tisdag 1 oktober 2019

Målkonflikter

Opinionsmätningar
Politik handlar mest om prioriteringar och hantering av målkonflikter. Samtidigt kan vi alla stundtals förundras av information från politiker som trots ansträngda tider ändå talar om satsningar... Så blir det om politik reduceras till ett PR spel. Helt klart är dock att det svenska politiska landskapet i snabb takt fortsätter att kraftigt ändras. Tänk att övriga riksdagspartier lyckats hantera sitt demokratiska uppdrag så dåligt att SDs stöd bland invånarna bara växer och växer. Och trots miljarder i tillgångar och ett fortsatt svagt L lyckas inte C riks attrahera fler än runt 8% av väljarkåren. En av mina analyser är att många människor genomskådar en politik som inte hänger ihop och som är ohållbar. Liberala krafter som trovärdigt kämpar för social hållbarhet uppskattas av svenskarna.
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=12794&artikel=7310250

Rädslan för social turism som en stor risk i bidragslandet Sverige sågs av Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson som idiotisk skrämselpropaganda. Tyvärr var det inte så enkelt. Läs gärna Anna Dahlbergs tydliga beskrivningar av att social ”turism” är en dyr verklighet i dagens Sverige. ”Som man ropar får man svar” och människosmugglare agerar ekonomiskt rationellt. Att C driver att invandrare ska få låg tillgång till Sveriges sociala trygghetssystem motverkar inte allt större problem i växande utanförskapsområden, tvärt om. Den sociala hållbarheten ökar i ännu större utsträckning. Undrar vilket syfte C har med sin ohållbara migrationspolitik? Att volymer utgör ett självklart problem är inte självklart för Cs partiledning. Eller är viljan till det generella välfärdssamhällets förfall det viktigaste övergripande målet med politiken?
https://www.arbetsvarlden.se/centerstamma-kan-ta-beslut-om-nyanlandas-formaner/?fbclid=IwAR37du-mflG1aOSe4s4OmgR-zmrSD6bmimwWV8zf_pdjR86yhBZRVtxvFWs
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mojliggjorde-alliansen-brukarimport-till-sverige/
Dagens besvikelser
Miljökämpar som saknar respekt för alla målkonflikter som finns mellan miljöansvar och social hållbarhet. Malcom Kyeyune skriver klokt i nedan krönika i DagensSamhälle.

”Den mer komplicerade orsaken är att det inte finns, aldrig har funnits, och aldrig kommer att finnas ”rena” politiska frågor, frågor som kan frikopplas från vanlig mänsklig egoism, klass- och intressekonflikter, och dylikt. Miljörörelsen, i den mån en sådan finns, består av allt att döma av högutbildade stadsbor, i ett läge där konflikten mellan stad och land eller mellan globaliseringens vinnare och förlorare bara blir mer akut. Problemet är att miljöfrågan låter den dumdristige dela in världen i svart och vitt, onda och goda, ”förnekare” och ”ickeförnekare”.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ensamma-mamman-ingen-klimatbov-bara-fattig-29225

Partiledningar som är så fulla av sin egen förträfflighet att de till och med medialt tillrättavisar och säger att de kommer att trotsa partistämman. Jag tycker ett förbud mot omskärelse är en bekymmersam väg att gå. Samtidigt anser jag att en partiledning med ett starkt demokratiskt kompass ska följa en partistämmas beslut. Det är häpnadsväckande att Lööf offentligt markerar att hon är större än stämman. Varje politiker brottas med målkonflikter då och då när egna åsikter strider mot stämmors, då gäller stämmors eller att man avgår. Intressant att Tjejers rätt i samhället, TRIS, gick ut och kritiserade att Centerpartiets partiledning väljer att prioritera religionsfrihet före barnens rätt. Självklart kan omskärelse tillåtas vid säg 15 års ålder om det är ok för barnet själv. Och självklart ska liknande ingrepp helt bekostas av dem som själva önskar dem. Och barnföräldrar som genomför liknande ingrepp i ohälsosamma miljöer ska ställas till svars för grov misshandel. Frågan behöver nog hanteras pragmatiskt, så som Expressens ledare skriver nedan.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3XkpA/loof-beklagar-beslutet-om-omskarelseforbud
https://www.expressen.se/ledare/forbudet-mot-omskarelse-vacker-fragor-om-cs-politik/

Dagens stjärna
Widar Andersson. En klok sosse. Ja, vi är många invånare, födda i Sverige och invandrade, som inte känner förtroende för gammelpartierna. Deras oansvariga politik är både svindyr och har bidragit till en kraftig konkurrensförsvagning av landet. Ingen bra kombination.

”Den misskötta invandringspolitiken är den enskilt största förklaringen till SD: s framgångar. Människor ser vad de ser ute i samhället och som de övriga sju partierna har agerat under flera år har det varit lätt för många människor att känna sig övergivna och missförstådda.”

”Partierna - och dessvärre också flertalet stora mediehus - har inte varit vuxna uppgiften att diskutera invandringen som den viktiga sakpolitiska fråga som den är. För förbluffade människor i vardagens Sverige har det stundom framstått som om "alla" utom SD har ansett att den dramatiskt höga invandringen bara har gynnat Sverige frånsett från en och annan liten "utmaning som vi kan lösa om alla hjälps åt." Människor har förundrat sett på tiggeriet, gängskjutningarna, bostadsförslumningen, arbetslösheten och skolresultaten och ställt sig frågor om partierna/pressen och människorna verkligen befinner sig på samma planet? Närvaron av ett växande och kaxigt SD har fått det mesta att gå i baklås. Anklagelser om rasism och fascism har ersatt vettig politik.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar