561vA/en-arrogansattack

Karin Pihl, GP, skriver intressant om visioner och projekt i samhällsbygget nedan. Den stora poängen hon har är att drygt 10 miljoner människor inte tycker lika. Jag tycker också att en vision om att vara "Världens bästa land" är superflummigt. Bäst på vad? Allt?

"I en artikel i det senaste numret av tidskriften Axess har opinionsinstitutet Demoskops chef Peter Santesson undersökt vilken politisk ideologi som flest svenskar sluter upp bakom. Liberalism har tappat i popularitet medan konservatismen når fler anhängare." 

"Påståendet är inte så neutralt som man kan tro. Det handlar ju inte om att politiker ska lösa uppenbara problem, men sedan låta saker och ting vara, eller göra sitt bästa för att väga olika samhällsintressen mot varandra. Enligt den svenska synen på politikernas uppgift ska de folkvalda bygga upp någonting. De ska ha ett projekt, en vision." 

"De olika delarna av samhället – kulturen och bildningen, för att ta exemplet ovan – kan inte bara vara där. De har ett syfte: att vara en byggkloss i en större konstruktion. Den svenska ingenjörsandan har inte bara gjort Sverige framgångsrikt på att bygga bilar utan också i att formulera och sätta igång politiska projekt."
"Samhällsbygget kräver ofta att hela samhället är med i konstruerandet av världens bästa land. Det är svårt att förena med en liberal uppfattning att vissa sfärer, som människors privat- och familjeliv, konsten och civilsamhället, ska lämnas på behörigt avstånd från politiska påbud. Samhället är trots allt inte en Ikeamöbel." 

"Bitarna tycks aldrig riktigt passa med varandra, till stor förtret för den som står där med skruvmejseln." 
https://www.gp.se/ledare/samhället-är-inte-en-ikeamöbel-1.20129204
Det går att bo i ett trasigt hus, men det är inte roligt. Ord lagar inte ett trasigt hus, det krävs klok handling utifrån kompetens, erfarenhet, lärande av de som gör det bra och respekt för vetenskapens slutsatser. Sverige och dess Uppsaladel är ur ett internationellt perspektiv på många sätt fortfarande ett fantastiskt samhälle att leva i. Det är viktigt att komma ihåg samtidigt som vi tydligt lyfter de problem som finns och löser dem. Det som är trasigt går att laga om vi respektfullt hjälps åt att lyfta upp växande problem och pragmatiskt hjälps åt att lösa dem. Uppsala och Sverige kan tveklöst vara ett av världens mest jämlika och välmående samhällen även i framtiden. Uppsala och Sverige ska vara ett attraktivt och konkurrenskraftigt samhälle. Vi kan bryta den politiska polarisering som idag råder. Metoden är framförallt genom att invånarförankring enas om vilket ”husbygge” vi vill bygga. För att säkerställa framtida attraktivitet och konkurrenskraft i vårt unika ”hus” krävs nu både reparationsarbete men även utbyggnad för att mycket bättre hantera att vi snabbt blivit många fler som lever ihop i ”huset”. Vi kan bygga världens bästa ”hus” här uppe i nordliga breddgrader.

Dagens besvikelse
Oförmågan att säkerställa kvalitet i ”husbygget” av det moderna Sverige. Expressens ledare, bifogad nedan, beskriver väl att reparationsbehoven är stora. Och långt ifrån alla av dagens riksdagspartier har insett att volymfrågor har en central betydelse för att vi rimligt snabbt ska klara av det reparationsarbete som krävs.

”Sverige är som byggt för vackert väder och evig fred. Konsekvenserna blir alltmer absurda.”

”Sverige låg i framkant, som dagens politiker skulle säga. Men det var då. Nu falnar bilden av Sverige som ett välfungerande land. Det börjar likna Absurdistan.  Folkbokföringen har blivit ett moras. Den som kommer till Sverige skaffar sig enkelt flera identiteter: en av dem kan starta företag och få nystartsbidrag, den andra kan registrera sig som arbetslös och få sjukpenning alltmedan den tredje samlar på sig lån.  Mycket beror på att den ena myndigheten inte vet vad den andra gör. Och ibland vet myndigheterna inte vad de gör själva. Tabellverkets nutida ättling, Statistiska centralbyrån, har just tvingats revidera arbetslöshetssiffrorna efter att en underleverantör som städslades för att göra intervjuer, alltså samla in underlag för statistik, visade sig vara helt oseriös.  Allvaret i detta går knappt att överdriva. Utan pålitlig statistik går det inte att föra rationell politik. Utan stabila institutioner, inget fungerande land. Det är inte en slump att förvaltningsutveckling är en ingrediens i svenskt biståndsarbete.”

”När förtroendet sjunker för de etablerade partierna och dess företrädare, letar politiker gärna efter externa ursäkter: globaliseringen, digitaliseringen, högerpopulismen. Men det vore vida mer fruktbart att ta tag i uppenbara missförhållanden.  Sverige är som byggt för vackert väder och evig fred. Nu har det börjat regna in och krutet är fuktigt.”
https://www.expressen.se/ledare/sverige-fran-jattebast-i-varlden-till-absurdistan/

Dagens stjärnor
Sveriges herrlandslag i fotboll. Superroligt att Sveriges lag säkrat en EM biljett. Janne Andersson är en lagledare av rang. I reparations- och utbyggnadsarbetet av Sverige kan vi lära mycket av Janne Andersson och Kim Bergstrands ledarskap.
https://www.expressen.se/sport/fotboll/landslaget/stora-miljonregnet-efter-em-biljetten/

Maria Abrahamsson. Förebyggande insatser eller reaktiv rättssäkerhet.
https://www.gp.se/ledare/rättssäkerhet-för-radikala-imamer-eller-för-oss-1.20124434

Forskare och praktiskt skicklig sjukvårdspersonal på Akademiska sjukhuset. Strävan efter ständiga förbättringar leder bland annat till bättre cancerbehandlingar.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/akademiska-forst-i-sverige-med-ny-stralbehandling


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar