lördag 1 juni 2024

Ta deras tillgångar

Effektiv brottsbekämpning

Menar statsministern och justitieministern allvar med att det främst är genom att jaga pengarna som den organiserade brottsligheten ska brytas? Jag hoppas det. För att städa upp i den skit som ätit in sig i Sverige i form av grov organiserad brottslighet som blivit systemhotande är det jakten på pengarna som är avgörande för att lyckas bryta sönder dem. 

Expressens ledare lyfter helt korrekt att brottslighet mycket ofta handlar om pengar och i synnerhet organiserad brottslighet. Idag har också staten, i övervakningssamhället,  bra koll på vilka de grovt kriminella är. Inte minst för Uppsalas välbefinnande är det viktigt att de kriminella börjar inse att deras stund av lycka genom att tjäna mycket pengar på kriminalitet är över. Många tidigare dömda grova brottslingar är påväg ut om inte allt för länge. Det är bra för oss laglydiga att de fattar att de måste tänka om och ägna sin energi åt lagliga verksamheter.

Allt handlar om pengarna. Löftet om snabba pengar driver både springpojken längst ner i den kriminella näringskedjan, och gangsterbossen i toppen. Men svarta inkomster måste tvättas – och det är tyvärr alldeles för lätt.”

”I maj 2022 greps två män som var på väg till Istanbul med 25 miljoner kronor i kontanter i sina tre incheckade väskor. Utredningen skulle visa att en av männen hade gjort samma resa åtta gånger förut – och lyckats smuggla ut 170 miljoner kronor. Merparten av pengarna återfanns aldrig. Allt tyder alltså på att enorma summor smugglas ur landet varje år.”

Artikelns avslut är bra. Vad väntar regeringen på?

Allt handlar om pengarna. Därför måste svenska myndigheter bli vassare på att sätta åt penningtvättarna:

√ Gör som Danmark, kräv att alla resor med mer än tiotusen euro anmäls – även inom EU.

√ Överväg att radikalt förlänga, eller ta bort, preskriptionstiden för skatteskulder som överstiger en miljon kronor.

√ Ge Tullen rätt att hjälpa Kronofogden att utmäta på distans. Sverige måste sluta med att låta brottslingar åka räkmacka med kappsäckarna fulla med guldpengar.”

https://www.expressen.se/ledare/stryp-pengaflodet-till-gangstrarnas-lyxliv-i-dubai/

Med tanke på hur krångligt det är idag att flytta större volymer pengar för ”normala” människor är det obegripligt för mig att inte jakten på de kriminellas pengar går fortare och bättre. Dagens extrema övervakningssamhälle, som blir allt mer övervakat vill jag se att dessa brottsliga krafter snabbare bryts sönder. Pengar som kriminella kommit över i Sverige ska inte kunna föras utomlands. Naivitetens tid måste vara över. När nu vi laglydiga berövats mycket av vår integritet måste kampen mot de grövsta brottslingarna bli mer framgångsrik.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar